Amazon vil konkurrere med Elon Musk

Trådløse internethastigheder med op til 1 Gbps bliver virkelighed, når Amazon er klar med deres konkurrent til Elon Musks Starlink.

Starlink train satellit
Starlink satellitter passerer Santa Cruz, CA, USA i 2020. I 2024 kommer Amazons satellitter også i kredsløb. (Foto: Forest Katsch)

Der skal endnu flere satellitter i luften for at levere trådløs satellit-internet. Vi kender i forvejen Elon Musk-projektet Starlink samt Iridium.

Amazon er i gang med at bygge deres eget satellit-netværk, der skal bestå af 3.226 satellitter i et ”low orbit” kredsløb omkring jorden.

Ifølge Amazon er ydelsen på deres netværk bedre end Starlink. Amazon skal kunne håndtere op til 1 terabit i sekundet (Tbps).

Lynhurtig dataoverførsel i rummet

I et satellitnetværk er der meget store gevinster at hente i transmissionen i forhold til, hvad vi kender på landjorden.

- ”Når systemer som disse er fuldt udbyggede, kan de levere højhastighedsinternet med lave svartider ethvert sted på jordkloden. Satellitterne kan, via netværket der dannes i rummet, sende data mellem hinanden; signalerne skal ikke runde Jorden først. I det tomme rum bevæger radiosignalerne sig omkring en tredjedel hurtigere end lys bevæger sig i et fiberkabel på landjorden,” forklarer civilingeniør Torben Rune fra rådgivningsvirksomheden Teleanalyse, til MereMobil.dk.

LÆS OGSÅ: Endelig droppes den dumme datagrænse

Så hurtigt bliver Amazons net

Modtagelsen af signalerne fra Amazons netværk sker med tre forskellige antennetyper, som er afgørende for hvor høj hastighed, der kan opnås.

  • Mindste: Antenne på syv tommer og en vægt på omkring 450 gram. Maksimalhastigheden vil være op til 100 Mbps.
  • Mellemste: 11-tommer antenne der vejer omkring 2,2 kilo. Hastigheden er maksimalt 400 Mbps.
  • Største: Den store model måler cirka 23 x 76 centimeter. Til gengæld kan den levere op til 1 Gbps som max-hastighed.

Ifølge Amazon har satellitterne en levetid på omkring syv år, før de skal udskiftes, skriver How To Geek.

Amazons satellitinternetsystem skal være klar i 2024.

MILJØ-SVINERI? Tanken om hurtig internetadgang hvor som helst i verden er spændende, men der er problemer. Store satellitnetværk som Starlink og Amazons Project Kuiper kræver en konstant række af raketopsendelser for at erstatte satellitterne. Brændstoffet der bruges til de fleste raketopsendelser, er skadeligt for miljøet. Starlinks satellitter har også gjort jordbaseret astronomi sværere, hvilket SpaceX forsøger at afhjælpe i nyere satellitter med designændringer.

Mere til historien

Starlink satellitterne flyver i en højde på omkring 550 kilometer over jorden.

Så godt virker 5G internet fra Telia

TEST: Internet til hjemmet via 5G-router uden teknikerbesøg og gravearbejde. Lovende! …men virker det? Det har vi testet.

(mere…)
Amazon.dk kan snart være en realitet

Der har været rygter længe, men nu tyder det på, at Amazon gør klar til en dansk lancering.

(mere…)
Internet via satellitter – hvad skal vi med det?

EP127: Internet til fjerne egne, videotransmission til kampfly og droner er over os. Bliv klogere på satellit-teknologien her.

(mere…)
Nu droppes data-begrænsningen endelig

5G-INTERNET: Ét teleselskab har fjernet databegrænsningen på abonnementer til 5G-forbindelser rettet mod private husstande.

(mere…)
ADSL-internet og kobber lukker inden 2030

Fastnet-telefoner og ADSL-internet er vej i historiebøgerne. TDC forventer, at det er slut inden 2030.

(mere…)
Nest WiFi Pro test | godt til de fleste

TEST: En enkel og pålidelig netværksløsning til Wi-Fi i de fleste boliger. Her er mine erfaringer med Nest WiFi Pro.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
5 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram