Forældres bekymring om barnets første mobil er muligvis overdrevet

Alder og mobil har ikke nødvendigvis sammenhæng med børns trivsel. Det handler om, hvad telefonen bliver brugt til, lyder det fra forsker.

Børn smartphone
Skærmtid er en dårlig måleenhed for smartphonebrug, siger forsker. (Foto: Pixabay)

Bliver børn skadet af et bruge skærm? Mistrives børn, hvis de får en mobiltelefon for tidligt?

Spørgsmålene kan være mange, når det kommer til skærmtid og ikke mindst børns tid ved computeren, iPad’en eller mobiltelefonen.

Det om trivslen har familieforskeren Xiaoran Sun fra Minnesota University i USA lavet en undersøgelse om, og det med om børn bliver skadet, kan du læse om her.

Xiaoran Suns og hendes kollegers forskning skyder stort alle forældrenes bekymringer om skærm kontra trivsel ned.

I en artikel på onlinemediet Verdens bedste nyheder, siger hun, at der ikke blev fundet “statistisk signifikante sammenhænge” mellem mobiltelefoner eller, hvornår børn får en telefon og niveauerne for børnenes trivsel.

Hun siger, at forældre ikke skal bekymre sig for meget, men stole på deres egen dømmekraft.

– “Når de føler, at nu er det nok tid til, at barnet skal have en smartphone, så er det nok et godt tidspunkt – og i hvert fald ikke et skadeligt tidspunkt. Hvad der virkelig betyder noget er ikke alderen, men hvordan forældrene regulerer børnenes brug af mobiltelefonen, når de har en,” siger hun.

Hvad børnene laver på mobilen er vigtigt

Undersøgelsen fokuserede på trivsel og ikke, hvad mobiltelefonen blev brugt til. Derfor mener Xiaoran Sun, at det vigtige spørgsmål i mindre grad er, hvornår børnene får en smartphone, mens det er langt mere interessant, hvad de rent faktisk laver, når de bruger den.

Hun understreger, at det er forskernes holdning, at forældre vejleder deres børn i brugen, og at børn der er afhængige af særlige sociale medier, godt kan blive skadet.

– “Vores resultater lægger sig op ad den del af forskningslitteraturen, der peger på, at en stor del af frygten omkring unges brug af smartphones og sociale medier nok er for voldsom,” siger Xiaoran Sun til Verdens bedste nyheder.

Hun tilføjer, at skærmtid er en dårlig måleenhed for smartphonebrug.

– “Børn kan i princippet sidde og læse bøger på deres smartphones i to timer, men de kan også sidde to timer og se TikTok eller kommunikere med fremmede online. Og effekterne af de her ting vil være helt forskellige. Vi bør bevæge os væk fra at snakke om skærmtid, til i stedet at snakke om, hvad børn faktisk laver på enhederne,” siger Xiaoran Sun.


BLIV OPDATERET GRATIS: Tre gange om ugen udsendes nyhedsbrevet ‘Kaffepause ☕️ med tech‘. Tilmeld dig her – frameld når du har lyst. Alle nye følgere modtager som tak vores skræddersyede liste med 10 af de bedste guides og tips til mobilen.

Mere til historien

Hvis du gerne vil lave begrænsninger for dine børns brug af iPad, så kan du i vores guide her, se hvor nemt det kan gøres.

Flertal ønsker aldersgrænsen hævet for sociale medier

Frankrig ønsker at forbyde sociale medier for børn og unge under 18 år. En meningsmåling i Norge peger i samme retning.

(mere…)
Forsker i opråb: Savner præcision i debatten om “skærmtid”

Skærme i skolen bliver ofte omtalt i generelle vendinger af politikere og debattører, mener eksperter.

(mere…)
Fritidsaktiviteter byttes ud med sociale medier

Det fylder mere for børn i 7. klasse, at være på mobilen eller computeren end at være sammen med vennerne fysisk eller dyrke sport.

(mere…)
Børn er alt for tidligt på sociale medier

En ny rapport fra Børns Vilkår viser, at børn alt for tidligt kommer på de sociale medier. Tæt på 50 procent har en profil før de er 10 år.

(mere…)
Pas på smartphonen i solen

Smartphonen er ikke ligeså vild med solen, som du måske er. Husk pas på, så telefonen ikke overopheder.

(mere…)
Hvad er det bedste og billigste mobilabonnement til børn?

TIP: Børne-abonnement til telefonen! Hvad er det? Læs om priserne og mobilabonnementer til børn.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram