Forslag: Reparation af elektronik skal være skattefri

Det skal bedre kunne betale sig at reparere elektronik. Brancheorganisation forslår at man skal gøre reparation skattefri.

LG-vaskemaskine, 10.5 kg (FV96JNS2QA
Jo længere tid, vi overhovedet kan få et produkt til at leve, ved at blive ved med at reparere det, jo bedre, mener Tænk. (Foto: MereMobil.dk)

Det skal være muligt at trække udgifterne for reparation af elektriske apparater fra i skat.

Det mener brancheorganisation for producenter og importører af hvidevarer og elektriske husholdningsapparater, Applia.

Ifølge direktør Henrik Egede viser en undersøgelse, som analysebureauet Epinion har lavet for Applia, at hver fjerde forbruger gerne vil reparere for eksempel hvidevarer, når de går i stykker. Det skriver Berlingske.

Grænsen er 1.000 kroner

Koster en reparation over 1.000 kroner, så stopper forbrugernes lyst til at få enheden repareret.

Til Ritzau fortæller Henrik Egede samtidig, at det ikke er alle produkter, der er egnet til genbrug. Det er noget, der skal tages stilling til produkt for produkt, hvad der kan betale sig.

BAGGRUND: Sådan slutter livet for din iPhone

– “Men vi ved, at der nogle gange bliver kasseret hvidevarer, der godt kunne have haft ekstra liv. Og der arbejder vi på forskellige måder med både reparation og genbrug”.

Han tilføjer, at forbrugerne skal have mulighed for at købe det, de gerne vil. Det kan være nyt, brugt eller repareret.

– “Vi er interesseret i, at hvidevarer og den slags køkkenprodukter bliver set som varige forbrugsgoder og ikke som “brug og smid væk”-produkter”, siger Henrik Egede.

Kom tæt på Apples genbrugsrobot

Lavere pris har mærkbar effekt

Ifølge Ritzau har norske Forbrukerrådet i en undersøgelse vist, at en prissænkning på reparation af især hvidevarer vil have “en mærkbar effekt”.

Metoden til at gøre det, kunne være den samme som den, der blev brugt ved håndværker- og servicefradragene, siger Vagn Jelsøe fra det danske forbrugerråd Tænk.

Han tilføjer at der er en stor samfundsmæssig interesse i at få produkter til at holde længere.

– “Hvis vi kigger på det med klima- og ressourcebriller, så vil jeg sige, at jo længere tid, vi overhovedet kan få et produkt til at leve, ved at blive ved med at reparere det, jo bedre. Der er stort set ingen udløbsdato”, siger Vagn Jelsøe til Ritzau.

VIND EN POWERBANK ⚡️ Modtag de seneste nyheder i indbakken. Blandt alle tilmeldte finder vi hver måned en vinder af en powerbank fra GreyLime. Tilmeld dig gratis her! Afmeld når du har lyst. Læs mere om konkurrencen her.


Mere til historien

Forbrugerrådet Tænk har foreslået, at forlænge reklamationsretten for større husholdningsapparater, så den kommer op på seks år.

Skrækindjagende mange danskere er uvidende om e-affald

FN-rapport viser, at mængden af elektronisk affald stiger voldsomt hurtigere, end vi kan nå at genanvende den.

(mere…)
Endelig: Nu har du ret til reparation

Den såkaldte "right to repair act" er stemt igennem i Europa-Parlamentet.

(mere…)
Elektronik fra genbrugspladsen skal have nyt liv

Elektriske- og elektroniske enheder skal genbruges, så de kan få nyt liv. Målet er, at 60.000 produkter skal tilbage til forbrugerne.

(mere…)
Dansk universitet undgår over 276 tons CO2 ved at genbruge it-udstyr

Genbrugsprojekt har en genbrugsrate på 91 procent - og så tjenes der penge.

(mere…)
Køb og smid væk-elektronik er under pres

Nye regler skal tvinge producenterne til at lade dig komme til med skruetrækker og loddekolbe.

(mere…)
Apple-produkter bliver mere miljøvenlige

Fra 2025 vil Apples batterier og magneter indeholde genanvendte materialer, og alle printkort bliver CO2-neutrale. Målet er CO2-neutrale produkter fra 2030.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
4 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram