Her slutter livet for din iPhone

BAGGRUND: Jeg har besøgt en robot, der kan adskille og sortere iPhones til genanvendelse. Går fremtiden mod mere miljørigtig genanvendelse?

Hvert år sælger Apple over 200 millioner iPhones på verdensplan, heraf omkring 950.000 enheder alene i Danmark. Hvis ikke udtjente telefoner bortskaffes på forsvarlig vis, vil Apples telefoner udgøre en gigantisk miljøbelastning.

Det øgede fokus på miljø og klima i befolkningen er noget som nogle teknologiproducenter lægger mærke til. Måske derfor vælger nogen, her i blandt Apple, at tænke i en grønnere retning. Trods alt er det bedre at være proaktiv på et ulmende område, inden ens forretning pludselig står med et kedeligt lovindgreb.

Apple har et ambitiøst mål om, at alle deres produkter fra 2030 skal være CO2-neutrale. Det vil sige fra fremstillingen til brugen af produktet til livsafslutningen for f.eks. en iPhone eller iPad.

Et sådant mål kræver et nyt mindset, da tech-virksomheder skal udvise et større miljømæssigt ansvar og ikke blot ’afskrive’ et produkt, så snart forbrugerne har fået det i hånden.

Fremtidens forbruger vil måske i højere grad bekymre sig om, hvorvidt producenten også har tænkt over, hvad der skal ske, når ens smartphone dør.

Daisy-robot, recycle, Apple
Her afmonteres skærmen på en iPhone af robotten (Foto: Apple / MereMobil.dk)

Tophemmelig placering

Jeg må ikke sige, præcis hvor Daisy bor, men jeg kan fortælle, at det er et topsikret område med mange kedelige anonyme grå fabriksbygninger. Ved indgangen afleveres ens pas og da jeg forlod området, måtte jeg en tur gennem metaldetektoren. Det eneste jeg så, der kunne lede tankerne hen på Apple, var en citatplakat med grundlæggeren Steve Jobs på gangen foran et mødelokale. Ellers er det hele som en gråvejrsdag i Danmark.

Den hemmelige robot

Daisy-robot, recycle, Apple
Robotten kan lige nu håndtere 23 forskellige iPhone-modeller (Foto: Apple / MereMobil.dk)

Under store sikkerhedsforanstaltninger blev jeg, som det eneste danske journalist, inviteret til at se en robot, der hvert år kan adskille og sortere 1,2 millioner iPhones.

Jeg så robotten, der er døbt ’Daisy’, i Holland, men i Texas befinder sig en tilsvarende maskine.

I den ene ende smider en operatør en stak iPhones i en tragt. Daisy kigger på hver enkelt enhed, og afgør hvilken model der er tale om, hvorefter den ved, hvordan den splittes ad.

Lige nu kan robotten håndtere 23 forskellige iPhone-modeller, men flere kommer til hen ad vejen.

Skruehullerne ved siden af bundstikket punkteres med en syl, hvorefter skærm og telefonens øvrige del tages fra hinanden. Senere fjernes kamera, printkortet (logic board), vibratoren, batteri og flere andre komponenter.

Daisy skruer ikke hver enkelt skrue ud, som en telefonmekaniker ville gøre. I stedet ”skydes” der hul gennem telefonen, så skruen forsvinder og delene slipper hinanden.

Dit fingeraftryk sikres

Sikkerhedskomponenter som fingeraftrykslæseren genbruges ikke. Dette hænger sammen med, at brugernes fingeraftryk gemmes i en chip i knappen. For at sikre at personlige data ikke kan genskabes, bliver Touch ID-sensoren fysisk punkteret af robotten.

Batteriet var en stor udfordring

Daisy-robot, recycle, Apple
Turen gennem robotten er 11 meter lang. Derefter er telefonen sorteret i 14 hoveddele (Foto: Apple / MereMobil.dk)

Apple har i mange år haft en dårlig vane med at lime batteriet fast, hvilket har gjort det svært for forbrugere selv at skifte batteriet. Under udviklingen af Daisy måtte Apple smage deres egen medicin, da batteriet viste sig at være en stor udfordring for selv en robot.

Løsningen blev at nedkøle batteriet til minus 80 grader. Herefter slipper limen og en robotarm banker nu telefonen et par gange hårdt mod et underlag. Kulden får limen til at slippe og den gamle iPhone kan fortsætte gennem robotten på vej mod dens endelige hvilested.

Genanvendelse i dag

Resultatet af sortering og bearbejdning af materialer fra Apples robot, ses allerede i dag. Det aluminium der anvendes i de nyeste udgaver af blandt andet iPad, MacBook Air og Apple Watch er genanvendt. I iPhone 12-serien og Apple Watch Series 6 sidder der en vibrationsenhed, kaldet Tapic Engine, hvor alle de sjældne mineraler (Rare Earth Elements) og tungsten (wolfram) er genbrug.

11 meter så er det slut

Processen slutter efter en tur på 11 meter med, at telefonen er sorteret i 14 hoveddele. Blandt andet aluminium, skærme, batterier, kameraer og printkort. Delene kan nu sendes videre til underleverandører med speciale i bortskaffelse af f.eks. batterier eller genbrug af magneter og mineraler.

Fra restmaterialerne genindvindes mineraler som kobber, guld og tungsten (wolfram).

Robotten i Holland håndterer lige nu 200 iPhones i timen. Det svarer til, at der hver 18. sekund kommer en adskilt iPhone ud af maskinen. Rejsens samlede længde er 11 meter.

Med et salg på mange millioner telefoner er miljømæssig korrekt bortskaffelse af kun 2,4 millioner enheder om året ikke meget. Apple vil ikke oplyse, hvor mange enheder der reelt er behov for at robotadskille og genanvende.

GUIDE: 5 tips der får din Macbook til at holde i mange år

Limen er droppet i MacBook Pro

Gennem tiden har Apple brugt en del lim i produkterne. Tag f.eks. MacBook Pro fra 2018. Her var tastaturet, højtalere og batteriet limet sammen, så de praktisk talt var umulige at skille ad. En robotproces ville også have overordentligt svært ved at adskille en sådan computer med henblik på genbrug eller bortskaffelse. I de nyeste MacBook Pro computere er konstruktionen ændret, så batteriet forholdsvis let kan skiftes – limen er væk. Det er første gang siden 2012, at en MacBook-ejer med lidt teknisk snilde kan skifte batteriet. Apple har ikke sagt det direkte, men det ligger i kortene, at der også i computere tænkes over, hvordan produktet ender sine dage.

Se robotten Daisy i drift


Mileralerne i en iPhone

En telefon består blandt andet af mange mineraler (også sjældne) samt glas og plastik. Nedenstående ting gemmer sig inde i din iPhone.

 • Aluminium
 • Kobolt
 • Kobber
 • Glas
 • Guld
 • Litium
 • Papir
 • Plastik
 • Sjældne jordelementer (REE)
 • Stål
 • Tantal
 • Tin
 • Tungsten (wolfram)
 • Zink

Mere til historien

Apple deler viden omkring robotprocessen og genanvendelse med andre techvirksomheder, så alle i branchen ikke skal starte fra nul. Inden for eksempelvis design af datacentre er det også normalt, at de store aktører deler viden med hinanden.

Powerbank med nødstrøm til hjemmet

GUIDE: Forbliv online ved strømafbrydelser og cyberangreb. Denne powerbank med nødstrøm til hjemmet trækker både køleskab og telefoner.

(mere…)
Gode råd: Svindlere jager også i din ferie

TIPS: Få gode råd til bedre IT-sikkerhed i ferien. I 2023 blev 189.000 danskere udsat for digital svindel.

(mere…)
Dette er elbilen du SKAL prøvekøre

VIDEO: Technørden John G. er begejstret for svensk-kineseren Polestar 2. Den har knapper og er "topfed". Se videoen her.

(mere…)
Sådan vælger du den rigtige powerbank

GUIDE: Den bedste powerbank er ikke den billigste. Her er mindst 5 gode råd til, hvordan du vælger den rigtige powerbank.

(mere…)
Hvad gør du? Din elbil er gået ned!

VIDEO: Elbilernes software er langt fra altid fejlfrie. Skal du finde dig i softwarefejl?

(mere…)
Så mange iPhone-ejere har iOS 17 installeret

Sidste års store opdatering er ikke blevet taget så godt imod som tidligere opdateringer.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
5 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram