Opråb: Oplad aldrig mobilen i sengen

Mindst 10 procent af brandene, som brandvæsenet rykker ud til er relateret til elprodukter. Nu advares forbrugerne.

Så galt kan det gå, hvis man lader i sengen (Foto: Sikkerhedsstyrelsen)
Så galt kan det gå, hvis man lader i sengen (Foto: Sikkerhedsstyrelsen)

Hvert år rykker de danske brandvæsener ud til omkring 3.500 brande i private hjem og mindst 10 procent af disse er relateret til elprodukter eller elinstallationer.

Sikkerhedsstyrelsen, Beredskabsstyrelsen og Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut er ude med et opråb om sikker opladning, så forbrugerne kan undgå brandulykker med elektronik.

Mange sætter deres mobil til at lade ved siden af puden, som det sidste de gør inden de sover. Det er nemt, men langt fra sikkert. Der er egentlig ikke noget nyt i denne advarsel, men mange har stadig en uhensigtsmæssig adfærd. Derfor lancerer Sikkerhedsstyrelsen og Beredskabsstyrelsen en oplysningskampagne, som skal sætte fokus på faren.

-”Det er aldrig en god idé at sætte mobiltelefoner eller anden elektronik til opladning på et letantændeligt materiale som for eksempel en seng eller sofa. Det kan få fatale følger,” siger Kirstine Gottlieb, kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen.

Du kan se kampagnevideoen her.

Røgen er farligere end flammerne

Når elektronik oplades, så udvikles der varme. Og er enheden, som oplades, placeret under hovedpuden, på dynen eller madrassen, så kan den ikke komme af med varmen igen. Det kan i værste tilfælde føre til en brand.

-”Vi ser desværre, at elektronik under opladning kan være årsag til en brand. Når for eksempel en telefon overopheder i en seng, og branden først får fat i en dyne, madras eller pude, vil der på ganske kort tid udvikles en kraftig og giftig røg. Det er røgen, der er livsfarlig, mere end det er selve flammerne,” siger Ib Berthelsen, direktør i Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut (DBI).

Unge er målgruppen i ny kampagne

I den nye kampagne er de unge målgruppen. Styrelserne frygter, at mange unge lægger deres elektronik til opladning i sengen eller benytter ledninger, som trænger til en udskiftning.

LÆS OGSÅ: Advarsel mod farlige USB-opladere

-”Mange bruger sikkert også opladere eller elektronik med beskadigede ledninger og tænker nok, at så længe de stadig virker, er der ingen grund til bekymring. Men det er der,” siger Kirstine Gottlieb.

Derfor er der i kampagnen også fokus på, at beskadiget elektronik og ledninger skal udskiftes. Der kan nemlig opstå kortslutning i en flosset eller defekt ledning.

Sikkerhedsstyrelsen opfordrer til, at forbrugere meddeler dem, hvis de oplever, at en mobiloplader enten overopheder eller slår gnister.

-”Vi holder øje med elprodukter på markedet og udtager blandt andet USB-opladere til test. Men det er umuligt at teste alle produkter, og derfor vil vi gerne opfordre til, at man anmelder det til os på produkter.dk, hvis man støder på et farligt produkt,” siger Kirstine Gottlieb.

Mere til historien

Uanset om en brand skyldes elektronik, som oplades, så anbefales det at man har mindst en røgalarm.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram