5,3 milliarder mobiltelefoner bliver affald i 2022

Gamle mobiltelefoner indeholder værdifuldt materiale og bør i langt højere grad genbruges, lyder opfordringen fra organisationer der har til formål, at håndtere producentansvaret for udtjent elektronik.

bunke mobiltelefoner
Skrottede mobiltelefoner indeholder værdifuldt materialer guld, sølv og kobber. På dette billede ses et udsnit af 12.000 mobiltelefoner til videresalg, genbrug eller forsvarlig destruktion, som blev indsamlet via Telia Recycle i 2020. (Foto: Telia)

Tæt på en tredjedel af de mobiltelefoner, som findes på verdensplan, ventes at blive kasseret eller gemt og glemt i løbet af i år.

Det fremgår af en ny rapport fra organisationen WEEE Forum.

I tørre tal betyder, at en meget stor del af de 5,3 milliarder af verdens (anslået) 16 milliarder mobiltelefoner aldrig – eller næppe – bliver genbrugt.

Det bekymrer WEEE Forum, som repræsenterer 46 organisationer, der har til formål at håndtere producentansvaret for udtjent elektronik.

– “Hvis vi ikke genbruger de værdifulde materialer, som de indeholder, så skal vi finde materialerne i miner i lande som Kina eller Congo,” siger Pascal Leroy, der er direktør hos WEEE Forum, ifølge det franske nyhedsbureau AFP.

Mobiltelefoner indeholder værdifuldt materiale som guld, sølv, kobber og palladium samt en række andre genanvendelige komponenter.

Kun en lille del af verdens elektroniske affald

Trods det voldsomme antal mobiltelefoner, der ventes skrottet i 2020, så udgør de udtjente mobiltelefoner kun en lille del af verdens samlede elektroniske affald.

Alene i Europa har en gennemsnitlig familie op til fem kilo elektronik per person liggende. Produkterne gemmer folk i tilfælde af, at de skulle få brug for dem igen.

Men ifølge en rapport fra 2020 fra den globale elektronik-affalds overvågning er der årligt over 44 millioner ton elektroniske produkter, som aldrig bliver genbrugt.

Udover de værdifuldt materialer guld, sølv og kobber indeholder elektronikken ofte også farlige materialer.

– “Når det hele gøres op, så drejer det sig enorme mængder globalt,” siger Pascal Leroy fra WEEE Forum, og tilføjer med adresse til beslutningstagerne:

– “Men elektronik-affald vil aldrig blive indsamlet frivilligt på grund af de høje omkostninger. Derfor er lovgivning afgørende.”

EU-ensretning af mobilopladere

For nylig vedtog EU en ensretning af mobilopladere. Ensretningen tager fart i efteråret 2024, og betyder at eksempelvis både iPhones og Android-telefoner vil skulle lades op med et USB-C-kabel.

Det samme er tilfældet for bærbare computere. Her træder kravet dog først træder i kraft i 2026.

Andre opladelige enheder som høretelefoner, tablets, digitale kameraer, trådløse højttalere og lignende produkter skal også kunne lades med USB-C-kabler.

Apple tvinges således til at ændre sine ladekabler. Firmaet har ellers altid brugt unikke kabler, der kun kan bruges til iPhone eller Mac-computere.

Ifølge EU-kommissionen vil tiltaget spare forbrugerne for 250 millioner euro om året. Sidegevinsten er, at mængden af skrottede opladere og ditto ledninger mindskes.

Mere til historien

Ifølge AFP vil de godt fem milliarder skrottede mobiltelefoner stablet oven på hinanden, nå en højde på over 50.000 kilometer.

Den bedste smartphone i 2023

Mobilbranchen har netop kåret den bedste smartphone i 2023. Er du enig?

(mere…)
Sociale medier forbydes for mindreårige

Et flertal i en amerikansk delstat har stemt for, at sociale medier skal forbydes for børn under 17 år.

(mere…)
Rekordsalg af high-end smartphones i 2023

Sidste år blev der solgt et rekordhøjt antal smartphones i high-end-kategorien, hvis man skal tro tal fra analysefirma.

(mere…)
Hvad er din yndlings-telefon?

VIDEO: Hvilken telefon er din 'go-to' telefon - og hvorfor?

(mere…)
De 5 bedste gamle smartphone-funktioner, vi savner

Ville du ikke hellere have gode højttalere og et udskifteligt batteri end en foldbar skærm?

(mere…)
Den bedste smartphone – mine 2023-favoritter

TOP-3: Jeg har valgt den bedste smartphone for 2023 – min personlige favorit. Hvad var din?

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram