Derfor skal din gamle mobil genanvendes

Telefoner består af mange udrydningstruede metaller og mineraler. Derfor kan din brugte mobil gøre gavn og du får lidt økonomisk hjælp til en ny.

Apple iPhone 5
Apple iPhone 5 kan gøre gavn, når den kommer tilbage til Apple. Værdifulde mineraler kan udvindes fra den gamle mobil (Foto: MereMobil.dk)

Genbrug og grøn omstilling er populært. Faktisk gør flere og flere danskere brug af at sælge deres gamle smartphone, når de køber en ny. Det er der flere rigtigt gode grunde til, at man skal gøre.

Det er nemlig vigtigt at genanvende råstoffer, som allerede er udvundne. Flere metaller og mineraler er udrydningstruet og det er ofte nævnt, at verden kommer til at mangle råstoffer. Derfor skal der genanvendes så meget som muligt.

Metaller og mineraler (kobolt, litium, tin, bly, kviksølv) bliver udvundet i miner i blandt andet Congo.

Du kan hjælpe den grønne omstilling ved at benytte dig af et ”BuyBack”-program, når du køber en ny telefon. Det kan gøres hos blandt andet Telia og Humac.

Det er ikke så sært, at Humac opkøber gamle telefoner, da Apple går meget ind for at genbruge materialer. Apple har tidligere oplyst, at der i 2021 var næsten 20 procent genbrugsmaterialer i deres produkter. Apple har et mål om at blive CO2-neutral i 2030.

LÆS OGSÅ: Apple genbruger materialer som aldrig før

Hvilke telefoner kan genanvendes?

Alle telefoner kan for så vidt “genbruges” – enten i form af videresalg eller genanvendelse.

Afleverer du din telefon er det forskelligt, hvor meget du får for den. Det afhænger nemlig af om telefonen er i så god stand, at den ”blot” skal have data fjernet og efterfølgende kan sælges som brugt telefon, eller om det er dele af telefonen, som skal genanvendes.

Der er ingen tvivl om, at din gamle telefon gør mere gavn ved at blive genanvendt end den gør i skuffen.

Bonus er også, at du får den nye telefon lidt billigere. Det er, som nævnt, forskelligt hvad man får for en gammel telefon – her er model, stand, hukommelsesstørrelse m.m. alt sammen med til at give en vurdering.

LÆS OGSÅ: Prisen afgør skæbnen for genbrugstech

Du kan via eksempelvis Humacs app eller Telias hjemmeside se, hvad du kan forvente at få for din gamle telefon. Den helt eksakte vurdering får du dog, når du møder op fysisk og får den vurderet.

Hos Humac er det IKKE kun Apple-produkter, som du kan aflevere og få penge for, men altså også produkter fra andre producenter. Hos Telia er det alle mærker, men kun smartphones.

Disse produkter kommer oftest retur til genbrug

Den mest indleverede hos Telia er Apple iPhone 11, mens det er den fjerde mest indleverede hos Humac. Du kan se, hvilke modeller der er mest indleveret hos de to butikker herunder.

HumacTelia
1.MacBook Air 2017 13” 128 GBiPhone 11
2. iPhone Xs 256 GBSamsung Galaxy S10
3.iPhone 7 32 GBiPhone Xr
4. iPhone 11 64 GBSamsung Galaxy S20 5G
5. iPhone X 64 GBSamsung Galaxy S21 5G

Er det sikkert at aflevere brugte mobiler?

Mange frygter måske, at det ikke er sikkert at aflevere den brugte mobil – for hvad med ens data og personlige oplysninger?

Det skal man dog ikke frygte. For ved tilbagekøb, hvor telefonen kan sælges videre, så slettes den for data, renses og her er den altså helt nulstillet.

Virker den ikke så slettes alt data også foruden telefonen renses og skilles ad. De dele, som virker, bruges som reservedele, mens de øvrige dele sælges videre for metallernes værdi.

EKSKLUSIVT INDBLIK: Se Apples genbrugsrobot Daisy

Mere til historien

Humac introducerede BuyBacks i 2019 og har siden da udbetalt 22.340.667 kroner til deres kunder ved opkøb af brugt elektronik.

Læs også:
Danskerne sender disse mobiler til genbrug
Power trykker på genbrugs-knappen

Overvejer du at tage denne tendens til dig?

Elektronik er en populær julegave, men de nye gadgets behøver ikke være pakket ind i ny cellofan.

(mere…)
Danskerne gemmer de gamle telefoner

En ny undersøgelse fra Danmarks Statistik viser, at mange danskere har en eller flere gamle telefoner gemt i skuffen.

(mere…)
Skrækindjagende mange danskere er uvidende om e-affald

FN-rapport viser, at mængden af elektronisk affald stiger voldsomt hurtigere, end vi kan nå at genanvende den.

(mere…)
Endelig: Nu har du ret til reparation

Den såkaldte "right to repair act" er stemt igennem i Europa-Parlamentet.

(mere…)
Elektronik fra genbrugspladsen skal have nyt liv

Elektriske- og elektroniske enheder skal genbruges, så de kan få nyt liv. Målet er, at 60.000 produkter skal tilbage til forbrugerne.

(mere…)
Dansk universitet undgår over 276 tons CO2 ved at genbruge it-udstyr

Genbrugsprojekt har en genbrugsrate på 91 procent - og så tjenes der penge.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram