Cyklusapps giver private oplysninger videre

Mange kvinder gør brug af cyklusapps. Nye undersøgelser viser, at flere cyklusapps deler private oplysninger vidt og bredt.

Cyklusapps, der er blandt de 25, som Mozilla har undersøgt (Kilde: Mozilla)
Cyklusapps, der er blandt de 25, som Mozilla har undersøgt (Kilde: Mozilla)

Et nyt amerikansk studie viser, at cyklusapps giver intime oplysninger væk. Det skriver TV 2.

Verden over er der hver eneste dag millioner af kvinder, som noterer intime detaljer om pletblødninger, humørforstyrrelser, smerter og meget andet. Rigtigt mange kvinder har nemlig ”hjælp” af en app til at følge med i deres menstruationscyklus.

Dette gør de enten fordi de gerne vil vide, hvornår de får menstruation igen, hvornår de har deres ægløsning eller lignende.

Min Hovedpine-app opdateres med nye funktioner

Datasikkerheden er MEGET usikker

Det amerikanske studie har undersøgt datasikkerheden i 25 forskellige cyklusapps og det afslører, at de private og intime oplysninger ofte deles med andre parter. Det er forskere fra Mozilla, firmaet bag browseren Firefox, som står bag undersøgelsen.

Ifølge Allan Frank, som er IT-sikkerhedsspecialist og jurist i Datatilsynet, så kan det på sigt få store konsekvenser. Misbrugsmulighederne er uendelige.

Det er ikke kun i Danmark, at cyklusapps er populære.

I USA viste en undersøgelse i 2019, at 1 ud af 3 kvinder bruger sådan en app. Det skriver The Guardian.

Præcis hvor mange danske kvinder, der gør brug af cyklusapps, er uvist. Men den britiske app Flo og tyske Clue er nogle af de populære sundhedsapps i Danmark, mens også iPhone har Sundhedsappen installeret fra salgsæsken.

Når man starter en cyklusapp op, skal man ofte svare på en række intime spørgsmål, som går fra mental sundhed, ens sexliv, om man bruger prævention, om man tager medicin og andet.

I USA har denne deling af oplysninger skabt frygt, da de er bange for, at det måske kan betyde de kan blive retsforfulgt, hvis de skulle få en abort. Nogle cyklusapps sporer brugerens fysiske lokation, hvilket sammen med overblikket over deres menstruation (eller manglen på denne) ville kunne afsløre besøg på abortklink og lignende.

Flere undersøgelser med samme resultat

Undersøgelsen fra Mozilla fandt også frem til, at flere cyklusapps havde enten en uklar eller slet ingen politik omkring deling af data med ordensmagt og myndigheder.

Den britiske organisation, ORCHA, der vurderer sundhedsapps, har ligeledes undersøgt 25 cyklus- og graviditetsapps. Den undersøgelse viste, at 21 ud af 25 apps deler data med tredjeparter, mens kun en enkelt opbevarer dataene på appen uden at dele den videre.

Resultatet kommer heller ikke bag på Forbrugerrådet Tænk. De har selv undersøgt tre cyklusapps og fået samme resultat.

-”Lige nu er man ikke særlig godt stillet som forbruger. Du er aldrig 100 procent sikker, når du bruger de her apps,” siger Anette Høyrup, der er chefjurist hos Forbrugerrådet Tænk.

Anette Høyrup tilføjer også, at det er uvist om loven overtrædes, da det er meget komplekst og svært at gennemskue.

Derfor lyder opfordringen, at man skal tænke over hvor mange personlige oplysninger man deler.

Brugen af data kan også være mere ”harmløs”, da det eksempelvis også kan bruges til at målrette annoncer omkring graviditet, hvis en udebleven menstruation bliver delt.

Så kort og godt skal man altid huske, at være påpasselig med at dele oplysninger generelt.

Mere til historien

At amerikanske kvinder ikke længere selv kan vælge om de ønsker en abort, det har givet et markant dyk i populariteten for cyklusapps.

Læs også:
Fitbit klar med nye smartwatches og aktivitetstrackere

Tjek el-priserne på smartphonen

Du kan holde styr på el-priserne direkte på din smartphone og der er penge at spare, hvis du kan "planlægge" dit brug af strøm.

(mere…)
iPhone-folket er væsentlig mere værd end Android-brugere

Nye tal kasserer tommelfingerregel som værende tæt på et regulært fejlskud.

(mere…)
RejseBillet-app klar til danskerne

Den nye app RejseBillet kan i nogen grad være et digitalt rejsekort. Appen virker i hele Danmark.

(mere…)
Nu skal du finde el-appen frem igen! Strømprisen er på det højeste niveau i år

I efteråret 2022 blev det for alvor populært at følge el-priserne på apps. Nu er det igen relevant. Strømprisen har nået det højeste niveau i år.

(mere…)
Rejsebillet-appen er forsinket

Appen Rejsebillet skulle have været frigivet tilbage i marts, men firmaet bag Rejsekort har stadig ikke appen klar.

(mere…)
Pas på falske Threads apps! Threads er ikke klar i Danmark

SVINDEL: Er du blevet interesseret i den nye Threads-app, som er blevet så populær, så pas på hvad du downloader.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram