iPhone og Android-telefoner kan dele opladere fra 2024

Apple skal indføre USB-C på iPhone, hvis de vil markedsføre og sælge telefonen i de europæiske lande. Meldingen kommer fra Europa Parlamentet.

USB-C oplader med USB-C-til-Lightning
USB-C oplader med USB-C-til-Lightning (Foto: MereMobil.dk)

Efteråret 2024 bliver et skelsættende tidspunkt. Europa Parlamentet har netop meldt ud, at der skal være én fælles standard for opladere til telefoner, tablets og kameraer.

Lovgivningen vil stort set kun ramme Apple, da alle andre telefoner allerede benytter USB-C, der bliver den nye fælles standard.

Denne gang kan Apple ikke slippe uden om at tilpasse sig, lyder det fra EU.

- ”Hvis Apple vil markedsføre og sælge produkter i det europæiske marked, ikke kun iPhones, om to år, skal de følge vores lovgivning – og iPhonen skal have USB-C,” fortalte den ledende forhandler og ordfører på området, Alex Agius Saliba, på en EU-pressekonference.

Dermed lægger Europa Parlamentet op til en opgør med Apple på området for opladere og stiktyper.

Stikket er ikke alt

I dag passer opladestikket på tværs af alle Android-telefoner og en oplader til iPad Air, kan også bruges til opladning af disse telefoner – som ét af flere eksempler.

Selvom stikket passer, er det ikke det samme som, at man kan udnytte en teknologi som hurtigopladning.

En Xiaomi 12 Pro med 120 watt oplader kan oplade batteriet fra 5-75 procent på et kvarter, men Xiaomis oplader kan ikke hurtigoplade f.eks. en Samsung-telefon – eller omvendt.

Situationen kan således blive, at stikket passer på tværs af alle telefoner, men hurtigopladning vil ikke nødvendigvis fungere. Dermed bliver forbrugerne alligevel nødt til at købe en special-oplader.

Kommissionen skriver, at de vil harmonisere opladehastigheden, så alle forbrugere kan oplade med den samme hastighed med enhver kompatibel oplader. Hvordan det vil påvirke f.eks. nuværende løsninger med 80, 100 eller 120 watt, vides ikke.

Gavner det økonomien og miljøet?

Ifølge Europa Parlamentet vil tiltaget spare forbrugerne for 250 millioner euros om året, når de ikke skal betale for unødvendige opladere.

Elektronikaffaldsmængden vil desuden blive reduceret med 11.000 tons om året, lyder et estimat.

Apple er i gang

Apple introducerede deres første enhed med USB-stik i 2015. Det var en MacBook. Siden har alle MacBook-computere nu fået USB-opladestik. Nogle af de nyeste har desuden MagSafe-stik til opladning, men kan fortsat oplades med USB-C

I dag er iPhone, den billigste iPad og AirPods de eneste produkter i Apples udvalg, der bruger Lightning-stik. Resten kører på USB-C.

Det går allerede nu rygter om, at Apple er i gang med at teste USB-C på iPhone. Så mon ikke det er et spørgsmål om tid, inden Apple også er klar med USC-C stik på iPhone såvel som den sidste iPad?

Tilbage mangler nu, at aftalen formeldt skal godkendes. 24 måneder efter godkendelsen træder den nye lovgivning i kraft.

Mere til historien

På bærbare computere får producenterne 40 måneder yderligere, efter lovgivningen omkring telefoner, tablets og kameraer er indført, til at tilrette produkterne.

Apple bekræfter iPad ikke længere vil være HomeKit Hub

Når de næste store iOS 16, iPadOS 16 og macOS Ventura opdateringer er klar, betyder det, at iPads ikke længere kan bruges som HomeKit Hub.

(mere…)
Så vild er MacBook Pro 13-tommer med M2-chip

TEST: Ydelsen er mærkbart forbedret på MacBook Pro 13-tommer (M2), men designet er det samme. Læs min test her.

(mere…)
Så billigt kan du købe en brugt iPhone

En brugt iPhone kan købes billigt og med 24 måneders reklamationsret. Se hvor meget du kan spare, hvis du køber en gennemtestet brugt iPhone.

(mere…)
Apple på vej med iPad Pro med M2-chip og trådløs opladning

Apple kan være på vej med trådløs opladning til iPad for første gang samt med den nye M2-chip.

(mere…)
WatchOS 9 byder på bedre træning- og søvntracking

Apple har givet et smugkig på den næste store softwareopdatering til Apple Watch, der byder på en række spændende nye funktioner og features.

(mere…)
Analytiker: Apples MR-headset er måske på vej i 2023

Rygterne svirrer om, at Apple er på vej med et Mixed Reality (MR) headset. Får analytikeren Ming-Chi Kuo ret, kommer det næste år.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
10 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2022 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram