iPhone og Android-telefoner kan dele opladere fra 2024

Apple skal indføre USB-C på iPhone, hvis de vil markedsføre og sælge telefonen i de europæiske lande. Meldingen kommer fra Europa Parlamentet.

USB-C oplader med USB-C-til-Lightning
USB-C oplader med USB-C-til-Lightning (Foto: MereMobil.dk)

Efteråret 2024 bliver et skelsættende tidspunkt. Europa Parlamentet har netop meldt ud, at der skal være én fælles standard for opladere til telefoner, tablets og kameraer.

Lovgivningen vil stort set kun ramme Apple, da alle andre telefoner allerede benytter USB-C, der bliver den nye fælles standard.

Denne gang kan Apple ikke slippe uden om at tilpasse sig, lyder det fra EU.

- ”Hvis Apple vil markedsføre og sælge produkter i det europæiske marked, ikke kun iPhones, om to år, skal de følge vores lovgivning – og iPhonen skal have USB-C,” fortalte den ledende forhandler og ordfører på området, Alex Agius Saliba, på en EU-pressekonference.

Dermed lægger Europa Parlamentet op til en opgør med Apple på området for opladere og stiktyper.

Stikket er ikke alt

I dag passer opladestikket på tværs af alle Android-telefoner og en oplader til iPad Air, kan også bruges til opladning af disse telefoner – som ét af flere eksempler.

Selvom stikket passer, er det ikke det samme som, at man kan udnytte en teknologi som hurtigopladning.

En Xiaomi 12 Pro med 120 watt oplader kan oplade batteriet fra 5-75 procent på et kvarter, men Xiaomis oplader kan ikke hurtigoplade f.eks. en Samsung-telefon – eller omvendt.

Situationen kan således blive, at stikket passer på tværs af alle telefoner, men hurtigopladning vil ikke nødvendigvis fungere. Dermed bliver forbrugerne alligevel nødt til at købe en special-oplader.

Kommissionen skriver, at de vil harmonisere opladehastigheden, så alle forbrugere kan oplade med den samme hastighed med enhver kompatibel oplader. Hvordan det vil påvirke f.eks. nuværende løsninger med 80, 100 eller 120 watt, vides ikke.

Gavner det økonomien og miljøet?

Ifølge Europa Parlamentet vil tiltaget spare forbrugerne for 250 millioner euros om året, når de ikke skal betale for unødvendige opladere.

Elektronikaffaldsmængden vil desuden blive reduceret med 11.000 tons om året, lyder et estimat.

Apple er i gang

Apple introducerede deres første enhed med USB-stik i 2015. Det var en MacBook. Siden har alle MacBook-computere nu fået USB-opladestik. Nogle af de nyeste har desuden MagSafe-stik til opladning, men kan fortsat oplades med USB-C

I dag er iPhone, den billigste iPad og AirPods de eneste produkter i Apples udvalg, der bruger Lightning-stik. Resten kører på USB-C.

Det går allerede nu rygter om, at Apple er i gang med at teste USB-C på iPhone. Så mon ikke det er et spørgsmål om tid, inden Apple også er klar med USC-C stik på iPhone såvel som den sidste iPad?

Tilbage mangler nu, at aftalen formeldt skal godkendes. 24 måneder efter godkendelsen træder den nye lovgivning i kraft.

Mere til historien

På bærbare computere får producenterne 40 måneder yderligere, efter lovgivningen omkring telefoner, tablets og kameraer er indført, til at tilrette produkterne.

Se dette før du køber Apple Watch Ultra

VIDEO: Apple Watch Ultra er stort og holder strøm langt længere end andre Apple-ure. Se min test af Apple Watch Ultra her.

(mere…)
iOS 16.2 bringer disse nye features med sig

KORT NYT: Apple ventes at sende en større opdatering ud inden jul med flere nye features.

(mere…)
Apple frigiver iOS 16.1.2 opdatering

Apple har frigivet en opdatering, som blandt andet forbedrer pålideligheden af funktionen Crash Detection.

(mere…)
Her er årets apps og spil 2022 i App Store

Apple er klar med listen over, hvilke apps og spil, der har taget titlerne for de mest populære i 2022. Se vinderne her.

(mere…)
Apple Watch Ultra er klar til dykkere med Oceanic+

Så er dykkermulighederne gevaldigt opgraderet på Apple Watch Ultra. Appen Oceanic+ kan nu hentes.

(mere…)
Skift selv batteri på AirTags | Guide

VIDEO: Batteriudskiftning på AirTags er let. AirTag bruger batteriet CR2032. Se her hvordan du skifter batteri på AirTag.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
11 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2022 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram