Sådan får gamle mobiler nyt liv

#EP103: To gamle udtjente telefoner samles til én, der til gengæld virker. Mød to personer som går op i, at telefoner og elektronik skal leve i længere tid.

gamle telefoner old tech
Gamle telefoner skal genanvendes. Nogle gamle telefoner kan du tilmed få penge for, når du køber en ny. Hør også episode 1 om ‘smid-væk-tech’. (Foto: Pixabay)

I gamle dage, for ikke så mange år siden, var køb af højttalere, fjernsyn og selv telefoner en langtidsinvestering. Gik noget i stykker, kunne det sagtens fixes.

Gennem nullerne skete der en ændring. Nu blev elektronikken oftere udskiftet og producerne lancerede nye produkter én til to gange om året. I dag kommer Apple og Samsung med 3-4 hovedmodeller på et år. Dertil kommer en LANG række andre lanceringer.

Nu står vi med resultatet: Vi drukner i elektronikaffald.

FAKTA: I 2019 var den globale mængde af elektronikaffald 44,4 millioner tons, ifølge The Global E-waste Monitor, 2020. Tallet forventes at ramme 77,4 millioner tons i 2030.

Nyt liv til gamle telefoner

Selvom en smartphone ikke kan tænde, skærmen er ødelagt eller batteriet er fladt, kan det stadig være penge værd.

Foxway er et firma, som indsamler gamle telefoner, som de puster nyt liv i. Efterfølgende sælges de renoverede telefoner med to års garanti.

– “Vi opkøber alle typer af enheder, både dem der fungerer og dem, som er beskadiget. Vi vil altid forsøge at tage to eller tre telefoner og gøre dem til én der virker. Restkomponenterne gemmer vi til reparation af andre telefoner. De ting, som slet ikke kan bruges, sendes til genbrug efter alle kunstens regler,” fortæller Mikkel Frid, sourcingdirektør i Foxway.

Når det kommer til at købe renoverede telefoner, er danskerne ikke firstmovers, men tendensen er opadgående i kraft af, at også store kæder som Telia, Power og Humac er begyndt at interessere sig for området.

I f.eks. Humac kan man indlevere sin gamle udtjente telefon, uanset mærke, og få penge for den gamle, når man køber en ny.

FAKTA: 70 procent af de adspurgte danskere svarer i en undersøgelse, som YouGov har foretaget på vegne af Humac, at de har mobiltelefoner liggende som ikke anvendes.

Genbrug og langtidsholdbarhed er ikke en nyhed

Grundlæggeren af HiFi Klubben, Peter Lyngdorf, er ikke typen, der falder på halen over nutidens snak om langtidsholdbare produkter og genanvendelighed.

Peter bliver trist, hvis en 20 år gammel forstærker ikke kan reparaeres og få et nyt liv.

Når der kommer nye produkter på hylderne, er det nu, som før i tiden, vigtigt for Peter Lyngdorf at de kan holde længe.

– “I vores serviceafdeling har vi én mand, som ikke bestiller andet end at tjekke nye produkter og undersøge dem for forventet holdbarhed, strømforbrug. Hvordan de er opbygget osv. I forhold til snakken om miljø og genbrug, er det noget, som er ved at komme på nu. Vi holder os langt væk fra produkter, som kun kan holde i ganske få år,” lyder det fra Peter Lyngdorf, HiFi Klubben.

OMTANKE KOSTER IKKE EKSTRA: Umiddelbart lyder det dyrt, når en producent skal skabe produkter, der kan leve længere, men det behøver det ikke at være, lyder det fra Bang & Olufsen. Hør episode 1 om smid-væk-tech her.

Mere til historien

Foxway anslår, at danskerne ligger inde med omkring 12 millioner gamle mobiltelefoner.

EU stiller vilde krav til nye telefoner

EU har stiller nye krav til producenterne om blandt andet reparationsbarhed, holdbarhed og opgradering af styresystemet.

(mere…)
5G vs fiber – mine oplevelser

PODCAST: Internet i hjemmet. Skal det være 5G eller fiber? Og virker 5G-internet ordentligt? Hør om mine erfaringer.

(mere…)
I dybden med OnePlus 12 og 12R

PODCAST: Jeg fortæller om OnePlus' nyeste modeller. Hør også når jeg overrasker Ida på 9 år med hendes første telefon.

(mere…)
Facebook lockout og lidt om Galaxy S24+

Mød Henrik, der blev hacket og smidt ud af Facebook. Hør, hvordan han genvandt kontrollen og adgangen til Facebook.

(mere…)
Podcast gør klar til overhaling

De unge er sultne efter indhold, viser DR's årlige rapport om medieudviklingen i Danmark.

(mere…)
Så fed er Samsung Galaxy S24 Ultra

PODCAST: Lyt med når vi anmelder Samsung Galaxy S24 Ultra, sætter fokus på, at TV 2 dropper snigpremierer og ser på faldgruber ved mobilkameraer.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram