Dovne danskere har mindst 12 mio. gamle værdifulde telefoner liggende

Der ligger over 12 millioner gamle telefoner, som stadig fungerer, i danskernes skuffer, vurderer Foxway. Humac-direktør kalder det ‘Dovenskab’.

Gammel elekronik, genbrug
Kun 30 procent angiver, i en YouGov undersøgelse, at de gamle telefoner som ligger i skufferne har fejl på elektronikken.(Foto: Gabriel Freytez)

Gamle smartphones, tablets og computere ligger og fylder i skuffer og skabe hos syv ud af 10 danskere. Det viser en ny undersøgelse.

Det vilde er, at hele 68 procent af deltagerne i undersøgelsen svarer, at blandt andet de gamle telefoner, er taget ud af drift, fordi der er skiftet til en nyere model.

Med andre ord er det kun omkring 30 procent, som angiver, at elektronikken er i stykker.

Tallene kommer fra en YouGov-undersøgelse som er udført for Humac i september 2021. 1.275 danskere har deltaget.

Danskerne er dovne

Den afslappede holdning til elektronikskrald kalder direktøren fra Humac-kæden, Michael Bech, et udtryk for dovenskab hos danskerne.

– ”Vi trasker troligt ned til flaskeautomaten og udskriver en pant-bon på 20-50 kroner, men guldet ligger faktisk hjemme i skuffen,” lyder det fra Michael Bech.

Humac har gjort det lettere for danskerne at omsætte de gamle telefoner, tablets og computere til penge. Det sker ved, at Humac køber den gamle elektronik af kunderne, når de køber andre varer i butikken.

– ’Vi opkøber revl og krat – og når vi gør det hele op, så får kunderne i gennemsnit 647 kroner for deres brugte telefon, men nogen får flere tusinde kroner,’ udtaler Humac-direktøren.

Humac har siden 2019 taget imod over 22.000 enheder til genanvendelse.

OiSTER blok ind

Bliver du kunde hos OiSTER, kan du få rabat på blandt andet tøj og måltidskasser. Du kan også afprøve forskellige streamingtjenester. Her kan du læse mere om OiSTER+.

OiSTER blok ud

Apple henter vigtige mineraler i gamle iPhones

Gammel elektronik indeholder ædelmetaller, som er vigtige at genanvende, da metaller og mineraler er besværlige at udvinde. Desuden belaster udgravningen og forarbejdning miljøet.

Apple adskiller udtjente iPhones i robotter placeret i henholdsvis Holland og USA (Texas). Til sammen kan disse adskille og sortere 400 telefoner i timen.

En iPhone splittes ad i 14 hoveddele og ud fra disse kan underleverandører genanvende blandt andet mineralerne.

Når man alene tager printkort, flexkabler og kameramoduler fra en iPhone og skiller dem ad, indeholder 1 ton af disse dele den samme mængde guld og kobber, som der ellers skulle genudvindes 720 tons kobber og guldmalm ved minedrift for at fremskaffe.

Puster nyt liv i gamle telefoner

Foxway er et af de firmaer, som opkøber gamle telefoner og puster nyt liv i dem.

To-tre gamle telefoner kan forvandles til en som fungerer. Restkomponenterne gemmes til reparation af andre telefoner, fortæller sourcingdirektør i Foxway, Mikkel Frid.

De renoverede telefoner sælges billigere end fabriksnye produkter til slutbrugerne hos blandt andet Humac.

Disse mineraler indeholder en iPhone

En telefon består blandt andet af mange mineraler (også sjældne) samt glas og plastik. Nedenstående ting gemmer sig inde i din iPhone.

 • Aluminium
 • Kobolt
 • Kobber
 • Glas
 • Guld
 • Litium
 • Papir
 • Plastik
 • Sjældne jordelementer (REE)
 • Stål
 • Tantal
 • Tin
 • Tungsten (wolfram)
 • Zink

Danmark er ikke i front

I Danmark er vi ikke first-movere, når det handler om at købte brugte telefoner – og udvalget er endnu ikke ret stort. Dette falder tilbage på den store mængde gammel elektronik, danskerne har liggende og som ikke får nyt liv.

– ”Mængderne vi kan købe, er ikke store nok i forhold til efterspørgslen blandt andet fordi, at forbrugere har mange telefoner liggende i skufferne, som aldrig bliver genanvendt”’ siger Michael Bech fra Humac.

Foxway anslår, at der ligger over 12 millioner gamle mobiltelefoner rundt omkring i Danmark.

Inden for en kortere årrække skal vi lære i højere grad at købe brugte telefoner – i stil med at vi også køber brugte biler. Telia har et erklæret mål om, at 40 procent af alle solgte telefoner fra deres kæde i 2025 skal være renoverede telefoner.

Prisen er afgørende for, om vi vil overveje at købe en brugt renoveret smartphone. Miljøet er betydeligt mindre væsentligt, viser tal fra en undersøgelse som GreenMind har fået udført.

Elektronik behøver ikke forældes med stormskridt

Mere til historien

Elektronik der indleveres til genbrug bliver slettet, så ens personlige informationer forbliver personlige.

Smartphone fra Polestar er måske snart godkendt?

Polestar er kendt for elbiler, men nu er de snart på vej med en mobil.

(mere…)
Den bedste smartphone i 2023

Mobilbranchen har netop kåret den bedste smartphone i 2023. Er du enig?

(mere…)
Sociale medier forbydes for mindreårige

Et flertal i en amerikansk delstat har stemt for, at sociale medier skal forbydes for børn under 17 år.

(mere…)
Rekordsalg af high-end smartphones i 2023

Sidste år blev der solgt et rekordhøjt antal smartphones i high-end-kategorien, hvis man skal tro tal fra analysefirma.

(mere…)
Hvad er din yndlings-telefon?

VIDEO: Hvilken telefon er din 'go-to' telefon - og hvorfor?

(mere…)
De 5 bedste gamle smartphone-funktioner, vi savner

Ville du ikke hellere have gode højttalere og et udskifteligt batteri end en foldbar skærm?

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
10 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram