Fremtidens batteri er muligvis på vej fra amerikanske forskere

Større kapacitet og mindre brandfare er to ting vi gerne vil høre, når vi snakker batterier. Nu har forskere opnået præcist det. 

Screenshot fra iOS 9 beta 1 , batteri
Batterier kan måske være på vej mod en mindre revolution (Foto: MereMobil.dk)

Batterier er en stor del af vores hverdag. Vores telefoner, smartwatch, headset, elbiler med mere bruger alle den samme batteriteknologi. Og den teknologi er nået langt, men skal den være en del af fremtiden skal der altså mere kapacitet og mindre risiko for brand til. 

Det er netop de to problemer en gruppe amerikanske forskere muligvis har løst, fortæller Poul Norby, som er professor på DTU, hvor han forsker i batterier og energilagring. 

De har ændret på to ret grundlæggende dele af den batteriteknologi, vi bruger i dag. Umiddelbart ser de ud til at være lykkedes med noget, som næsten burde være umuligt. Jeg er både overrasket og imponeret, og det kan sagtens være udgangspunktet for et sikrere og mere effektivt batteri, siger han.

Xiaomi: Vi oplader en mobil på 8 minutter

For at opnå de nye fordele har forskerne ændret på to ting. Den første er er batteriets anode. Anoden er den del hvor strømmen kommer ind og er typisk lavet af grafit. Det har forskerne ændret til silicium. 

Silicium er bedre til at optage de lithium-ioner, hvormed batteriets kapacitet bliver større og giver dig mere batteritid på for eksempel telefonen eller længere rækkevidde i Tesla´en. 

Brugen af silicium-anoder er dog ikke uden udfordringer. Silicium-anoder udvider sig og trækker sig sammen konstant når lithium-ioner går til og fra elektroderne, hvilket gør batteriet ustabilt og sænker kapaciteten over tid. 

Og det er her den anden ændring kommer ind. For at holde styr på silicium-anoden, er man gået fra en flydende elektrolyt til en i fast form. 

7000 mAh – Samsung arbejder på batterimonster

Og nu står forskerne med et batteri med bedre kapacitet, mindre brandfare og som endda fylder mindre. 

Indtil videre har batterierne kun vist deres værd i et laboratorie under et specielt tryk, hvilket desværre nok betyder at der godt kan gå noget tid før vi får glæde af dem. 

Mere til historien

Der er sket meget med batterierne i vores telefoner. I forhold til de NiMH batterier vi for eksempel så i Nokias telefoner i 90´erne, er kapaciteten steget op til 40 procent i et lithium ion batteri af samme fysiske størrelse.

Apple fordobler batterilevetiden på iPhone

Løftet om hvor længe et iPhone-batteri kan holde sig i topform ændres nu.

(mere…)
Apple fortalte ikke om vigtig iPhone-ændring

Nu kommer pengene til dem, som lagde sag an mod Apple for at gøre iPhones langsommere. 627 kroner er på vej.

(mere…)
Sådan tjekker du batteriet på din iPad
(mere…)
Apple udvikler ny batteritype med længere levetid

En rapport peger på, at Apple arbejder på en ny batteritype med forbedret performance og opladehastighed.

(mere…)
Batteriet er det vigtigste i en smartphone

Tæt på halvdelen af danskerne er utilfredse med batteriets levetid i deres telefon.

(mere…)
Du skal selv kunne skifte telefonens batteri fra 2027

Det er nu vedtaget, at alle bærbare elektroniske enheder, der sælges i EU, skal have udskifteligt batteri inden 2027.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram