Sådan vil Apple beskytte dit privatliv bedre

Kryptering af data, hemmelige mails og maskering af IP-adresser er nogle af de nye tiltag fra Apple, der skal beskytte brugerne på nettet.

Privacy privatliv
En række sikkerhedstiltag skal beskytte Apple-brugernes privatliv bedre (Foto: MereMobil.dk / Apple)

Hidtil har det overalt handlet om at indsamle så mange data om brugere og kunderne som muligt. Det har gjort brugerdata - også ens private data - til en handelsvare. Og med Big Data-analyser kan næsten enhver tanke og handling forudsiges.

Apple har tidligere taget et skridt væk fra dataindsamlingen, da de i Safari-browseren blokerede muligheden for, at annoncer kan forfølge en rundt på nettet.

Et andet eksempel er, at ens fingeraftryk fra Touch ID eller Face ID-profilen beskyttes af en sikkerhedschip og at disse data ikke rejser fra enhed til enhed via iCloud, selvom det teknisk set ikke ville være et problem.

Apple har også tvunget apps til at spørge brugerne om de vil acceptere dataindsamling fra appen. Overholder appudbyderne ikke det, risikerer de at blive smidt ud af App Store.

Til efteråret tager Apple flere omfattende skridt, der skal beskytte brugerne bedre mod datahugst fra apps og hjemmesider.

Dit brug af e-mails bliver hemmelige

app privacy iOS 15
Fra efteråret kan Apple-brugerne tilmelde sig nyhedsbreve med hemmelige mailadresser (Foto: MereMobil.dk / Apple)

I appen Mail (den Apple har som standard på enhederne) får i efteråret 2021 Mail Privacy Protection. Her blokeres de usynlige pixels, der indsamler data om modtagerens adfærd i mailboxen.

Afsenderen kan således ikke se om du har åbnet mail, eller hvor lang tid du har brugt på at læse den. Din IP-adresse bliver desuden maskeret, så den ikke kan bruges til at fastslå din position eller onlineaktivitet.

Når du tilmelder dig et nyhedsbrev, kan du desuden beskytte din rigtige mailadresse. Det sker ved at Apple tilbyder en tilfældigt skabt mailadresse, der automatisk sender mails videre til din rigtige mailadresse.

LÆS OGSÅ: Her er iOS 15 - få overblikket

Tjek dit privatliv

Apple introducerer en App Privacy Report, hvor du kan se, om en app har brugt din lokation, adgang til billeder, kamera og mikrofon - ja selv kontaktlisten - inden for den seneste uge.

Rapporten hjælper brugerne til at tjekke, om en app tvinger sig adgang til noget, du ikke bryder dig om.

Safari-browseren får et såkaldt Private Relay, der er en service som er bygget ind i iCloud. Denne sikrer, at brugerne kan bruge nettet mere privat. Alt trafik der forlader enheden er krypteret, så ingen kan se den - hverken Apple eller internetudbyderen.

Alle forespørgsler sendes via to separate ”kanaler”. Den første giver en anonym IP-adresse, der bindes sammen med brugerens område men ikke præcis lokalitet. Den anden kanal dekrypterer webadressen, som du vil se. Ifølge Apple kan man således ikke se, hvem brugeren er, eller hvilke sider de læser.

Det bliver interessant om ændringerne fra Apple bliver trendsættende. Verdens største browser er trods alt stadig Chrome, hvor Google i høj grad lever af de data brugerne skaber. Så det bliver nok ikke Google, der med det samme flytter sig og laver tilsvarende funktioner i Gmail og Chrome.

BLIV OPDATERET: Synes du dette var spændende læsning? Modtag de seneste nyheder gratis i indbakken hver onsdag og lørdag. Tilmeld dig nu! Afmeld når du har lyst.

Mere til historien

De nye sikkerhedstiltag indføres fra iOS 15, iPadOS 15, macOS Monterey og watchOS 8.

Stort datalæk afsløret to måneder efter hackerangreb

Selskab med 800.000 kunder afsløret i, at kendt hackerangreb ramte flere af dets tjenester end oplyst.

(mere…)
Android 14 vil blokere ældre apps 

Google skærper sikkerheden omkring Android-apps. 

(mere…)
GTA-spillere hacket 

Spillere af GTA er blevet udsat for ødelæggende hackerangreb på deres konti. Rockstar Games har bekræftet angrebet. 

(mere…)
Hvad er Apples end-to-end iCloud kryptering?

BAGGRUND: Hvad er Advanced Data Protection i iCloud? Vi går i dybden krypteringen og konsekvenserne?

(mere…)
Apple på vej med stærkere kryptering

Et nyt krypteringssystem er på vej fra Apple. Det skal gøre det sværere for hackere og myndigheder at få adgang til Apple-brugernes data.

(mere…)
Datatilsyn advarer mod officielle VM-apps

ADVARSEL: Flere europæiske datatilsyn er klar i ”mählet”. De advarer mod, at man downloader Qatars officielle VM-apps. De udgør privatlivsrisici.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
29 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram