NemID forsvinder – her er afløseren MitID
Til august begynder overgangen fra NemID til MitID, som er danskernes nye, fælles log-in-løsning. Læs om MitID her og hvad det betyder for dig.
I 11 år har danskerne haft et tvungent, nært forhold til NemID, men nu er den fælles log-in-løsnings dage talte.
Fra august i år skal vi stifte bekendtskab et nyt system, som ingen voksne danskere kan undvære. Det er staten og bankerne, som er gået sammen om afløseren, som vi skal lære at kende som MitID.
MitID kaldes af Digitaliseringsstyrelsen “en af de største digitale opgraderinger nogensinde”, og hen over sommeren skal 7.000 danskere teste MitID.
Til august forventes de første brugere, at blive flyttet over på den nye løsning.
Indfasningen af MitID ventes at tage 11 måneder, så de sidste NemID-brugere vil få MitID senest den 30. juni 2022.
OPDATERING: Den 5. juli 2021 oplyser Digitaliseringsstyrelsen, at MitID er udskudt. Læs mere om udskydelsen af MitID her.
Men hvorfor dog droppe NemID
Så kan man tænke, at det er unødvendigt, at droppe NemID, nu hvor vi siden 1. juli 2010 har kæmpet med at få systemet op under neglene.
Men argumentationen er på plads. Og forståelig.
NemID bygger på gammel teknologi, som ikke længere kan opdateres til de nyeste krav om blandt andet sikkerhed.
Med MitID er der en bedre beskyttelse mod identitetstyveri, og man får besked både gennem MitID-appen, på sms eller mail, hvis nogen forsøger at logge ind med ens personlige MitID fra en ny enhed eller med en forkert adgangskode. Ganske som med for eksempel login til Google.
Når man først har oprettet sit bruger-id, vil man (de fleste?) ikke opleve den store forskel på NemID og MitID.
App’en til smartphones og tablets vil fungere stort set som den nuværende NemID-app.
Det er desuden banken, der skal hjælpe, hvis oprettelsen af MitID driller.
Farvel nøglekort – goddag kodeviser
Det er samtidig helt slut med det trykte nøglekort. Hvis man ikke er indehaver af en smartphone, og dermed ikke har adgang til MitID-appen, kan man få en kodeviser.
En kodeviser er en mindre enhed med et display, der viser en kode, hver gang man har behov for at logge ind. Kodeviseren er gratis. Det samme er en lidt større kodeoplæser til de borgere, der ser dårligt eller har et synshandicap. Det er et apparat med en skærm og mulighed for at få læst koden højt, eventuelt gennem hovedtelefoner.
Her skal du betale
Der tilbydes desuden også et betalingsprodukt som er døbt “MitID chip”.
MitID-chippen er prissat til 143,75 kroner og er primært tiltænkt som et identifikationsmiddel til dem, der har brug for at identificere sig mange gange i løbet af en dag, eller som arbejder med særligt følsomme personoplysninger.
MitID chippen kommunikerer direkte med en mobil eller en computer ved hjælp af Bluetooth, NFC (ligesom kontaktløs betaling) og USB. Den skal kombineres med brugernavn og adgangskode.
MitID-chippen kan først tilvælges efter, at man har taget MitID i brug på anden vis. “MitID chip” vil kunne bestilles på MitID.dk.
LÆS OGSÅ: EU overvejer fælles digitalt ID
VIL DU OPDATERES? ⚡️ Vi vender dig fire gange om ugen de seneste technyheder i indbakken. Tilmeld dig gratis her! Afmeld når du har lyst.
Mere til historien
MitID er et partnerskab mellem Finans Danmark og Digitaliseringsstyrelsen, som sammen ejer MitID. Partnerskabet repræsenterer de danske pengeinstitutter og det offentlige Danmark; staten, regionerne og kommunerne. Kontrakten om udvikling og drift af MitID blev i 2019 vundet af Nets DanID A/S. Kontrakten har en samlet værdi på 939 millioner kroner for udvikling og en driftsperiode på 10 år.