Mange danskere kan få problemer med nethandel

Med udgangen af oktober skal betalinger på nettet bekræftes med MitID. Det kan give problemer for blandt andet de ældre.

MitID (Foto: Digitaliseringsstyrelsen)
Borgere uden smartphone eller tablet kan få problemer med nethandel. (Foto: Digitaliseringsstyrelsen)

Mange borgere risikerer at komme i klemme med noget så simpelt som årets julegave.

Det drejer sig især om den del af befolkningen der ikke har en smartphone eller en tablet, eller ganske simpelt ikke kan finde ud af at installere MitID-appen, som kan løbe ind i problemer i årets sidste måneder.

Det skriver Politiken.

Fra 31. oktober skal betalinger på nettet nemlig bekræftes med MitID. Og det kan skabe problemer for borgere uden smartphone eller tablet.

- "Det er dybt bekymrende for eksempelvis ældre personer, som ikke har en smartphone," siger Bjarne Hastrup, direktør i Ældre Sagen til Politiken.

De borgere vil derfor være ude af stand til, at handle på nettet i et ukendt antal måneder.

- "Det kan være en person på 75 uden en smartphone eller mobil, som er fysisk ude af stand til at komme ud af sin bolig og derfor er afhængig af at købe dagligvarer på nettet," tilføjer Bjarne Hastrup.

Michael Busk-Jepsen, digitaliseringsdirektør i Finans Danmark, som ejer MitID sammen med Digitaliseringsstyrelsen, oplyser til Politiken, at kodeviser og kodeoplæser er forsinket på grund af, at det kræver et større analysearbejde i partnerskabet, end forventet.

Det er dog muligt at validere sig via en sms-besked med en kode i forbindelse med nethandel. Men Ældre Sagen og Dansk Blindesamfund vurderer overfor Politiken, at også det vil give problemer for nogle af deres medlemmer.

Ifølge Ældre Sagen ved 25 procent af alle 55-74-årige ikke, hvordan man installerer en app. I gruppen af 75-89-årige er det 63 procent, der ikke kan finde ud af det. Samtidig anslås det, at blandt de digitale af foreningens 7.000 medlemmer er det tre af fire, som vil være afhængig af en kodeoplæser.

Borgere uden en smartphone kan bruge en kodeviser eller kodeoplæser med NemID. Den mulighed bliver med MitID først tilgængelig i begyndelsen af 2023.

Over en halv million har ikke skiftet

Den 15. september skrev Faglige Seniorer, at det anslås at mellem 500.000 og 650.000 danskere fortsat ikke havde skiftet til MitID.

Digitaliseringsstyrelsen kan ikke oplyse det præcise antal, fordi der løbende kommer nye borgere til, som for eksempel er tilflyttet fra andre lande.

Samtidig er der borgere, som i dag har et registreret NemID, men som ikke aktivt benytter det, og som derfor måske ikke skal have MitID.

Tidligere har borgere skulle vente på besked fra banken om, at det er tid at skifte. Nu skal man selv oprette sig som bruger ved at downloade MitID-appen - hvis man altså har en smartphone eller en tablet.

Allerede fra torsdag den 22. september bliver MitID dog standardvalget, når en borger skal logge på offentlige hjemmesider som skat.dk, borger.dk og sundhed.dk.

Ind til den 30. oktober vil man fortsat aktivt kunne vælge at logge ind med NemID.

Mere til historien

5,2 millioner borgere har ifølge Digitaliseringsstyrelsen NemID/MitID med offentlig digital signatur.

MitID kan hackes med et simpelt trick

Version2 har med et simpelt trick vist, at MitID er ganske sårbart og kan hackes alt for nemt.

(mere…)
Flest onlineshopper fra mobilen

Det er ikke en overraskende nyhed, men maj 2022 blev første måned, hvor flest shoppede online via mobilen.

(mere…)
Netbanker stopper brug af NemID-nøglekort

NemID-nøglekort er for usikkert og må derfor ikke bruges til at logge på mobilbank og netbank efter den 30. juni 2022. Sådan lyder beskeden fra Finanstilsynet.

(mere…)
Nedtur for dansk e-handel

Dansk erhvervsliv på virkes af inflationen, leveringsproblemerne og krigen i Ukraine, samt et uroligt aktiemarked.

(mere…)
MitID: Aktiver inden for 30 dage ellers lukker din adgang

Det stærkt kritiserede nye digitale ID, MitID, giver en frist på 30 dage til at skifte. Ellers spærres adgangen til blandt andet bank og Skat.

(mere…)
Sådan får du adgang til MitID uden smartphone

Det er ikke nødvendigt, at have en smartphone for at kunne bruge MitID. Læs hvordan du får MitID uden en telefon.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
4 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2022 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram