Værd at vide om Android-opdateringer

TIP: Hvor længe opdateres en Android-telefon? Er Android-opdateringer vigtige? Her er, hvad du skal vide om opdateringer til Android-telefoner.

Android-opdateringer
Når en mobilproducent lover opdateringer i f.eks. to år, er det to år regnet fra salgsstarten – ikke fra købsdatoen (Foto: MereMobil.dk / Jan Vašek)

Hvor ofte du modtager opdateringer til din Android-telefon, er meget forskelligt. Det kan være variere fra producent til producent men også fra model til model.

I forhold til tidligere er producenterne blevet bedre til at melde ud, hvad deres opdateringsplaner er for modellerne i sortimentet, hvilket tidligere var det rene “vilde vesten”. Dermed kan du tage opdateringsplanerne med i overvejelserne, når du vælger en ny smartphone.

Der er dog én ting du skal vide om Android-opdateringer, der ikke er uvæsentlig.

  • Når en Android producent som f.eks. Samsung melder ud, at deres telefoner får sikkerhedsopdateringer i fire år, er det ikke fire år fra købsdatoen. Nedtællingen begynder, når telefonen første gang lander i forretningerne.

Det betyder, at køber du en Samsung-telefon, der har været på markedet ét år, er der kun tre år tilbage på opdateringsplanen. Endnu vigtigere er dette, hvis du køber en brugt telefon. Dette gælder også for andre producenter som Sony, Motorola, Nokia, OnePlus, Xiaomi m.fl.

Som mobilkøber kan du let tabe overblikket, da udvalget af telefoner er enormt, hvilket gør det særdeles svært at gennemskue, hvor gammel en given model er. Her kan du tjekke vores sektion med anmeldelser. Tests kommer typisk ud omkring salgsstarten. Så er det bare at finde datoen på en anmeldelse, for at fastslå hvor gammel en telefon cirka er.

Sådan er Android-opdateringer opdelt

Opdateringer til Android består grundlægende af nedenstående fire dele.

  • Android-platformen: Selve Android-styresystemet. Når producenten lover store ”major upgrades”, menes der opdateringer af Android-systemet. Det er i denne del, at der typisk vil være ny funktioner og designændringer. Producenternes egne ændringer og apps er ofte lagt ind sammen med denne del, men kan også komme som en selvstændig opdatering.
  • Sikkerhedslaget: Det underliggende lag der holder telefonen sikker i forhold til malware og angreb udefra. Ofte vil opdateringer af sikkerhedslaget være vigtigere end Android-platformen. Det kedelige er, at sikkerhedsopdateringer er usynlige for brugerne og ikke giver ny funktionalitet.
  • Systemapps: En række systemapps som SMS-appen, opkald, fotogalleri, browser, kamera m.fl. opdateres løbende via Google Play. Det er jo trods alt bare apps.
  • Google Play Protect: Et sikkerhedskomponent som Google bruger til løbende at scanne dine apps for trusler udefra. Denne del holder Google styr på.

Når en mobilproducent laver udmeldinger om Android- og sikkerhedsopdateringer vedrører det de to første punkter.

GUIDE: Tjek din pris på bredbånd – betaler du for meget?

Hvor længe lever min Android-telefon?

En Android-telefon lever så længe producenten udsender softwareopdateringer. Særligt sikkerhedslaget er vigtigt. Når der ikke længere udsendes sikkerhedsopdateringer, eller Android-platform-upgrades, er telefonen i princippet ”død” – i hvert fald hos producenten.

Det betyder ikke, at den ikke fungerer længere. Det betyder blot, at gradvist over tid bliver telefonen mere om mere usikker i forhold til malware, virus og apps med onde hensigter. Det sker fordi huller i softwaren ikke længere lukkes.

Lidt længere ude af tidslinjen vil du opdage, at nogle apps ikke længere supporterer telefonen. De vil derfor stoppe med at fungere. Der kan ikke siges noget generelt om, hvor længe en given app understøttes. Et eksempel er MobilePay, der lige nu har Android 6 som den nederste grænse.

Mit bedste råd er: Sæt dig ind i opdateringsplanerne inden du køber en ny smartphone. På MereMobil.dk fremgår det af alle mobiltests, hvad producenten lover. Vi skriver også, hvis deres udmelding er uklar eller ikke eksisterer.

Hardwaren lever længere end Android-softwaren

I dag er smartphones, særligt de dyrere, fyldt med så meget processorkraft, at der vil gå mange år, inden de bliver sløve og langsomme. Faktum er, at langt de fleste smartphone-brugere slet ikke kommer i nærheden af at udnytte processorernes potentiale. Det svarer til en bil, hvor du maksimalt kører 80 km/t selvom motoren kan yde langt mere.

Vi er forbi den tid, hvor producenterne kan undskylde sig med, at hardwaren ikke kan trække en ny Android-version. Det kan den sagtens.

Telefoner ville i princippet kunne leve langt længere end i dag, hvis ellers producenterne understøttede dem med software, men det er den dårlig forretning, da der så ikke sælges så mange nye telefoner.

Retfærdigvis skal det siges, at der er sket en del på området. Samsung har eksempelvis udvidet deres opdateringscyklus til fire år, mens HMD Global, der står bag Nokia-telefonerne, på udvalgte modeller, nu lover tre års opdateringer.

Historisk set har det været sådan, at dyre telefoner opdateres i længere tid end billige. I takt med at mellemklassen bliver bedre og bedre, er der nu en række undtagelser til dette.

BLIV OPDATERET: Synes du dette var spændende læsning? Modtag de seneste nyheder gratis i indbakken hver mandag, onsdag og lørdag. Tilmeld dig nu! Afmeld når du har lyst.


Mere til historien

Apple melder ikke noget officielt ud om deres opdateringsplaner, men historisk har de været kendte for lange opdateringsperioder. Da iPhone 5 kom på markedet i 2012, blev den opdateret indtil 2016, mens iPhone 6S fra 2015 foreløbigt hænger med på iOS 14.

Apple har frigivet iOS 17.1.2

KORT NYT: Apple er klar med en ny sikkerhedsopdatering til iPhone, der anbefales til alle enheder. Der er ligeledes en klar til iPad og Mac også.

(mere…)
5 tips til at passe på mobilen i kulden

TIP: Smartphones kan ikke lide vintervejr og kulde. Her får du 5 tips til, hvordan du beskytter mobilen og undgår skader, når vinteren raser.

(mere…)
Samsung Galaxy brugere melder om burn-in på skærmen

Efter opdatering til One UI 6.0 så melder brugere om burn-in på skærmen i deres Samsung Galaxy-telefon.

(mere…)
Samsung klar med Android 14 opdateringsplaner

Samsung har afsløret opdateringsplanerne for Android 14 til mere end 50 Galaxy enheder, hvilket inkluderer både smartphones og tablets.

(mere…)
Sådan aktiverer du Wi-Fi opkald på iPhone og Android

GUIDE: Du kan med fordel bruge Wi-Fi opkald på iPhone, Samsung og andre Android-telefoner. Læs her hvordan du aktiverer Wi-Fi opkald.

(mere…)
Sådan gør du din Facebook-konto mere sikker

GUIDE: Læs her hvordan du aktiverer totrinsbekræftelse på Facebook, så din Facebook-konto bliver mere sikker.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
14 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram