Nu åbner 5G-auktionen endelig

Fra i dag afholdes den første og anden fase af frekvensauktionen, hvor operatørerne har mulighed for at byde på frekvenser i fem frekvensbånd.

5G netværk
Auktionen starter i dag, men først i april ligger resultaterne klar (Foto: Mohamed Hassan)

Energistyrelsen starter i dag (11. mart 2021) auktionen over fem forskellige frekvensbånd. Deltagerne i auktionen er TDC Net A/S, Hi3G Danmark ApS og TT-Netværket P/S (Telia og Telenors fælles infrastrukturselskab).

Tilladelserne er teknologineutrale, men auktionen vurderes at få stor betydning for teleselskabernes udrulning af 5G-netværket.

Nu skal 5G frekvenserne endelig sælges - ekspert er uimponeret

Operatørerne kan byde på frekvenser i følgende 5 frekvensbånd:

  • 1500 MHz
  • 2100 MHz
  • 2300 MHz
  • 3,5 GHz
  • 26 GHz.

I auktionen stilles der også et dækningskrav i 2100 MHz-frekvensbåndet, som skal være med til at sikre bedre dækning i nogle områder, der i dag oplever dårlig mobildækning. Dækningskravet skal være med til at forbedre oplevelsen generelt for de borgere, som bor, arbejder og færdes i områderne – det gælder også turister.

Og så stilles der også dækningskrav i 3,5 GHz-frekvensbåndet, som er et af de store ”pionerbånd” til udrulningen af 5G i Europa.

Vinderne af de frekvensbånd forpligter sig til at udrulle tjenester hurtigere og bredere i Danmark end markedet vil gøre af sig selv.

Energistyrelsen har tidligere udstedt midlertidige tilladelser i 3,5 GHz-frekvensbåndet til forsøg med 5G.

Det vides ikke på nuværende tidspunkt, hvor længe auktionen vil vare, da det afhænger af deltagernes efterspørgsel. Men auktionen består af fem budfaser.

  • Første auktionsfase (11. marts): Fordeling af frekvenser med dækningskrav. Her tildeles frekvenser i 2100 MHz- og 3,5 GHz-frekvensbåndet.
  • Anden auktionsfase (11. marts): Fordeling af dækningsområder i 2100 MHz-dækningskravet.
  • Tredje auktionsfase (opstart 22. marts): Hovedfase for tildeling af frekvenser, hvor alle resterende frekvenser tildeles - undtagen dele af 26 GHz-frekvensbåndet.
  • Fjerde auktionsfase (startdato kendes ikke): Resten af 26 GHz-frekvensbåndet tildeles.
  • Femte auktionsfase (startdato kendes ikke): Tildelingsfase, hvor budgiverne byder på og tildeles specifikke placeringer i de respektive frekvensbånd.

LYT OGSÅ TIL VORES PODCAST: Mystiske skærmformater, 5G frekvenser og foldbart kaos

Rettighederne til 5G-frekvenserne gælder frem til 2040. Og det endelige resultat vil formentlig først foreligge 13. april 2021.

Vi følger auktionen på MereMobil.dk. Tilmeld dig her for at få nyhedsopdateringer om dette og meget andet i din indbakke - to gange om ugen.

Mere til historien

Beslutningen om hvordan frekvenserne i fem forskellige frekvensbånd skal udbydes på auktion blev besluttet den 22. december 2020 af klima-, energi- og forsyningsministeren. Mens det den 26. februar 2021 blev offentliggjort af Energistyrelsen, at deltagerne i auktionen er TDC Net A/S, Hi3G Denmark ApS og TT-Netværket P/S.

Er krigen mellem 5G og fiber udsat?

For et år siden meldte teleselskabet 3 krig mod det kablede internet. Og var ikke i tvivl om, at “fremtidens internet er trådløst".

(mere…)
Nu kommer ægte 5G til Danmark

Hidtil har danske mobilbrugere måtte nøjes med en lite-udgave af 5G, men nu er den første operatør klar med et rent 5G-netværk

(mere…)
Jeg har testet 5G internet fra 3

TEST: 5G-internet til hjemmet fra 3. Hvordan fungerer det? Jeg har testet 5G internet fra 3.

(mere…)
Danmark har unik mulighed i 5G-kapløb

Danmark skal gå forrest og vise omverdenen, hvilket enormt potentiale der ligger i 5G. Indien buldrer afsted.

(mere…)
Så godt virker 5G internet fra Telia

TEST: Internet til hjemmet via 5G-router uden teknikerbesøg og gravearbejde. Lovende! …men virker det? Det har vi testet.

(mere…)
Nu droppes data-begrænsningen endelig

5G-INTERNET: Ét teleselskab har fjernet databegrænsningen på abonnementer til 5G-forbindelser rettet mod private husstande.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram