Nu skal 5G-frekvenserne endelig sælges – ekspert er uimponeret

2

Teleanalytiker revser politisk flertal bag ny aftale om 5G-frekvenser. Havde nogen mon forventet, at 3,5 GHz spektrum ikke skulle udbydes?

Mobilmaster ved solnedgang (Foto: MereMobil.dk)
Langt om længe kommer 3,5 GHz frekvensspektrum på auktion (Foto: MereMobil.dk)

Et bredt politisk flertal har indgået en aftale, der skal sikre at 5G-bredbåndsforbindelserne er til rådighed for mobilselskaberne. 5G-frekvenserne skulle havde været udbudt i år, men forventes nu at blive udbudt i marts 2021.

– “Det kommer til at have afgørende betydning for fremtidens spændende og nødvendige automatiseringer”, siger telekommunikationsordfører for Det Konservative Folkeparti, Mona Juul, i en pressemeddelelse.

Hun tilføjer, at det at frekvenserne nu kommer ud så hurtigt som muligt og uden for mange unødige krav, gør, at alle danskere og danske virksomheder lige så hurtigt kan få gavn af de nye, intelligente og superhurtige mobilnet.

Teleanalytiker John Strand, Strand Consult, er dog knap så begejstret som politikerne på Christiansborg, hvor det kun er Nye Borgerlige, som ikke er med i aftalen. 

Pressemeddelelsen handler i virkeligheden om, at man formelt på Christiansborg har vedtaget, at udbyde 3,5 GHz frekvenser til teleselskaberne i en auktion. Dette frekvensspektrum giver mulighed for op til 1 Gbit/s downloadhastighed over 5G. Auktionen har tidligere været udskudt og ingen havde forventet, at politikerne ikke ville igangsætte salget af dette vigtige frekvensområde til teleselskaberne. Derfor klinger politikernes jubeludmelding temmelig hult.

Ingen penge til 5G fra politikerne

John Strand siger i en kommentar til Meremobil.dk, at når aftalen får en overskrift, hvor i der indgår “5G-udbygning”, så mener han, at de fleste danskere vil tro politikerne kommer med penge til at bygge de nye 5G-netværk.

– “Det er bestemt ikke tilfældet. Det der skulle have stået i overskriften er: Et politisk flertal har endnu en gang besluttet sig for at sælge mobilt spektrum for en formue, og pengene ryger i statskassen”, siger John Strand.

Af aftalen fremgår det, at 75 procent af danskerne i 2025 vil have adgang til det “nye, hurtige 5G-mobilnet”.

Her mener John Strand, at den rigtige melding burde være, at “allerede i 2020 dækker TDC 90 procent af landet med 5G”. Han tilføjer, at de øvrige selskaber med garanti vil følge efter.

– “Derfor koster det ikke noget at love 75 procent af Danmarks befolkning vil have adgang til nye, hurtige 5G-mobilnet”, siger John Strand.

Hvis du vil læse om internetadgang i udkantsområder så skal du læse denne hovedrystende beretning om Arnes internet.

BLIV OPDATERET: Synes du dette var spændende læsning? Modtag de seneste nyheder gratis i indbakken hver onsdag og lørdag. Tilmeld dig nu! Afmeld når du har lyst.

Mere til historien

5G gør det muligt at håndtere endnu flere samtidige brugere og enheder og give datahastigheder, der er op til 100 gange hurtigere end i de nuværende 4G-net. 5G vil give mulighed for for eksempel førerløse biler, droner og autonom styring i industrien. Det er i hvert fald det, som altid er salgstalerne, når 5G skal markedsføres.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer