Facebook spænder ben for (Australiens) corona-indsats

Facebook er i åben krig med australske politikere om betaling for nyheder. Facebook har spærret for alle nyheder, men har også lukket adgangen til officielle coronasider.

Forhandlinger mellem den australske regering og Facebook om betaling for nyheder på Facebook løb torsdag ind i et uventet hjørne.

Facebook lukkede for de australske mediers muligheder for, at lægge nyheder på Facebook og for at de australske brugere kunne læse og dele nyheder.

Samtidig fik Facebook også lukket for en række myndigheders Facebook-sider, så den dominerende oplysningskanal til befolkningen var lukket.

Sundhedsmyndighederne i Melbourne kaldte Facebooks ageren for "yderst bekymrende" især fordi man står foran distributionen af vaccine mod covid-19.

Parlamentsmedlemmet Mark Butler skrev efterfølgende på Twitter, at det er "helt uacceptabelt af Facebook", og at regeringen skal få det løst i dag.

- "Vi er midt i en pandemi. Australiere har brug for at høre fra troværdige stemmer i vaccinens udrulning. Dette er fuldstændig uansvarligt fra Facebook", skrev Mark Butler.

Udover at Facebooks lukning kan ramme udrulningen af vacciner, så er en række andre sundhedsmyndigheders mulighed for at nå borgerne bremset. Det samme er sket for politikere, rednings- og vejrtjenester samt en række frivillige organisationer.

Hvis du har dit mobilnummer på Facebook kan det være solgt

Facebook gennemgår manuelt de lukkede sider

Facebooks lukning af siderne kommer fordi den australske regering er på vej med et lovkrav til techgiganter som Facebook og Google om, at de skal betale for at dele nyheder produceret af australske medier.

Facebook oplyser, ifølge engelske The Guardian, at man vil gennemgå de lukkede sider og genåbne dem løbende.

Samtidig siger en talskvinde fra Facebook, at blokeringerne af ikke-nyhedsorganisationer har været en fejltagelse.

Hun tilføjer, at Facebook har fokuseret på at begrænse udgivere og folk i Australien fra at dele eller se australsk og internationalt nyhedsindhold.

- "Da loven ikke indeholder klare retningslinjer for definitionen af ​​nyhedsindhold, har vi taget en bred definition for at respektere loven som den er udarbejdet. Vi genåbner dog alle de sider, der utilsigtet er blevet ramt", siger unavngivne talskvinde ifølge The Guardian.

Den australske finansminister, Josh Frydenberg, har desuden haft en samtale med  Mark Zuckerberg, Facebooks grundlægger og administrerende direktør. Josh Frydenberg fortæller, at samtalen var "konstruktiv".

Et bredt flertal i det australske parlament ventes at vedtage loven i denne uge. Loven vil altså pålægge blandt andre Facebook og Google at betale for nyheder, som bringes i deres systemer.

Både Facebook og Google overvejer deres fremtid i Australien. Google har blandt andet truet med at lukke sin søgemaskine i landet for at undgå indholdslove, der er "umulige at arbejde med", skriver Ritzau.

LÆS OGSÅ: Google truer med at lukke søgemaskinen i Australien

Det er velkendt, at techvirksomheder som Twitter, Google (og YouTube) samt Facebok og Instagram fra tid til at anden udelukker forskellige brugere. Det er dog ikke normalt, at tjenesterne lukker hele kategorier ned. I episode 82 af vores podcast, kan du møde jounalisten og datakritikeren Anders Kjærulff, der pludselig blev smidt ud af Twitter og efterfølgende sad fast i robotternes tandhjul. Gå frem til 6.20 minutter i afspilleren herunder.

Mere til historien

Ifølge Ritzau oplyser Facebook, at det sociale medie sidste år hjalp australske udgivere med at tjene omkring 407 millioner australske dollar - knap to milliarder kroner - gennem 5,1 milliard henvisninger til deres hjemmesider.

Fiasko-lancering af “blue mark” på Twitter

Falske konti og misinformation har ramt Elon Musks nye “blue mark”-certificering på Twitter.

(mere…)
Elon Musk har gennemført købet af Twitter

Handlen om Twitter har været anderledes. Musk først var klar til at købe, så var han ikke og så var han igen. Købet skulle nu være gennemført.

(mere…)
Lyver sig ældre på sociale medier

På de sociale medier lyver nærmest hver tredje sig ældre end de er. Derfor er de online ”før tid” og ser de indhold, som ikke er alderssvarende.

(mere…)
Sådan fungerer Family Center i Snapchat

Snapchat har arbejdet på en funktion, som gør det muligt for forældre at ”overvåge”, hvem børnene snakker med.

(mere…)
Facebook ændrer dit nyhedsfeed

Du kan nu selv justere, hvad du ønsker at se mere af i dit Facebook-nyhedsfeed. Meningen er, at du skal se flere opslag, som har din interesse.

(mere…)
Elon Musk kan få udleveret dokumenter om falske Twitter-konti

Sagen mellem det sociale medie Twitter og verdens formentlig rigeste mand, Tesla-stifteren Elon Musk, udvikler sig.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
9 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2022 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram