Google truer med at lukke søgemaskinen i Australien

4

Hvis myndighederne i Australien står fast på, at nyhedsmedier skal have betaling, når Google viser uddrag af nyheder, vil Google lukke søgemaskinen.

Nyheder på Google
Eksempel på hvordan Google i dag bruger nyhedsindhold i søgetjenesten (Foto: MereMobil.dk)

Hvis en ny lov vedtages i Australien, vil Google lukke sin søgemaskine, Google Search, i landet. Truslen kommer fra Google selv.

Årsagen er, at Australien har planer om at tvinge søgegiganten til at betale nyhedsmedierne penge, når Google bruger uddrag fra artikelindhold og links på søgetjenesten. Ikke bare på den specifikke service Google News, men i alle søgningerne.

I billedet på denne artikel kan du se, hvordan Google i dag viser nyheder i søgningerne her i Danmark. Det virker uskyldigt, Google kan sagtens vælge at vise større uddrag, som reelt betyder, at brugerne er mindre tilbøjelige til at klikke på dem.

I flere måneder har Google lobbyister forsøgt at få planerne ændret, skriver The Verge. På MereMobil.dk beskrev vi første gang sagen tilbage i august.

MEDIEKRIGGoogle og Facebook under pres for betaling af indhold

Det er Australia’s Competition and Consumer Commission (ACCC), der har skrevet udkastet til loven, hvor de ikke mener det er nok, at Google kun betaler for brug af indholdsuddrag på Google News.

I forvejen har Google annonceret et program, hvor nyhedsudgivere i Australien, Tyskland og Brasilien kan få betaling for indhold, der publiceres på Google News, men det mener myndighederne ”down under” ikke er nok.

ACCC mener, at lovforslaget adresserer problemet med, at der er stor ubalance i forhandlingsstyrken, når nyhedsmedier i Australien forhandler med virksomheder som Google og Facebook.

Sagen har flere sider. På den ene side kan Google bruge indholdsuddrag fra medierne, til at skabe deres egen nyhedsplatform med nyhedsoverblik fra mange medier, ved at ”betale” med links tilbage til kilderne, hvor brugerne kan læse den fulde historie. Medierne kan således få mere trafik til deres website, når Google anvender indholdet.

På den anden side, kan Google (formodentlig) tjene mange reklamekroner på sådanne søgninger og visninger, på basis af andres indhold – indhold som Google ikke selv har produceret, men snupper uden betaling.

Tilbage står nyhedsmedierne, hvor mange er presset på økonomien, og kan se, at deres indhold bruges af Google uden betaling – og uden indholdet har Google ikke mulighed for at tjene penge på indholdet – men bruger Google ikke indholdet, går medierne glip af trafik til websitet.

Hvorvidt Googles trussel om at lukke søgetjenesten i Australien er bluf, bliver uanset hvad interessant at følge med i.

BLIV OPDATERET: Synes du dette var spændende læsning? Modtag de seneste nyheder gratis i indbakken hver onsdag og lørdag. Tilmeld dig nu! Afmeld når du har lyst.

Mere til historien

Tjenesten Google News er ikke åbnet i Danmark, men Google bruger allerede nu uddrag fra forskellige medier i søgningerne.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
4 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer