ProRAW er en realitet i på iPhone fra iOS 14.3

Nu kan du skyde billeder i fotoformatet ProRAW på din iPhone. Det er muligt fra iOS 14.3.

Linse, foto, kamera
(Foto: Gerd Altmann)

Apple har udgivet en ny udgave af iOS 14, og byder velkommen til RAW-foto. Dette er en funktion, der aldrig tidligere har været tilgængeligt fra Apple. Men nu er den altså klar på iPhone 12 Pro og iPhone 12 Pro Max.

ProRAW, som Apple kalder det, er en funktion du kan slå til og fra, når du er i kameraet. Når du slår ProRAW til, så tager den billeder i RAW, og billedet kan hurtigt overføres til en computer som en .DNG fil.

Hvilken iPhone 12 skal du købe?

For at slå ProRAW til skal du gå ind i indstillinger på din iPhone og derefter trykke på Kamera-vejen. Herfra kan du sætte ProRAW til og fra og vælge hvilket optagelsesindstillinger den skal bruge.

Hvad er RAW?

Man kan måske undre sig lidt over hvad RAW egentlig er og måske har du aldrig hørt det før. RAW er nemlig mest kendt blandt fotografer med dedikerede kameraer. Det er først i nyere tid, at det er kommet ud til den almindelige bruger af smartphones.

Når du skyder et foto i RAW, så gemmer enheden alle dataer om billedet, og lader det stå uberørt eller ubehandlet. Det vil sige at RAW-formater indeholder mange flere mulige farvespektre, hvor man ved JPEG allerede har et behandlet billedet i telefonen.

Et RAW-billede ser oftes mere kedeligt ud end JPEG, men tag ikke fejl, du får nemlig mere ud af at skyde i RAW.

JPEG behandler nemlig billedet med det samme, og justerer selv på kontrasten blandt andet. Det er i sig selv meget rart, da de fleste nok ikke orker at skulle redigere hvert et billede. Det har dog også den ulempe, at det ikke er særligt velegnet til at blive redigeret igen.

15% af alle iOS 14 brugere har installeret widgets

Ovenfor ses to billeder, hvor det ene er taget med ProRAW, mens det andet er taget almindeligt. Læg især mærke til billedet i nederste højre hjørne. I ProRAW udgaven er den mere mørk, mens billedet uden ProRAW er mere oplyst.

I HEIC-udgaven vil det være svært at genskabe det originale mørke spektrum i hjørnet. Omvendt er det meget nemmere i ProRAW at få det mere oplyst.

Det har dog også sin ulempe. ProRAW tager nemlig en del plads. Billederne ovenfor fylder henholdsvis 2,5 megabyte i HEIC og 28,1 megabyte i ProRAW.

Medmindre man har massere af tid til at sortere og redigere alle sine billeder, så kan man overveje kun at bruge funktionen når man tager et vigtigt billede, der bare skal være lige i skabet.

Endnu en nyhed i iOS 14.2

Med iOS 14.2 er der, udover ProRAW også kommet en ny algoritme til måling af EKG. Det skriver MacRumors. Hvordan den algoritme adskiller sig fra den nuværende, skrives der ikke noget om.

Algoritmen bruges til at analysere den data som ens EKG skanning foretager sig. Umiddelbart bruger den nuværende en Version 1, mens den nye er Version 2.

Læs mere om iOS 14.3 her.

VIND EN POWERBANK ⚡️ Modtag de seneste nyheder i indbakken. Blandt alle tilmeldte finder vi hver måned en vinder af en powerbank fra GreyLime. Tilmeld dig gratis her! Afmeld når du har lyst. Læs mere om konkurrencen her.


Mere til historien

iOS 14.3 giver flere hints om AirTags og AirPods Studio i kildekoderne. AirTags er efterhånden fundet mange steder og lækket flere steder, så det er forventet at der kommer noget fra Apple snart.

Smartere Siri kommer først i 2025

RYGTE: Hvis du venter spændt på en smartere Siri, skal du nok vente noget tid endnu.

(mere…)
Nyt Apple Watch i plastik? 

RYGTE: Apple Watch SE i plastik er måske på vej. Der tales også om større skærm på det kommende Apple Watch Series 10.

(mere…)
iPhone 16-serien får A18-chip

Rygte: Et læk antyder at fire iPhones, der kommer i september, vil have den nye A18-chip.

(mere…)
Nyd ferien og sæt din iPhone på SMS-feriesvar

TIP: Sådan sætter du din iPhone på SMS-autosvar, når du holder ferie.

(mere…)
Apples AI-funktioner vil måske kræve abonnement

Det kræver de nyeste iPhones, at få adgang til Apples AI-funktioner senere i år, men måske også et abonnement.

(mere…)
Apple forventer AI vil booste iPhone 16-salget

Apple har store forventninger til salget af de kommende iPhone 16-modeller, hvor de venter AI-funktionerne vil øge salget.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
72 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram