ProRAW er en realitet i på iPhone fra iOS 14.3

Nu kan du skyde billeder i fotoformatet ProRAW på din iPhone. Det er muligt fra iOS 14.3.

Linse, foto, kamera
(Foto: Gerd Altmann)

Apple har udgivet en ny udgave af iOS 14, og byder velkommen til RAW-foto. Dette er en funktion, der aldrig tidligere har været tilgængeligt fra Apple. Men nu er den altså klar på iPhone 12 Pro og iPhone 12 Pro Max.

ProRAW, som Apple kalder det, er en funktion du kan slå til og fra, når du er i kameraet. Når du slår ProRAW til, så tager den billeder i RAW, og billedet kan hurtigt overføres til en computer som en .DNG fil.

Hvilken iPhone 12 skal du købe?

For at slå ProRAW til skal du gå ind i indstillinger på din iPhone og derefter trykke på Kamera-vejen. Herfra kan du sætte ProRAW til og fra og vælge hvilket optagelsesindstillinger den skal bruge.

Hvad er RAW?

Man kan måske undre sig lidt over hvad RAW egentlig er og måske har du aldrig hørt det før. RAW er nemlig mest kendt blandt fotografer med dedikerede kameraer. Det er først i nyere tid, at det er kommet ud til den almindelige bruger af smartphones.

Når du skyder et foto i RAW, så gemmer enheden alle dataer om billedet, og lader det stå uberørt eller ubehandlet. Det vil sige at RAW-formater indeholder mange flere mulige farvespektre, hvor man ved JPEG allerede har et behandlet billedet i telefonen.

Et RAW-billede ser oftes mere kedeligt ud end JPEG, men tag ikke fejl, du får nemlig mere ud af at skyde i RAW.

JPEG behandler nemlig billedet med det samme, og justerer selv på kontrasten blandt andet. Det er i sig selv meget rart, da de fleste nok ikke orker at skulle redigere hvert et billede. Det har dog også den ulempe, at det ikke er særligt velegnet til at blive redigeret igen.

15% af alle iOS 14 brugere har installeret widgets

Ovenfor ses to billeder, hvor det ene er taget med ProRAW, mens det andet er taget almindeligt. Læg især mærke til billedet i nederste højre hjørne. I ProRAW udgaven er den mere mørk, mens billedet uden ProRAW er mere oplyst.

I HEIC-udgaven vil det være svært at genskabe det originale mørke spektrum i hjørnet. Omvendt er det meget nemmere i ProRAW at få det mere oplyst.

Det har dog også sin ulempe. ProRAW tager nemlig en del plads. Billederne ovenfor fylder henholdsvis 2,5 megabyte i HEIC og 28,1 megabyte i ProRAW.

Medmindre man har massere af tid til at sortere og redigere alle sine billeder, så kan man overveje kun at bruge funktionen når man tager et vigtigt billede, der bare skal være lige i skabet.

Endnu en nyhed i iOS 14.2

Med iOS 14.2 er der, udover ProRAW også kommet en ny algoritme til måling af EKG. Det skriver MacRumors. Hvordan den algoritme adskiller sig fra den nuværende, skrives der ikke noget om.

Algoritmen bruges til at analysere den data som ens EKG skanning foretager sig. Umiddelbart bruger den nuværende en Version 1, mens den nye er Version 2.

Læs mere om iOS 14.3 her.

BLIV OPDATERET: Synes du dette var spændende læsning? Modtag de seneste nyheder gratis i indbakken hver onsdag og lørdag. Tilmeld dig nu! Afmeld når du har lyst.

Mere til historien

iOS 14.3 giver flere hints om AirTags og AirPods Studio i kildekoderne. AirTags er efterhånden fundet mange steder og lækket flere steder, så det er forventet at der kommer noget fra Apple snart.

Sådan sletter du automatisk apps der ikke bruges på din iPhone

TIP: Der kan frigøres hukommelse på din iPhone eller iPad ved automatisk at slette ubrugte apps. Se her hvordan du gør.

(mere…)
Kilde: Apple vil ikke købe Manchester United

Ifølge en kilde, som er bekendt med sagen, så skulle Apple ikke være interesseret i at købe Manchester United, hvilket rygterne gik på i går.

(mere…)
Vil Apple købe Manchester United?

RYGTE: Netop nu florerer der rygter om, at Apple har udtrykt interesse i, at købe den engelske fodboldklub Manchester United.

(mere…)
Verdens største iPhone-fabrik ramt af corona-protester

Politi og myndigheder iført beskyttelsesdragter forsøger, at standse flygtende ansatte på Foxconns enorme iPhone-fabrik i Zhengzhou.

(mere…)
SwiftKey er atter tilgængeligt til iPhone

Microsoft valgte at droppe SwiftKey-tastaturet til iOS i starten af oktober og fjernede det fra App Store. Nu er SwiftKey tilbage.

(mere…)
Snart kan du bruge Nødopkald via satellit på iPhone 14 i Europa

Apple lancerede iPhone 14-serien med muligheden for nødopkald via satellit. Nu er funktionen klar. Til december følger nogle europæiske lande.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
72 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2022 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram