ProRAW er en realitet i på iPhone fra iOS 14.3

Nu kan du skyde billeder i fotoformatet ProRAW på din iPhone. Det er muligt fra iOS 14.3.

Linse, foto, kamera
(Foto: Gerd Altmann)

Apple har udgivet en ny udgave af iOS 14, og byder velkommen til RAW-foto. Dette er en funktion, der aldrig tidligere har været tilgængeligt fra Apple. Men nu er den altså klar på iPhone 12 Pro og iPhone 12 Pro Max.

ProRAW, som Apple kalder det, er en funktion du kan slå til og fra, når du er i kameraet. Når du slår ProRAW til, så tager den billeder i RAW, og billedet kan hurtigt overføres til en computer som en .DNG fil.

Hvilken iPhone 12 skal du købe?

For at slå ProRAW til skal du gå ind i indstillinger på din iPhone og derefter trykke på Kamera-vejen. Herfra kan du sætte ProRAW til og fra og vælge hvilket optagelsesindstillinger den skal bruge.

Hvad er RAW?

Man kan måske undre sig lidt over hvad RAW egentlig er og måske har du aldrig hørt det før. RAW er nemlig mest kendt blandt fotografer med dedikerede kameraer. Det er først i nyere tid, at det er kommet ud til den almindelige bruger af smartphones.

Når du skyder et foto i RAW, så gemmer enheden alle dataer om billedet, og lader det stå uberørt eller ubehandlet. Det vil sige at RAW-formater indeholder mange flere mulige farvespektre, hvor man ved JPEG allerede har et behandlet billedet i telefonen.

Et RAW-billede ser oftes mere kedeligt ud end JPEG, men tag ikke fejl, du får nemlig mere ud af at skyde i RAW.

JPEG behandler nemlig billedet med det samme, og justerer selv på kontrasten blandt andet. Det er i sig selv meget rart, da de fleste nok ikke orker at skulle redigere hvert et billede. Det har dog også den ulempe, at det ikke er særligt velegnet til at blive redigeret igen.

15% af alle iOS 14 brugere har installeret widgets

Ovenfor ses to billeder, hvor det ene er taget med ProRAW, mens det andet er taget almindeligt. Læg især mærke til billedet i nederste højre hjørne. I ProRAW udgaven er den mere mørk, mens billedet uden ProRAW er mere oplyst.

I HEIC-udgaven vil det være svært at genskabe det originale mørke spektrum i hjørnet. Omvendt er det meget nemmere i ProRAW at få det mere oplyst.

Det har dog også sin ulempe. ProRAW tager nemlig en del plads. Billederne ovenfor fylder henholdsvis 2,5 megabyte i HEIC og 28,1 megabyte i ProRAW.

Medmindre man har massere af tid til at sortere og redigere alle sine billeder, så kan man overveje kun at bruge funktionen når man tager et vigtigt billede, der bare skal være lige i skabet.

Endnu en nyhed i iOS 14.2

Med iOS 14.2 er der, udover ProRAW også kommet en ny algoritme til måling af EKG. Det skriver MacRumors. Hvordan den algoritme adskiller sig fra den nuværende, skrives der ikke noget om.

Algoritmen bruges til at analysere den data som ens EKG skanning foretager sig. Umiddelbart bruger den nuværende en Version 1, mens den nye er Version 2.

Læs mere om iOS 14.3 her.

BLIV OPDATERET: Synes du dette var spændende læsning? Modtag de seneste nyheder gratis i indbakken hver mandag, onsdag og lørdag. Tilmeld dig nu! Afmeld når du har lyst.


Mere til historien

iOS 14.3 giver flere hints om AirTags og AirPods Studio i kildekoderne. AirTags er efterhånden fundet mange steder og lækket flere steder, så det er forventet at der kommer noget fra Apple snart.

De seneste rygter om kommende iPhone

Bliver 2024 året, hvor Apple kommer med en foldbar iPhone? Eller hvad skal vi forvente af Apples næste iPhone.

(mere…)
Den bedste kameratelefon 2023 – se listen

OVERBLIK: iPhone 15 Pro Max og iPhone 15 Pro er de bedste kameratelefoner i 2023, viser en stor mobilkameratest.

(mere…)
iPhone SE (4. generation) får to features fra iPhone 15 Pro

Det er uvist, hvornår Apple er klar med den næste iPhone SE-model. Rygterne svirrer i stor stil og det forlyder den får to features fra iPhone 15 Pro.

(mere…)
Apple Arcade får flere titler op til julen

KORT NYT: Med julen lige om hjørnet, så er der kommet flere spil til Apple Arcade, hvis du har brug for lidt afslapning.

(mere…)
OLED skærme og flere størrelser på vej til iPad

RYGTE: Selvom 2023 ikke er helt slut endnu, så forventes der ikke nogen nyheder til iPad-fronten i år. Det vil både iPad Pro og iPad Air lave om på i 2024.

(mere…)
iMessage kan nu flyde frit til og fra Android-enheder

Ny app har tilsyneladende nedbrudt en mur mellem Apple og Android. Blandt andet med gruppechat på tværs af platformene.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
72 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram