Det betyder prikkerne på iPhone i iOS 14

iOS 14 på iPhone har grønne og orange prikker i statusbaren, men hvad betyder prikkerne på iPhone skærmen? Få svaret på de lysende prikker her.

prikkerne på iPhone skærmen i iOS 14
Kameraindikatoren i Kontrolpanel på iOS 14 viser, om der fornyeligt har været adgang til dit kamera eller din mikron. Det indikeres gennem små prikkener på iPhone skærmen i iOS 14. i iPadOS 14 er der en tilsvarende funktion (Foto: MereMobil.dk)

Da iOS 14 blev frigivet til iPhone (iPadOS) i efteråret 2020, var det med en lang række nyheder. Nogle af nyhederne kommer i form af visuelle opdateringer, mens andre er spritnye funktioner. En af nyhederne som mange undrer dig over, er små grønne og orange prikker på iPhone i statusbaren.

Prikkerne på på iPhone skærmen er et forsøg på at sikre brugeren mod ufrivillig overvågning fra apps.

iOS 14 stjæler disse 8 funktioner fra Android

Prikkerne på iPhone skærmen er rent faktisk indikatorer, eller statussymboler, som vi kender det fra mange andre smartphones samt MacBook og iMac. På Apples computere finder du et grønt LED-lys ved siden af det integrerede webcam. Så snart det indbyggede kamera er tændt, lyser LED-pæren for at indikere, at et program eller app har adgang til at “se” kameraets optagelser.

Hverken iPhone eller iPad har et fysisk LED-dioder. Derfor har Apple har valgt at simulere funktionen ved hjælp af software, hvor det er lysende prikker på skærmen og ikke en diode, der lyser op.

Køber du en MagSafe-oplader skal du vide dette

Hvad betyder den orange prik på iPhone?

iOS14-statusLED-orange - prikkerne på iPhone skærmen
Den orange prik på iPhone betyder, at mikrofonen anvendes. Dette eksempelvis viser, at mikrofonen aktiveres i Memo-optager appen (Foto: MereMobil.dk)

Den orange prik på iPhone betyder, at en app bruger din enheds mikrofon. Det betyder, at der bliver lyttet til din mikrofon og lyden bliver muligvis optaget. Den orange indikator kan blandt andet ses, når du bruger Siri eller enhedens diktafon.

Hvis du selv bruger en app, hvor det vil være naturligt at gøre brug af mikrofonen, gør indikatoren ikke den store forskel for dig. Der, hvor du kan begynde at hæve et øjenbryn, er, hvis den orange prik dukker op, uden at din mikrofon burde være i brug. Det kan blandt andet betyde, at en app misbruger tilladelserne eller i værste fald, at nogen har direkte adgang til din enhed.

Hvad betyder den grønne prik på iPhone?

iOS14-statusLED-green
Den grønne prik på iPhone betyder, at en app har adgang til kameraet og eller mikrofonen (Foto: MereMobil.dk)

Den grønne prik er ligeledes en indikator. Den kommer frem, så snart en app bruger kameraet. Det kunne eksempelvis være, når du tager billeder eller foretager et videoopkald.

Hvis en app får tilladelse til at bruge enhedens kamera, får den automatisk også tilladelse til at bruge mikrofonen.

I det tilfælde vil du ikke se en separat orange indikator. Den grønne prik betyder: ”Kameraet er i brug og muligvis også din mikrofon”.

Ligesom med den anden indikator, skal du ikke bekymre dig, hvis du selv bruger en app, hvor kameraet almindeligvis også anvendes. Du skal til gengæld være opmærksom, hvis den grønne indikator dukker op, uden at du bruger telefonens kamera. Det kan nemlig betyde, at nogen har direkte adgang til det billede, dit kamera ser.

iOS 14-systemet kan ikke fortælle hverken hvilken app, der er tale om, eller hvad kameraet bruges til. Så her skal du selv i detektivtøjet. Hvis du får mistanke om, at en app bruger enhedens kamera forkert, bør du kontakte den pågældende support – måske er der blot tale om en fejl.

iOS 14 sender besked når iPhone-tilbehør er opladet

Under alle omstændigheder, er det ikke rart for nogen at blive overvåget gennem sin elektronik.

Se om dit kamera eller mikrofon har været brugt for nyligt

iOS14-statusLED-kontrolcenter
Advarsel i Kontrolcenter om, at Kameraet har været aktivt (Foto: MereMobil.dk)

Hvis du stryger dit Kontrolcenter ned, vil du kunne se, hvilke applikationer, der har brugt enten kamera eller mikrofon for nyligt. Brugerfladen vil således vise, hvilken tilladelse, der er gjort brug af, samt navnet på den app, der har brugt tilladelsen.

Idéen med de to indikatorer er at få luget ud i ondsindede apps. Så snart brugere ser, at en app misbruger sine tilladelser, vil der ikke gå lang tid, før den pågældende app enten bliver tvunget til at foretage rettelser eller helt forsvinder fra App Store.

De fleste applikationer bruger forhåbentligt tilladelserne efter hensigten. Men med den grønne og orange prik, får du nu et ekstra lag sikkerhed i forhold til misbrug og overvågning.

ANMELDELSE: Stor test af iPhone 12 – måske skal du vælge iPhone 12 Mini?

Var dette spændende læsning? Få flere interessante mobilnyheder i indbakken to gange om ugen, så er du altid opdateret! Tilmeldingen er gratis. Frameld når du har lyst.

INFO: Denne artikel blev oprindeligt udgivet i juli 2020, men er den 4. november 2020 opdateret med nye og mere præcis informationer.

Mere til historien

iOS 14 har også en lang række andre nyheder. En af det nyheder er, at den digitale assistent, Siri, har fået en makeover. Du kan selv se, hvordan Siri ser ud i iOS 14.

Hele iPhone 16-serien får måske Action Knap

RYGTE: Det ventes at den almindelige iPhone 16 og iPhone 16 Plus får Action Knap, og derved udgår den gamle mute-knap.

(mere…)
Apple har frigivet iOS 17.1.2

KORT NYT: Apple er klar med en ny sikkerhedsopdatering til iPhone, der anbefales til alle enheder. Der er ligeledes en klar til iPad og Mac også.

(mere…)
5 tips til at passe på mobilen i kulden

TIP: Smartphones kan ikke lide vintervejr og kulde. Her får du 5 tips til, hvordan du beskytter mobilen og undgår skader, når vinteren raser.

(mere…)
Touch ID vender ikke tilbage til iPhone

RYGTE: Det lader til, at Touch ID ikke vender tilbage til iPhone i hvert fald ikke, som vi kender den.

(mere…)
Sådan aktiverer du Wi-Fi opkald på iPhone og Android

GUIDE: Du kan med fordel bruge Wi-Fi opkald på iPhone, Samsung og andre Android-telefoner. Læs her hvordan du aktiverer Wi-Fi opkald.

(mere…)
Sådan gør du din Facebook-konto mere sikker

GUIDE: Læs her hvordan du aktiverer totrinsbekræftelse på Facebook, så din Facebook-konto bliver mere sikker.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
35 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram