Telenor- og CBB-kunder kan prøve 5G med 1 Gbit/s

Op til 1 Gbit/s downloadhastighed kan Telenor- og CBB-kunderne nu prøve af, men kun udvalgte steder. De største abonnementer opgraderes desuden med 5G-adgang.

Telenor logo butik
Telenor og CBB tyvstarter nu på 5G via 3,5 GHz frekvensområdet (Foto: MereMobil.dk)

Netværket som YouSee og Telmore kører på, der drives af TDC NET, er i fuld gang med 5G-opgraderingen og 3 har meddelt, at de fra december starter opbygningen af deres 5G-net, der ventes at være landsdækkende i sommeren 2022.

Lange udsigter til 5G-dækning hos 3

Telenor og lavprisselskabet CBB vil ikke stå tilbage for de konkurrenterne og løfter nu lidt mere af sløret for, hvad de arbejder på omkring 5G.

I en pressemeddelelse oplyser Telenor, at de inkluderer adgang til 5G for alle kunder med et abonnement, der har 40 GB data eller fri data, uden det koster ekstra. Erhvervsløsningerne Business All og Business First får også 5G gratis med på toppen af deres nuværende abonnement.

Hos CBB er der nu 5G-adgang for alle abonnementer med fri data.

BAGGRUND: Den fantastiske historie om Arnes internet

Kun få master med 5G – men der er power på

Lige nu har Telenor kun få master med 5G-adgang. Det er til gengæld 5G på 3,5 GHz-frekvenserne, der er åbnet for. Disse frekvenser giver op til 1 Gbit/s downloadhastighed.

Den opmærksomme læser vil nok notere sig, at 3,5 GHz frekvensområdet først udbydes på auktion af Energistyrelsen i foråret 2021. Når Telenor allerede nu kan tilbyde kunderne 5G-adgang på 3,5 GHz er det fordi, at teleselskabet har købt en midlertidig adgang til at bruge frekvenserne.

PRISER: Her er de billigste abonnementer med 5G

En midlertidig licens tyvstarter for 1 Gbit/s 5G

I praksis køber Telenor en såkaldt punktlicens, der tegnes per mast. Når auktionen er overstået og teleselskabet ved hvor meget spektrum, de har fået, kan frekvensområdet anvendes frit i netværket.

Punktlicensen betyder konkret 5G med op til 1 Gbit/s i indre by af København samt i Aalborg, oplyser Telenor til MereMobil.dk.

Til sammenligning dækker TDC’s netværk en meget stor del af Danmark allerede, men det er kun på 5G NR, der i praksis leverer 200-400 Mbit/s downloadhastighed. Til gengæld dækker dette et langt større område.

I løbet af første kvartal 2021 bliver de første 5G-master aktiveret i Odense og Aarhus. Den bredere landsdækkende udrulning kommer efte randet kvartal, fortæller Telenor.

– “Vi har et stort netværk med 4.300 master, og vi arbejder i øjeblikket på at konkretisere en udrulningsplan for hele landet, og kan derfor ikke sætte en konkret dato på. Vi forventer at være landsdækkende i løbet af de næste par år,” fortæller pressechef i Telenor Alice Klintholm Duch.

Var dette spændende læsning? Få flere interessante mobilnyheder i indbakken to gange om ugen, så er du altid opdateret! Tilmeldingen er gratis. Frameld når du har lyst.

Forstå 5G på fire minutter

Mere til historien

Telenor deler netværk med Telia via TT-netværket. Der er tale om 4.300 mastepositioner.

Nu er der 30 dages prøvetid på 5G-internet

Virker 5G-internet godt nok? Teleselskaberne er klar med gode tilbud og nogle lader dig endda afprøve 5G-internet i 30 dage.

(mere…)
Telenor taber mobilkunder og millioner

Telenor Danmark har store forventninger til 5G.

(mere…)
Alt det du ikke vidste om 5G-internet til hjemmet

PODCAST: Er 5G lige så godt som fiber? Lyt med når jeg fortæller de fascinerede detaljer om 5G-mobilnettet.

(mere…)
5G vs fiber – mine oplevelser

PODCAST: Internet i hjemmet. Skal det være 5G eller fiber? Og virker 5G-internet ordentligt? Hør om mine erfaringer.

(mere…)
Teleselskaber lægger op til megafusion

De danske teleselskaber står foran store investeringer i forsyningssikkerhed og kritisk infrastruktur, mener topchef.

(mere…)
Mobilmaster spår om antallet af danskere på Christiansborg Slotsplads

I går fik Danmark en ny regent og mobilmasterne har hjulpet med, at finde antallet af danskere, der var mødt op på Christiansborg Slotsplads.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
12 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram