Coronavirus kan overleve 28 dage på mobilskærmen

13

Et nyt studie viser, at coronavirus kan overleve på overflader som mobilskærmen i næsten en måned. Se hvordan du rengør din smartphone.

Rengøring af smartphone
Rengøring af smartphonen skal gøres – ikke kun pga. coronavirus, men generelt også mange andre bakterier. (Foto: MereMobil.dk)

Vi skal vaske hænder og spritte hænder af i et væk, men hvad med mobilen som vi har i hænderne flere gange dagligt – måske flere gange i timen?

Et nyt australsk studie viser, at coronavirus kan overleve 28 dage på glatte overflader som mobilskærme, fjernsynsskærme, rustfrit stål og pengesedler. Det skriver BBC.

Kræver mørke og en konstant temperatur

Der er dog heldigvis et ”men”. For det kræver, at virussen holdes i mørke og i en konstant temperatur på 20 grader. Til sammenligning kan influenzavirus kun overleve i 17 dage under de samme forhold.

Studiet fandt også ud af, at coronavirus overlever kortere tid i høje temperaturer end i kolde temperaturer. Faktisk stoppede virus med at smitte inden for 24 timer i 40 grader. Glatte overflader giver også bedre vilkår for virus.

Konklusionen er derfor, at coronavirus er ekstremt robust. Vi derfor skal huske, at mobilen måske også skal rengøres oftere end vi har været vant til.

GUIDE: Sådan rengør du smartphone-skærmen korrekt

Resultaterne mødes med skepsis

Ligesom med så mange andre ting omkring coronavirus, så mødes resultaterne fra den australske undersøgelse med skepsis blandt andre forskere. Dette fordi det er videnskabeligt bevist, at ultraviolet lys slår virussen ihjel, skriver BBC.

Professor Emanuel Goldman fra Rutgers University har i juni udtalt til tidsskriftet The Lancet, at der er en ”meget lille risiko” for, at virussen kan blive overført via overflader. Mens professoren Ron Eccles fra Cardiff University har sagt til BBC, at det skaber en unødvendig frygt i befolkningen at antyde coronavirus kan overleve så længe.

Larry Marshall, administrerende direktør for CSIRO, forsvarer undersøgelsen over for BBC.

-”Ved at fastslå hvor længe virussen i virkeligheden forbliver levedygtigt på overflader, bliver vi i stand til mere præcist at forudsige og begrænse spredningen, og det hjælper os med at beskytte folk,” siger Larry Marshall.

Uanset hvad, så skader det ikke at huske at rengøre smartphones og lignende produkter lidt oftere.

Din mobil er virkelig klam! Sådan gør du noget ved det

Mere til historien

Det australske studie er foretaget af Australiens statslige forskningscenter CSIRO.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
13 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer