Så hurtig er 5G NR i virkeligheden – ny test

Med 5G NR kan det gå kvikt, men hvor kvikt? Ny test viser, hvor hurtige hastigheder 5G NR kan levere helt uden brug af mmWave frekvensbåndet.

Speed hastighed telefonboks
Nogle rynker på næsen af 5G NR. Men ro på bekymringerne. En ny test viser hvor meget power der rent faktisk er i 5G NR (Foto: Negative Space)

Et af de spørgsmål vi har fået rigtigt mange gange på MereMobil.dk er, hvor hurtig det der 5G NR (New Radio) egenligt bliver.

Som mange af vore faste læsere sikkert allerede ved, er hastigheden på TDCs splinternye 5G NR mobilnetværk ikke ligefrem fantastisk sammenlignet med, hvad marketingfolkene har talt om i årevis. Er du skuffet, så er bare rolig – det er meget mere på vej.

TDC var først på det danske marked, men på nuværende tidspunkt er TDCs 5G NR mobilnetværk slet ikke udbygget til, hvad vi kommer til at se i fremtiden. Først og fremmest bruges non-standalone 5G NR. Det vil sige at det frekvensbånd, der bruges til at levere 5G, blot fungerer som et ekstra download-frekvensbånd, mens upload stadigvæk hånderes af 4G LTE.

I praksis fungerer det således, at din 5G NR smartphone har forbindelse til TDCs 4G LTE-mobilnetværk. Så “fortæller” mobilnetværket din smartphone, at den også godt må bruge TDCs 700 MHz frekvensbånd til download. Din smartphone får så adgang til måske 80-100 Mbit/s downloadhastighed mere, end hvis den kun benyttede 4G-mobilnetværket. Rent teknisk kaldes funktionen EN-DC eller Dual Connectivity.

Mere fart over feltet er på vej

T-mobile 5G NR Massive-MIMO test
T-Mobile 5G NR Massive-MIMO test

Når den første skuffelse har lagt sig, så skal du vide, at der kommer MEGET mere lige om lidt. Hvis vi skal se, hvad der venter rundt om hjørnet, er det oplagt at se på USA, som på 5G-fronten er omkring 1-2 år længere fremme.

I USA er det teleselskabet T-Mobile, som er det førende teleselskab. De samarbejder blandt andet også med Ericsson, som også er dem der leverer TDCs mobilnetværk.

I en test foretaget fornyelig viste T-Mobile og Ericsson, hvad 5G NR kan levere på 2,5 GHz frekvensbåndet (som nogenlunde svarer til det danske 2.600 MHz frekvensbånd).

Hvorfor er den test nu så vigtig, når alle taler om 3.500 MHz frekvensbåndet tænker du måske? Hvad nu hvis vi fortæller, at TT-netværket har hele 105 MHz til rådighed på 2.600 MHz frekvensbåndet, som de sådan set kan bruge til 5G NR “i morgen”? Testen kan altså næsten overføres til danske forhold én til én.

Det er her den amerikanske test bliver voldsomt interessant. Vores kvikke læser kan selv læse pressemeddelelsen og se den tilhørende video på T-Mobiles hjemmeside.

Fiberforbindelse i lommen – 128 antenner

Kort fortalt viste testen, at T-Mobile på Ericssons kommercielt tilgængelig udstyr kunne levere mere end 5,16 Gbit/s data fordelt på otte OnePlus 8 5G smartphones på samme tid. Det skete ved hjælp af MU-MIMO og Beamforming-teknologierne. MU-MIMO og Beamforming er en del af det, vi normalt betegner som Massive-MIMO, når vi omtaler det på MereMobil.dk. Disse teknologier benyttes på frekvensbånd fra 1.800 MHz og op efter.

Kapaciteten var altså helt i op, men det var hastigheden faktisk også i testen. Hver smartphone kunne nemlig downloade mere end 700 Mbit/s samtidigt.

Til testen benyttede Ericsson ifølge FierceWireless et mobilsite, hvor antennesystemet var udstyret med 128 antenner. De 64 antenner bruges til at sende og 64 antenner bruges til at modtage signaler. Antennesystemet sendte 16 strømme (eller streams) på samme tid. Hver smartphone modtog to strømme, hvor datahastigheden var over 350 Mbit/s på samme tid.

Når en telefon modtager to strømme på samme tid, så kaldes antenneopsætningen på smartphonen 2 x 2 MIMO, fordi man har to antenner til at modtage og to antenner til at sende signaler med.

PODCAST: Episode #76: Bliver 5G forsinket i Danmark?

Mange moderne smartphones har faktisk mulighed for at benytte 4×4 antenner (4×4 MIMO). Derved kunne hver smartphone have hentet dobbelt så meget data samtidigt, men det var ikke målet med testen. Målet var at demonstrere muligheden for at levere rasende høje hastigheder til mange enheder på samme tid.

Vilde hastigheden uden vi har talt om mmWave

T-Mobile og Ericsson brugte til testen en 100 MHz bred TDD kanal på 2.500 MHz frekvensbåndet, men i 5G NR kan man bundle frekvensbånd sammen til størrelser på op til 200 MHz. Jo flere frekvenser man bundler sammen, jo højere hastighed.

Nu var der selvfølgelig tale om en test, men det viser blot lidt af, hvad vi kan forvente os af fremtidens 5G NR mobilnetværk, og det er helt uden at tale om det såkaldte mmWave frekvensbånd, der bruger høje, kortrækkende frekvenser til at levere høje hastigheder.

Teleselskaberne kan også levere vanvittige høje hastigheder og kapacitet på frekvenserne under 6 GHz. Testen blev af praktiske hensyn foretaget på en parkeringsplads, men vore læsere skal ikke forledes til at tro, at det handlede så meget om afstanden til mobilsitet. Samme test kunne sagtens have været foretaget med meget længere afstande mellem mobilsitet og de enkelte smartphones.

Den danske vinkel

Tidligere i artiklen blev TT-netværket nævnt. TT-netværket (Telia og Telenors fælles netværk, red.) har ikke som T-Mobile en hel uafbrudt blok med 100 MHz til rådighed. De danske frekvenser på 2.600 GHz var nemlig afsat som FDD-frekvensbånd. Derfor er frekvenserne delt op i mindre blokke. TT-netværket har altså ikke rådighed over et 100 MHz uafbrudt frekvensbånd. Derfor kan testen ikke helt overføres til danske forhold… Endnu! Heldigvis er der en teknisk løsning på det problem.

Nyere modems som f.eks. det kommende Qualcomms Snapdragon X60 kan nemlig bundle flere frekvensbånd sammen (Carrier Aggregation – CA). Helt op til 200 MHz kan bruges i en 4×4 MIMO konfiguration på frekvenser under 6 GHz. Det kan teoretisk levere hastigheder op til 7,5 Gbit/s. Men lad os nu lige se det ude i virkeligheden først.

Her er det også vigtigt at forstå mulighederne med Carrier Aggregation, hvor man bundler flere frekvensbånd og lag (eller strømme som vi også kan kalde det). På 4G LTE kan man normalt bundle op til fem frekvensbånd/lag, mens man på 5G NR kan bruge helt op til 16. Det giver helt nye muligheder for at udnytte de mange frekvensbånd, som de danske teleselskaber har rådighed over.

Når 3.500 MHz frekvensbåndet forhåbentligt senere på året bliver uddelt til teleselskaberne i Danmark, vil teleselskaberne efter al sandsynlighed få mulighed for at levere 5G NR TDD med en bredde på 100 eller 200 MHz.

Kan du huske ham din fætter/nabo/kollega, der sagde, at 5G NR ikke bliver en konkurrent til fiber, fordi der slet ikke er kapacitet og hastighed nok? Send ham lige linket til denne artikel. Vil du have flere technyheder så følg med her på sitet eller få nyhederne i din indbakke to gange om ugen.

Lidt om Snapdragon X60

Mere til historien

Tidligere i år fortalte 3s chef for radionetværket i MereMobil.dks podcast , at vi skal forvente at 5G NR kan være et alternativ til fiber. Måske det var noget af ovenstående han har haft i tankerne. Jeg kan kun anbefale at lytte med.

Du kan afprøve 5G-internet i 30 dage

Virker 5G-internet godt nok? Teleselskaberne er klar med gode tilbud og nogle lader dig endda afprøve 5G-internet i 30 dage.

(mere…)
Derfor bør du overveje at få 5G mobilt bredbånd i hjemmet

Der er mange gode grunde til at bruge 5G som internetforbindelse i hjemmet.

(mere…)
Alt det du ikke vidste om 5G-internet til hjemmet

PODCAST: Er 5G lige så godt som fiber? Lyt med når jeg fortæller de fascinerede detaljer om 5G-mobilnettet.

(mere…)
5G vs fiber – mine oplevelser

PODCAST: Internet i hjemmet. Skal det være 5G eller fiber? Og virker 5G-internet ordentligt? Hør om mine erfaringer.

(mere…)
Teleselskaber lægger op til megafusion

De danske teleselskaber står foran store investeringer i forsyningssikkerhed og kritisk infrastruktur, mener topchef.

(mere…)
Mobilmaster spår om antallet af danskere på Christiansborg Slotsplads

I går fik Danmark en ny regent og mobilmasterne har hjulpet med, at finde antallet af danskere, der var mødt op på Christiansborg Slotsplads.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram