Dette vil 5G ændre radikalt – men er du klar til det?

KOMMENTAR: Den største nyhed ved 5G er ikke selvkørende biler. Her er den ene ting, hvor du hurtigst får størst glæde af 5G, men er du klar?

huawei-mobilantenne-nedtagning
Her nedtages Huawei-udstyr fra en TDC-mobilmast i udkanten af Odense. Det er Ericsson udstyr til 4G og 5G at TDC sætter op (Foto: MereMobil.dk)

Skåltalerne omkring 5G handler altid om selvkørende intelligente biler, der kommer i fremtiden. Det er nok det dummeste eksempel på 5G, der findes. Der vil gå LÆNGE, årevis, hvis ikke årtier, inden vi har selvkørende biler der ”taler” med hinanden via 5G-mobilnettet.

Det er på linje med det intelligente køleskab, der selv bestiller de varer du mangler. Jeg har ikke tal på hvor tit jeg har hørt om præcis dette uden det er sket.

Med åbningen af 5G ser vi derimod ind i en nær fremtid, hvor mange vil begynde at klippe kablet til deres kablede internetforbindelse – særligt i forbindelse med flytning til en ny bolig.

Forbrugerne vil fremadrettet ikke fokusere på et kabel ind i huset. De vil fokusere på hvem, der kan levere en internetforbindelse til en god pris med mindst muligt besvær.

5G bliver den primære forbindelse til internettet

5G kommer i spil som hjemmets primære internetforbindelse, da kapaciteten på 5G bliver betydeligt større end vi kender fra 4G. Dertil kommer lavere svartider, som allerede ved lanceringen af 5G i mange tilfælde minder om det vi kender fra Wi-Fi forbindelsen i boligen.

På 4G har vi i dag svartider mellem 25 og 50 ms – nogle steder langt mere.

Med 5G er vi allerede i dag nede på 13-15 ms. Når 5G mmWave kommer lidt længere ud af tidslinjen, skal svartiderne nok komme endnu længere ned. Det sker når mmWave bliver tilgængeligt. Det er med mmWave at vi får gigabithastigheder på 5G.

BAGGRUND5G Light og Ægte 5G – forstå hvad det betyder

Svartiderne presses i bund

Svartiderne er afgørende for om ens netforbindelse opleves kvik, men er naturligvis også vigtig ved online-gaming. Et par læsere af MereMobil.dk har allerede rapporteret downloadhastigheder på over 200 Mbit/s på 5G.

Eksempelvis Per fra Kalundborg, der har målt 222 Mbit/s med 13 ms pingtid.

min YouSee COAX-netforbindelse har jeg i dag en 100 Mbit/s forbindelse med 12 ms pingtid. Mon ikke en 5G-router med udendørs antenne kunne gøre det lige så godt?

OVERBLIK: Her kan du se hvor 5G-masterne står

Priserne kan spænde ben for udviklingen

I dag kan man via en antenneforening i Odense købe en 100 Mbit/s forbindelse til 239 kroner. YouSee vil have 269 kroner for en tilsvarende, mens Fastspeed og Telenor smider 1.000 Mbit/s i pakken til 249 kroner.

De kablede gigabitforbindelser kan på grund af mange teknikaliteter langt fra tilbydes til alle danskere til en fornuftig pris, da vi i mange områder reelt har bredbåndsmonopoler via antenneforeninger, fiberselskaber, coax og forældede aftaler. Rigtigt mange steder er der reelt kun én valgmulighed.

5G åbner for fri konkurrence på bredbånd til hjemmet, men det kræver konkurrencedygtige priser og at begrænsningerne i download- og uploadmængderne fjernes eller forhøjes. Nu bliver det spændende om YouSee og de andre udbydere reelt er klar til 5G-bredbånd til hjemmet.

Jeg venter i spænding. Bliver kortene spillet rigtigt kan mobilt bredbånd blive teleselskabernes største produkt på 5G-nettet og ikke selvkørende biler og andre mere højtflyvende idéer.

Hvad tænker du? Vil du være parat til at skifte til 5G-bredbånd, hvis prisen var den samme, som du betaler i dag?

SE OGSÅ: Se prisen på Internet hos Call me Sponseret link

Mere til historien

For to år siden testede jeg mobilt bredbånd til hjemmet via 4G. Det fungerede så godt, at ingen i husstanden opdagede, at COAX-forbindelse var skiftet ud. Læs om mine oplevelser med 4G-bredbånd her.

5G vs fiber – mine oplevelser

PODCAST: Internet i hjemmet. Skal det være 5G eller fiber? Og virker 5G-internet ordentligt? Hør om mine erfaringer.

(mere…)
Nyt Wi-Fi 7 system er på vej i butikkerne

Den nyeste trådløs teknologi, WiFi 7, bliver tilgængelig i et nyt Orbi-system fra Netgear.

(mere…)
TDC slukker ADSL-forbindelserne

Hvis din internetforbindelse er baseret på ADSL-teknologi, bliver den lukket.

(mere…)
Hiper har åbnet for mange nye sydfynske husstande

Nu kan ca. 23.000 husstande og erhvervsadresser i og omkring Svendborg Kommune, samt på Langeland, købe fiberprodukter fra Hiper.

(mere…)
iPhone 15-modellerne scorer højt på download

En dataindsamling fra Ookla bekræfter en væsentlig download-forbedring for iPhone 15-serien.

(mere…)
4,3 mia. mennesker ejer en smartphone

Rapport afslører store globale forskelle i udbredelsen af smartphones. Millioner bruger stadig mobiler med trykknapper.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
8 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram