Hurtigere 5G kommer først i 2021 – auktion er udskudt

17

Vi kommer til at vente til 2021 på hurtigere 5G NR. Den vigtige frekvensauktion er udskudt.

Mobilmast
Mere hastighed på 5G NR kommer først i løbet af 2021 (Foto: Kamila Ferreira)

Hvis man ikke vidste bedre, kunne man påstå, at staten smøler med den ekstremt vigtige auktion over 1.500 MHz, 2.100 MHz, 2.300 MHz, 3.500 GHz og 26 GHz-frekvensbåndene.

Alle disse frekvensbånd er meget vigtige for udrulningen af lynhurtig 5G NR over hele Danmark. Selvom regeringens skåltaler taler om frekvenser til tiden, så går det noget trægt med at få afsat licenserne til frekvensbåndene.

I regeringens handlingsplan fra 2019 kan man ellers læse, hvor vigtigt det er, at teleselskaberne får rettidig adgang til nye frekvensbånd. I rapporten fremgår det:

– “For at kunne håndtere den øgede datatrafik er det nødvendigt, at kapaciteten i mobilnettene udvides. Dette kræver både, at infrastrukturen udbygges, og at der løbende stilles flere frekvensbånd til rådighed for mobilteknologi. Flere frekvensbånd er således en af de afgørende faktorer for, at mobiloperatørerne kan gennemføre en succesfuld udrulning af 5G. Det er samtidig vigtigt, at mobiloperatørerne og andre frekvensbrugere kender tidspunktet for, hvornår frekvenserne forventes at blive stillet til rådighed, og hvilke frekvensbånd, der bliver tale om. Denne forudsigelighed og gennemsigtighed kan være afgørende for de investeringer, brugerne af frekvenserne skal foretage. Ikke mindst er det vigtigt, at administrationen af frekvensressourcerne er effektiv.

Men det er selvfølgelig kun ord. Nu er den vigtige såkaldte “5G-auktion” nemlig blevet udskudt igen.

BAGGRUND: 5G-frekvensbånd – dette skal du vide, når du køber en 5G-telefon

Forsinkelsen er kritisk

Den nye tidsplan betyder, at den offentlige høring over udbudsmaterialet først bliver gennemført til november 2020 og selve auktionen først gennemføres marts 2021. Det var oprindeligt planlagt, at frekvenserne på f.eks. 3,5 GHz skulle kunne tages i brug ved udgangen af 2020.

Dermed står det samtidig klart, at der er en overhængende risiko for at teleselskabernes udrulning af 5G NR bliver yderligere forsinket.

3s netværksdirektør, Kim Christiansen har til Børsen tidligere udtalt, at enhver forsinkelse af auktionen vil betyde, en forsinket udrulning af 5G NR, da teleselskabet først kan indkøbe nyt udstyr, når auktionen er gennemført.

Den forsinkede auktionen betyder ikke, at udrulningen af 5G NR går helt i står, men det kan meget let betyde, at danskerne kommer til at leve med “5G light” i længere tid fremfor “ægte 5G”.

BAGGRUND: 5G Light eller Ægte 5G – er 100 Mbit/s ‘light’

Mere til historien

Teleselskaberne har mulighed for at udrulle 5G NR ved hjælp af Dynamic Spectrum Sharing, hvilket er en af overgangsløsningerne mens datatrafikken flyttes fra 4G til 5G.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
17 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer