Photoshop gør det lettere at spore billeder der er … ‘photoshopped’

Adobe udvikler nyt værktøj, der kan spore originalbilledet og fotografen med ophavsretten. En betaudversion af Photoshop er på vej.

Smartphone, Photoshop
Hvis et billede som dette er skabt i Adobe Photoshop vil programmet gemme krypterede metadata om oprindelsen af elementerne (Foto: Asder Knaster)

Adobe er nu klar til at gå ind i kampen mod falske informationer på internettet.

Adobe, der står bag billedbehandlingsprogrammet Photoshop, vil sikre, at billeder som manipuleres i netop Photoshop, vil kunne spores via metadata.

Disse metadata – eller data om data – betyder i dette tilfælde krypterede oplysninger om et billedes oprindelse. Derfor også informationen om hvorvidt billedet er manipuleret.

Ifølge Wired vil der i billedets kode således blive lagt informationer ind som identificerer de originale kilder. For eksempel vil et redigeret billede, hvor forskellige billeder sættes sammen til et, have oplysninger om de originale fotografer af alle de anvendte billeder.

Andre ændringer af billederne vil også blive gemt, krypteret i billedets metadata.

Således er det slut med at hugge andres billeder og gøre dem til sine egne, eller at fjerne appelsinhud og forstørre biceps uden at ændringen kan spores.

Det er vel at mærke altså kun, hvis billedet har været inde over det populære Photoshop program, som i høj grad anvendes af professionelle, at dataen bliver tilføjet.

Betaversion er på vej

De første versioner af Photoshop med den nye teknologi skulle være på trapperne, men endnu kun i en betaversion. Planen er så gradvist at bygge værktøjet ind i alle relevante Adobe-produkter.

Metoden kendes fra blandt andet arbejde med kunst- og kulturhistorie. Den kaldes for proveniens og dækker over oprindelse, herkomst/oprindeligt tilhørsforhold eller hjemsted. I den digitale verden hedder metoden Content Authenticity Initiative.

Ifølge Wired kan mærkningen af billederne hjælpe sociale medier som Twitter og Facebook med at styrke de automatiserede systemer, de allerede bruger til at markere vildledende billeder.

Mærkning vil også kunne hjælpe med at identificere billeder, der overtræder for eksempel retningslinjer og ophavsret.

Omvendt kan det være et positivt værktøj for fotografer, som via de krypterede data vil kunne bevise, hvor meget – eller lidt – og hvordan billedet er behandlet.

Adobe har deres programmer tilgængelige på Windows og Mac, men udvider i disse år også programmerne til iPad og smartphones. En iPad-udgave af Photoshop fik imidlertid voldsom kritik tidligere på året.

LÆS OGSÅ: Nyt AI-værktøj kan afsløre falske billeder

BLIV OPDATERET: Synes du dette var spændende læsning? Modtag de seneste nyheder gratis i indbakken hver mandag, onsdag og lørdag. Tilmeld dig gratis her! Afmeld når du har lyst.


Mere til historien

Content Authenticity Initiative er et system, der samler oplysninger om et værks (i dette tilfælde et fotografi) oprindelse og historie. Det skaber et værktøj til at hævde ophavsret og give forbrugere mulighed for at vurdere, om det, de ser, er pålideligt.

FC Bayern München vil fange fans digitalt

Et nyt samarbejde mellem fodboldklubben FC Bayern München og Adobe vil forsøge at fange de mange fans digitalt.

(mere…)
Adobe: Vi tester netop nu gratis-webversion af Photoshop

Adobe arbejder på en gratisversion af af deres populære fotoredigeringsprogram Photoshop, som netop nu testes i Canada.

(mere…)
Flere Adobe programmer understøtter nu Apple M1-chip

OVERBLIK: Her kan du se, hvilke Adobe-programmer der i juni 2021 understøtter M1-baserede computere fra Apple.

(mere…)
Windows 10 lukker for Flash senest i juli

KORT NYT: Adobe Flash udfases nu i Windows 10.

(mere…)
Flash-epoke er slut – det samme er Flash-krigen

Android- og iPhone fans har gennem mange år bekriget hinanden med Adobe Flash som omdrejningspunkt. Nu er Flash død… Også på Android.

(mere…)
De første Adobe programmer er klar til Apple M1

Betaudgaver af tre Adobe-programmer er klar til Apple M1-baserede computere.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
8 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram