Det betyder prikkerne på iPhone i iOS 14

2

iOS 14 på iPhone har fået nogle grønne og orange prikker i statusbaren, men hvad betyder de små cirkler egentligt? Få svaret her.

ios14-kamera-kontrolpanel
Kameraindikator i Kontrolpanel, iOS 14 (Foto: MereMobil.dk)

Når iOS 14 bliver frigivet til iPhone og iPad i efteråret, bliver det med en lang række nyheder. Nogle af nyhederne kommer i form af visuelle opdateringer, mens andre er spritnye funktioner. En af nyhederne som både hører under visuelle opdateringer og funktioner, er små grønne og orange prikker i statusbaren.

iOS 14 stjæler disse 8 funktioner fra Android

Prikkerne er rent faktisk indikatorer, som vi kender det fra mange andre smartphones samt MacBook og iMac. På Apples computere finder du et grønt LED-lys ved siden af det integrerede webcam. Så snart det indbyggede kamera er tændt, lyser LED-pæren op for at indikere, at et program kan se kameraets optagelser.

Hverken iPhone eller iPad har et fysisk LED-lys, så Apple har valgt at simulere funktionen ved hjælp af software, skriver 9to5mac.

Hvad betyder den orange prik?

Den orange prik betyder, at en applikation bruger din enheds mikrofon. Det betyder, at der bliver lyttet til din mikrofon og lyden bliver muligvis optaget. Den orange indikator vil blandt andet kunne ses, når du bruger Siri eller enhedens diktafon.

Hvis du selv bruger en app, hvor det vil være naturligt at gøre brug af mikrofonen, gør indikatoren ikke den store forskel for dig. Der, hvor du kan begynde at hæve et øjenbryn, er, hvis den orange prik dukker op, uden at din mikrofon burde være i brug. Det kan blandt andet betyde, at en app misbruger tilladelserne eller i værste fald, at nogen har direkte adgang til din enhed.

iOS14-statusLED-orange
Mikrofonen anvendes her i Memo-optager (Foto: MereMobil.dk)

Hvad betyder den grønne prik?

Den grønne prik er ligeledes en indikator. Den kommer frem, så snart en applikation bruger kameraet. Det kunne eksempelvis være, når du tager billeder eller foretager et videoopkald. Hvis en app får tilladelse til at bruge enhedens kamera, får den automatisk også tilladelse til at bruge mikrofonen.

I det tilfælde vil du ikke se en separat orange indikator. Den grønne prik betyder: ”kameraet er i brug og muligvis også din mikrofon.”

Ligesom med den anden indikator, skal du ikke bekymre dig, hvis du selv bruger en applikation, hvor kameraet almindeligvis også anvendes. Du skal til gengæld være opmærksom, hvis den grønne indikator dukker op, uden at du bruger telefonens kamera.

Det kan nemlig betyde, at nogen har direkte adgang til det billede, dit kamera ser. iOS kan ikke fortælle hverken hvilken app, der er tale om, eller hvad kameraet bruges til. Så her skal du selv i detektivtøjet. Hvis du får mistanke om, at en app bruger enhedens kamera forkert, bør du kontakte den pågældende support – måske er der blot tale om en fejl.

iOS 14 sender besked når iPhone-tilbehør er opladet

Under alle omstændigheder, er det ikke rart for nogen at blive overvåget gennem sin elektronik.

iOS14-statusLED-green
Grønt lys betyder adgang til kamera og mikrofon. I eksemplet her i kameraet (Foto: MereMobil.dk)

Se om dit kamera eller mikrofon har været brugt for nyligt

Hvis du stryger dit Kontrolcenter ned, vil du kunne se, hvilke applikationer, der har brugt enten kamera eller mikrofon for nyligt. Brugerfladen vil således vise, hvilken tilladelse, der er gjort brug af, samt navnet på den app, der har brugt tilladelsen.

iOS14-statusLED-kontrolcenter
Advarsel i Kontrolcenter om, at Kameraet har været aktivt (Foto: MereMobil.dk)

Idéen med de to indikatorer er at få luget ud i ondsindede applikationer. Så snart brugere ser, at en app misbruger sine tilladelser, vil der ikke gå lang tid, før den pågældende app enten bliver tvunget til at foretage rettelser eller helt forsvinder fra App Store.

De fleste applikationer bruger forhåbentligt tilladelserne efter hensigten. Men med den grønne og orange prik, får du nu et ekstra lag sikkerhed i forhold til misbrug og overvågning.

Mere til historien

iOS 14 kommer som nævnt med en lang række nyheder. En af det nyheder er, at den digitale assistent, Siri, har fået en makeover. Du kan selv se, hvordan Siri ser ud i iOS 14.