Sådan får du bedre lyd ud af dine højttalere

GUIDE: Dine højttalere kan lyde SÅ meget bedre, hvis du følger disse 5 simple og effektive råd. Måske er det blot små justeringer der skal til.

Højttalere gulv
Gulv-højttalere fylder meget. Hvorfor så ikke så det mest mulige ud af dem? Herunder finder du 5 simple tricks til bedre lyd (Foto: DBA annonce)

Højttalere kommer i alle mulige afskygninger og størrelser. Fra super eksotiske kæmpehøjttalere med priser, som let kunne udgøre udbetalingen på et hus og over til små anonyme højttalere, som helst ikke må kunne ses.

Med introduktionen af soundbars til TV-skærme i stuen og mindre Bluetooth-højttalere er rigtigt mange begyndt at sælge deres store højttalere fra. Derfor er det nemt at gøre en god handel.

Omvendt er der også mange, som ikke gider store “klodsede” højttalere. Det må gerne være smart og passe til indretningen.

Selvom der ofte blandt hi-fi-entusiaster trækkes på smilebåndet over de små reolhøjttalere, så er der sket rigtigt meget i udviklingen af reolhøjttalere. Det betyder, at de små kasser sagtens kan have stor lyd.

Hvis du er bange for at mangle bas på den lille højttaler, kan du altid købe dig en subwoofer.

I denne guide giver jeg 5 simple og brugbare tips til, hvordan du får endnu bedre lyd ud af dine højttalere. Det gælder uanset om du er til store gulvhøjttalere eller foretrækker mindre udgaver.

Inden vi fintuner lyden hjemme hos dig, så skal du finde ud af, hvad DU oplever som god lyd.

Hvordan lyder musikken godt for dig?

Der er utroligt mange meninger om, hvordan en “rigtig” højttaler skal lyde. Derfor kan det også være svært at diskutere, hvad der er rigtigt. Det ”rigtige” findes ganske enkelt ikke.

Ligesom med biler, er der nogen, som sværger til det ene mærke frem for det andet.

Når du taler med hi-fi-entusiaster, skal du huske på, at de ofte er passioneret omkring enkelte mærker eller typer af højttalere. Det er der for så vidt heller ikke noget galt i, men et godt råd er, at finde ud af, hvilken lyd, som du kan lide.

Tænk blandt andet over:

  1. Skal lyden have masser af bas?
  2. Elsker du en klar og tydelig vokal?
  3. Må lyden være varm eller skal den være skarp og præcis?

Når du har tjeklisten på plads, skal du i gang med at lytte. Læs videre herunder.

LÆS OGSÅ: Så mange overraskende mange penge er din gamle spolebåndoptager værd

B&W højttalere
Du kan let finde gode brugte højttalere. Disse B&W højttalere fandt jeg til 950 kroner eksklusive standere. Højttalerne på 100 W fremstod velholdte og uden skrammer. Dette vidner om, hvor meget fed lyd til gode priser, der gemmer sig på brugtmarkedet. (Foto: DBA annonce)

5 tips til hvordan du får bedre lyd fra dine højttalere

Jeg har her sammesat 5 praktiske tips til, hvordan du optimerer lydgengivelsen fra dine højttalere.

1. Ryk højttaleren ud fra væggen og få bedre lyd

Du kan gøre rigtigt meget godt for lyden ved at rykke dine højttalere ud fra væggen.

Musikken lyder ofte markant bedre ved, at der kommer mere luft til bagvæggen. Det gør nemlig, at lyden bedre kan reflekteres i rummet.

En god regel er at sætte dig, hvor du lytter til musik, og så rykke højttalerne gradvist ud fra bagvæggen. På et tidspunkt rammer du et punkt, hvor der er en god balance mellem bas og lyse toner. Musikken virker levende uden at bassen er for dominerende eller lyden bliver for tynd.

Husk!

  • Hvis bassen buldrer alt for meget, er du for tæt på bagvæggen.
  • Hvis lyden bliver alt for tynd, er du kommet for langt væk fra væggen.

Nu er du klar til at finde ”the sweet spot”.

2. Drej højttalerne indad

I hi-fi-verdenen tales der ofte om “the sweet spot”. Det er der, hvor lyden er helt perfekt. Punktet skal gerne være lige der, hvor du sidder, når du nyder musikken.

Derfor kan det betale sig at dreje højttalere en smule indad, så de peger hen mod det sted, hvor du oftest lytter til musik. Igen gælder det om at gøre det i trin.

Start med at dreje højttalerne lidt indad og sæt dig og lyt. Bliv ved indtil du rammer det punkt, hvor du synes musikken lyder allerbedst.

De fleste vil opleve forbedringer i lyden, når højttaleren rammer det øre, den står ud for. Så den højre højttaler skal nogenlunde pege mod det højre øre og omvendt for den venstre højttaler.

Hvis I er flere, som hører musik på samme tid, så lad være med at pege højttalerne så meget indad, at det kun er den i midten, som har den bedste lyd. Her kan du med fordel prøve at sætte dig forskellige steder i sofaen og finde det bedste kompromis mellem de forskellige lyttepositioner.

3. Sæt højttalerne i ørehøjde

Dette tip gælder dig som har reol- eller standerhøjttalere. Hvis det er muligt, så sørg for at dine højttalere er i ørehøjde.

Mange placerer deres højttalere for højt, men du kan forbedre lyden rigtigt meget ved, at placere højttalerne, så de nogenlunde matcher den højde, som du lytter til musik i.

4. Lyt til musikken i mørke

Dette råd kan spare dig utallige tusinde kroner! Ja, det lyder næsten for godt til at være sandt.

Råddet kommer fra hi-fi-guruen Steve Guttenberg. I jagten på den perfekte lyd, kan man blive så optaget af at jagte et bedre og bedre lydbillede, at man helt glemmer det allervigtigste – nemlig at lytte til musikken.

Ved at sætte dig i et mørkt rum med lukkede øjnene, skærper du høresansen og du begynder at kunne lytte til musikken og detaljerne i lydbilledet. Hvis du mærker, at du bare slapper af og helt naturligt markerer rytmen med foden, så har du ikke ramt helt ved siden af.

Hvis du hører, at der ubalance i musikken, så gå tilbage til rådene længere oppe og prøv at justere på højttalernes placering.

Dalihøjttalere
Sælgeren af et sæt højttalere fra Dali skriver i annoncen, at køberen er velkommen til at lytte til dem inden købet. Præcis dét er vigtigt: DU skal synes om lyden. Og husk! Der findes ingen facitliste for hvad der er rigtig og forkert inden for god lyd. Du skal stole på dine egne ører (Foto: DBA annonce)

5. Stol på dine egne ører

Igen et råd, som nok er super enkelt, men som mange alligevel glemmer: Der er IKKE nogen ”bedste lyd”. Stol på dine egne ører.

Hi-fi er både en utroligt spændende og en meget nørdet verden. Det er findes rigtigt mange teorier om, hvordan et par højttalere skal placeres og der findes metoder, hvor man skal måle rummet op og lave udregninger på, hvor det er bedst at placere højttalerne.

Det har helt sikkert sin berettigelse, men for de fleste vil de ovenstående tips være nok til at forbedre lyden. Måske så meget, at de gamle højttalere alligevel ikke skal skiftes.

Hvis intet af det ovenstående alligevel ikke forbedrer lyden eller du finder ud af, at du stadig savner noget. Ja, så kan det sagtens være på tide at skifte dine gamle højttalere ud.

God fornøjelse med justeringen af dine højttalere. Jeg håber guiden har været til hjælp. Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at stille dem i kommentarfeltet herunder. Tjek også denne sjove liste over gadgets, som alle ønskede sig for 40 år siden.

Din gamle spolebåndoptager ER rent faktisk penge værd

Mere til historien

Denne artikel har tidligere været bragt på DBA Guide.

Hvad er det bedste og billigste mobilabonnement til børn?

TIP: Børne-abonnement til telefonen! Hvad er det? Læs om priserne og mobilabonnementer til børn.

(mere…)
Sådan gør du noget ved din afhængighed af sociale medier

TIP: Flere og flere danskere bliver afhængige af sociale medier, det viser en ny undersøgelse. Her er 5 tips til at gøre noget ved det.

(mere…)
Sirenen – dette skal du vide om beredskabsmeddelelser på mobilen

BAGGRUND: S!renen er systemet til beredskabsmeddelelser i Danmark. Her er, hvad du skal vide.

(mere…)
Sonys nye hjemmehøjttalere og soundbars – 2024 lineup

Her er de nye Sony Bravia soundbars til din hjemmebiograf.

(mere…)
Tech-gaver til konfirmanden? Få idéer her

KØBSGUIDE: Står du og skal til konfirmation? Og hvad skal konfirmanden så have? Vi kommer her med tips til tech-gaver.

(mere…)
Papirkurven i Gmail stjæler din gratis plads

TIP: Hvis din gratis plads i Gmail er ved at løbe tør, skal du tjekke papirkurven og et par andre ting.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
9 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram