Mobilsalget hos Samsung og Apple gik voldsomt tilbage
Selvom Apple tabte mange slutbrugere i årets første kvartal, halede den amerikanske techgigant ind på kinesiske Huawei. Samsung havde det værst i kvartalet.
71.621.000. Så mange smartphones solgte Samsung i første kvartal 2019. I samme periode i år var den sydkoreanske techgigant gået ikke færre end 16.288.000 enheder tilbage.
Det viser tal fra den amerikanske forsknings- og rådgivningsvirksomhed Gartner. Og det er vel at mærke salg til slutbrugeren.
Tallene kan blive værre endnu, da Gartners analyse kun dækker første kvartal, der sluttede, lige før at coronakrisen for alvor bed sig fast. Samsung havde salgsstart på forårets vigtigste satsning, Galaxy S20-serien, samtidigt med at krisen eksploderede – hvilket ikke ligefrem fik mobilkøberne til at interessere sig for nye telefoner. Dermed bliver andet kvartal særdeles spændende.
Samsungs næste store satstning kommer efter sommerferien. Rygterne om Galaxy Note20-serien er allerede begyndt.
Gartner har også regnet på tal fra det andet af danskernes foretrukne mærker, Apple. Også her er der tilbagegang – dog ikke af samme størrelse som hos Samsung.
Apple gik fra 44.569.000 enheder i første kvartal 2019 til 40.920.000 i første kvartal 2020. Det er en tilbagegang på 3.649.000 enheder.
Ser man på markedsandelen er Samsung gået 0,6 procentpoint tilbage, mens Apple faktisk har vundet 1,8 procentpoint. Således sidder Samsung på 18,5 procent af verdensmarkedet, mens Apple har en andel på 13,7.
Gartner: Usandsynligt at Huawei tiltrækker vestlige købere
Mellem de to kombattanter ligger Huawei med en markedsandel på 14,2 procent. Men det kan meget vel blive på lånt tid.
Kinesiske Huawei mistede i første kvartal i år 15.937.000 enheder i forhold til samme kvartal 2019, og det kan blive svært for Huawei at fastholde sin position som verdens næstmest solgte mærke, hvis tendensen fortsætter i andet kvartal i år.
Samtidig er Huawei ramt på markederne uden for Kina, hvor slutbrugerne især fylder deres smartphones med Google-apps fra Google Play-butikken. Dette er ikke muligt på Huaweis nyeste telefoner på grund af handelskonflikten mellem Kina og USA. Indtil videre består et samhandelsforbud ind til maj 2021.
Gartners forskningsanalytiker Anshul Gupta siger, i en kommentar til tallene, at “det er usandsynligt, at Huawei vil tiltrække nye smartphone-købere på de internationale markeder”. Han peger dermed på, at Huawei meget vel kan blive sorteper uden for Kina.
Der er i anmeldermiljøet bred enighed om, at Huawei med P40 Pro har skabt verdens bedste hardware. Desværre gør manglen på et samarbejde med amerikanske Google telefonen uinteressant for vestlige mobilkøbere. Det gælder også for alle nye Huawei-telefoner, der frigives, så længe handelskonflikten raser.
ANMELDELSE: Huawei P40 Pro er bedst og dårligst på samme tid
Naturligt nok er Huawei vrede over konflikten, og er i øvrigt fanget i at have sendt breve til danske statsministre. Mindst et af dem havde en tone, der kan opfattes som truende.
Mere til historien
Ifølge Gartners analyse af salget til slutbrugerne gik det globale salg af smartphones tilbage fra knap 375 millioner enheder til godt 299 millioner enheder. En tilbagegang på i omegnen af 76 millioner enheder – eller 20,2 procent.