Danskernes adfærd skal tjekkes med data fra mobilnettet

0

Data om danskernes mobilbrug kan komme til at spille en stor rolle i bekæmpelsen af coronavirus. Statens Serum Institut vil nu have adgang til teledata.

Statsminister Mette Frederiksen (S) og den øvrige regering, samt diverse myndigheder er klare i spyttet: ”Bliv hjemme”.

Alligevel har mange danskere nydt det gode vejr i alt for store forsamlinger, da man ikke må samles i grupper på mere end 10 personer.

Danskerne savner deres nære – brugen af FaceTime fordoblet

Statens Serum Institut vil nu via lokationsdata fra danskernes mobiltelefoner se om det overholdes. Mobiltelefonerne registreres på mobilmasterne, når vi bevæger os rundt. Disse data kan nu komme til at spille en rolle i bekæmpelsen af coronavirus på vores breddegrader.

-”Vi har fået en henvendelse fra Statens Serum Institut (SSI) om, hvorvidt vi kan assistere dem med teledata, der kan underbygge deres analyser for at begrænse udbredelsen af Covid-19 og vurdere om regeringens tiltag virker. Det har vi svaret positivt på, men vi vil sikre os, at det sker på et klart juridisk grundlag,” siger direktør for brancheorganisationen Teleindustrien (TI) Jakob Willer til DR.

Kåre Mølbak, faglig direktør i Statens Serum Institut, bekræfter, at de har henvendt sig til teleselskaberne, dog ønsker han ikke at uddybe instituttets henvendelse.

Det er så tidligt i processen, at selvom det bliver en realitet er det for tidligt at sige noget om, hvordan det vil ske i praksis.

Vores mobiltelefoner afsætter spor over alt hvor vi bevæger os. Oplysninger fra mobiltelefoner og mobilmaster hjælper teleselskaberne med at optimere netværkene til daglig. De forskellige teledata kan politiet også benytte som efterforskningsværktøjer. Derfor er det et krav, at teleselskaberne gemmer disse oplysninger.

Lokationen kan opgøres med en vis præcision, dog er der også en række usikkerheder. Men det kan give en indikation af, hvem og hvor mange der har været i et område på et bestemt tidspunkt.

Ikke først med brug af teledata

Hvis Statens Serum Institut får lov til at få fat i danskernes teledata i kampen mod coronavirus, så følger Danmark i fodsporerne på flere andre lande, som har taget lignende initiativer i brug.

Tyskland har eksempelvis gjort brug af det og i Østrig har teleselskabet A1 på eget initiatv videregivet deres oplysninger til regeringen.

I Kina har det statslige nyhedsbureau Xinhau lanceret en app, der har data om bevægelsesmønstre og kendte sygdomstilfælde. Her kan de vurdere om borgere har været i nærheden af nogen, som er testet positive for coronavirus.

Kinesiske myndigheder har også brugt nummerpladescanning til at identificere og karantænesætte personer, der har kørt ind i områder, hvor smitterisikoen vurderes at være stor, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Teleselskaberne i Danmark har allerede hjulpet myndighederne med, at få kontakt til danskere, som befinder sig udenfor landets grænser. Så flest mulige har kunne komme hjem til Danmark.

Teleselskaber har hjulpet med at få danskere hjem

Senest i weekenden har teleselskaberne afsendt en besked til alle danske mobilnumre med politiet som afsender.

Politiet udsender vigtig SMS til alle danske mobilnumre

Mere til historien

Alle de oplysninger, som mobiltelefonerne afgiver, gør blandt andet at man kan se hvilke telefoner, der har anvendt de forskellige telemaster.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer