Danskernes adfærd skal tjekkes med data fra mobilnettet

Data om danskernes mobilbrug kan komme til at spille en stor rolle i bekæmpelsen af coronavirus. Statens Serum Institut vil nu have adgang til teledata.

Statsminister Mette Frederiksen (S) og den øvrige regering, samt diverse myndigheder er klare i spyttet: ”Bliv hjemme”.

Alligevel har mange danskere nydt det gode vejr i alt for store forsamlinger, da man ikke må samles i grupper på mere end 10 personer.

Danskerne savner deres nære – brugen af FaceTime fordoblet

Statens Serum Institut vil nu via lokationsdata fra danskernes mobiltelefoner se om det overholdes. Mobiltelefonerne registreres på mobilmasterne, når vi bevæger os rundt. Disse data kan nu komme til at spille en rolle i bekæmpelsen af coronavirus på vores breddegrader.

-”Vi har fået en henvendelse fra Statens Serum Institut (SSI) om, hvorvidt vi kan assistere dem med teledata, der kan underbygge deres analyser for at begrænse udbredelsen af Covid-19 og vurdere om regeringens tiltag virker. Det har vi svaret positivt på, men vi vil sikre os, at det sker på et klart juridisk grundlag,” siger direktør for brancheorganisationen Teleindustrien (TI) Jakob Willer til DR.

Kåre Mølbak, faglig direktør i Statens Serum Institut, bekræfter, at de har henvendt sig til teleselskaberne, dog ønsker han ikke at uddybe instituttets henvendelse.

Det er så tidligt i processen, at selvom det bliver en realitet er det for tidligt at sige noget om, hvordan det vil ske i praksis.

Vores mobiltelefoner afsætter spor over alt hvor vi bevæger os. Oplysninger fra mobiltelefoner og mobilmaster hjælper teleselskaberne med at optimere netværkene til daglig. De forskellige teledata kan politiet også benytte som efterforskningsværktøjer. Derfor er det et krav, at teleselskaberne gemmer disse oplysninger.

Lokationen kan opgøres med en vis præcision, dog er der også en række usikkerheder. Men det kan give en indikation af, hvem og hvor mange der har været i et område på et bestemt tidspunkt.

Ikke først med brug af teledata

Hvis Statens Serum Institut får lov til at få fat i danskernes teledata i kampen mod coronavirus, så følger Danmark i fodsporerne på flere andre lande, som har taget lignende initiativer i brug.

Tyskland har eksempelvis gjort brug af det og i Østrig har teleselskabet A1 på eget initiatv videregivet deres oplysninger til regeringen.

I Kina har det statslige nyhedsbureau Xinhau lanceret en app, der har data om bevægelsesmønstre og kendte sygdomstilfælde. Her kan de vurdere om borgere har været i nærheden af nogen, som er testet positive for coronavirus.

Kinesiske myndigheder har også brugt nummerpladescanning til at identificere og karantænesætte personer, der har kørt ind i områder, hvor smitterisikoen vurderes at være stor, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Teleselskaberne i Danmark har allerede hjulpet myndighederne med, at få kontakt til danskere, som befinder sig udenfor landets grænser. Så flest mulige har kunne komme hjem til Danmark.

Teleselskaber har hjulpet med at få danskere hjem

Senest i weekenden har teleselskaberne afsendt en besked til alle danske mobilnumre med politiet som afsender.

Politiet udsender vigtig SMS til alle danske mobilnumre

BLIV OPDATERET: Synes du dette var spændende læsning? Modtag de seneste nyheder gratis i indbakken hver onsdag og lørdag. Tilmeld dig nu! Afmeld når du har lyst.

Mere til historien

Alle de oplysninger, som mobiltelefonerne afgiver, gør blandt andet at man kan se hvilke telefoner, der har anvendt de forskellige telemaster.

Her Danmarks bedste og dårligste mobilnet

TDC har det bedste mobilnet i Danmark, mens teleselskabet 3 overrasker positivt. Telia skraber bunden på flere parametre.

(mere…)
Telia og Telenor siger farvel til 3G

Telia og Telenor siger endegyldigt farvel til 3G-netværket i slutningen af sommeren 2022. I stedet sættes der tempo på 5G-udrulning og opgradering.

(mere…)
TDC NET: 4 Gbit/s download over mmWave

Med 5G over mmWave kan man downloade rigtigt hurtigt viser ny test gennemført af TDC NET og Ericsson. 4 Gbit/s er rundet.

(mere…)
Danskernes dataforbrug stiger fortsat

Danskerne har de seneste år haft et stigende dataforbrug. I starten af coronapandemien steg det voldsomt, men stigningen fortsatte også i 2021 og ventes at gøre i 2022.

(mere…)
Der kommer turbo på 5G i 2022

2021 blev året, hvor 5G for alvor blev udrullet i Danmark. 2022 bliver året, hvor 5G bliver 'mainstream' og med turbo på hastigheden.

(mere…)
Så meget data bruger danskerne på mobilen

Her kan du læse, hvor stor en datapakke den gennemsnitlige danske mobilkunde, har brug for.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2022 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram