5G-grænseværdierne ændres - mindre stråling

Et forsigtighedsprincip lægges til grund for en justering og præcisering af grænseværdierne for 5G-stråling på mobiler.

Retningslinjerne for strålingen fra en 5G-smartphone er nedjusteret og gjort mere præcise. Det skriver DR.

Bag ændringen står ICNIRP, der er en international myndighed. ICNIRP har ikke ændret deres retningslinjer i 22 år. Anbefalingerne fra myndighederne følges af mange lande, blandt andet Danmark.

Generelt er man blevet bedre til at måle stråling og beregne hvilken effekt den har på kroppen. Dette er en af årsagerne til, at retningslinjerne er blevet mere detaljerede, lyder det fra Eric van Rongen, formand for ICNIRP til DR.

Eric van Rongen har i hvad DR kalder “en menneskealder” undersøgt hvordan mennesker påvirkes af stråling fra blandt andet mobiler.

Er 5G farligt for kroppen?

ICNIRP har tygget alt relevant forskning på området igennem og der er ikke påvist nogle negative effekter for menneskers helbred ved brug af mobiltelefoner.

Store doser af stråling kan dog føre til varmeskader på kroppen, lyder det fra Eric van Rongen. Disse mærkes som varme og irritation og kan give brandsår og hedeslag.

- “Her taler vi om doser, der ligger meget langt over grænseværdierne,” fortæller Eric van Rongen.

Da mennesker kan tåle en højere stråling, hvis man eksponeres over kortere tid, arbejdes der nu med en tidsfaktor. Hvis en mobilsamtale varer over seks minutter, skal man udvise mere varsomhed. Derfor er den nye grænseværdi lavere.

Taler du over seks minutter skal du dog ikke være bekymret, da grænserne arbejder med et forsigtighedsprincip.

ICNIRP har taget den grænse, hvor strålingen starter med at være skadelig og divideret med en faktor 50. Det er angiveligt meget konservativt.

Dårlig forskning

Forskning og undersøgelser af 5G’s påvirkning af mennesker er temmelig dårlig og i debatten om 5G trækkes ofte blot enkelte undersøgelser frem.

Ifølge Eric van Rongen kan man ikke blot trække enkelte undersøgelser frem. Der skal mange forskellige undersøgelser til for at bevise en negativ effekt på helbredet.

Kvaliteten af forskningen er generelt for lav. I udregningen af grænseværdierne har ICNIRP sorteret omkring 10 procent af forskningen fra på grund af dårlig kvalitet.

Det er ifølge en professor i folkesunhedsvidenskab på Københavns Univsersitet helt normalt at sortere forskning fra.

- “Når jeg laver gennemgang af forskningens på et område, sker det ofte, at 25 procent af studierne bliver sorteret fra i startfasen,” fortæller Peter Møller til DR.

Ved sorteringen fjernes blandt andet undersøgelser, hvor der anvendes urealistiske doser af stråling eller på grund af manglende kontrolgrupper.

Inden for 5G er det et udbredt problem, at undersøgelserne ikke anvender kontrolgrupper.

De nye grænseværdier gælder kun for telefoner, der kan modtage frekvenser over 6 GHz. I Danmark benyttes endnu ikke 5G på disse frekvenser. Hen over årene vil 5G dog kunne benytte frekvenser helt op til 26 GHz.

Strålingen fra mobilmasterne er i øvrigt meget mindre end fra telefonerne. Masterne udsætter nemlig hele kroppen for en “mild stråling” mens telefonerne giver stråling på et lille isoleret område.

Du kan læse mere om grænseværdierne, sundhed og dårlig forskning i denne udmærkede artikel på DR.

5G-MODSTANDERE: Forskellige interessefællesskaber kræver 5G lukket ned og kalder det et “eksperiment på mennesker og dyr”. Kommunikationen er ofte baseret på undersøgelser, der underbygger en speciel holdning uden at skele til om forskningen er redelig. Dernæst fremsættes de vildeste konspirationsteorier. Jeg er ikke uenig i, at der skal udvises forsigtighed. Desværre er retorikken ofte så skinger, at beslutningstagerne ikke kan tage den seriøst. Blandt andet er jeg stødt på udtalelser som “5G får fulgte og insekter til at falde ned fra himlen” og “Coronavirus er opstået fordi mennesker er blevet udsat for 5G-stråling”.

Her finder du flere af vores 5G-relaterede artikler

Mere til historien

I 2019 producerede DR en podcastserie på fem episoder om 5G. Her kan du høre “Frygten for 5G”.

Så godt virker 5G internet fra Telia

TEST: Internet til hjemmet via 5G-router uden teknikerbesøg og gravearbejde. Lovende! …men virker det? Det har vi testet.

(mere…)
Nu droppes data-begrænsningen endelig

5G-INTERNET: Ét teleselskab har fjernet databegrænsningen på abonnementer til 5G-forbindelser rettet mod private husstande.

(mere…)
Flexii åbner for 5G og fjerner abonnement

Et abonnement forsvinder, mens Flexii-kunderne får adgang til 5G.

(mere…)
5G har rundet skarpt hjørne hos 3 i Danmark

Data via en 5G-dataforbindelse er nu mere almindeligt end data via 3G, viser tal fra 3’s netværk.

(mere…)
Nuuday i krig med 3: 5G bliver aldrig så godt som fiber

Nuudays topchef nærmest aflyser 5G-krigen og spår, at danskerne også i fremtiden vil vælge fiberforbindelser.

(mere…)
3 vil konkurrere mod fiber

Det er unødvendigt at grave endeløse kilometer af fiberkabler ned, mener 3's direktør.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram