Apple gjorde bevidst iPhones langsommere

DOM: Gigantbøde i millionklassen til Apple for via en iOS-opdatering at gøre gamle iPhones langsommere, for at sælge nye produkter.

Det franske tilsyn for konkurrence og svindel, DGCCRF, har idømt Apple en bøde på svimlende 25 millioner euro – cirka 185 millioner danske kroner. Det skriver Ekstra Bladet med kilde i BBC og AFP.

Apple har, ifølge dommen, bevidst gjort ældre iPhone-modeller langsommere, men forbrugerne har ikke fået en ”advarsel” eller ”information” fra producenten om konsekvensen ved at opdatere telefonen. Derfor installerede iPhone-ejerne i 2017, intetanende, opdateringen fra iOS 10.2.1 til 11.2. Det var iOS 11.2, der satte hastigheden på de gamle modeller ned.

Ifølge anklagen valgte Apple at gøre telefonerne langsommere for at tilskynde dem til at købe en ny telefon. Dette kaldes også for ”planlagt forældelse” – et udbredt fænomen inden for techindustrien.

Apple indrømmede i 2017, at de sløvede ældre telefoner med en opdatering, men ifølge Apple var det for at forlænge produktets levetid.

Sagen blev rejst på opfordring fra organisationen Stop Planlagt Forældelse. Organisationen kæmper imod producenternes bevidste ”nedslidning” af produkter, som reelt ikke fejler noget.

Stifterne af Stop Planlagt Forældelse betragter sejren over Apple som historisk.

Bøden fra DGCCRF er blevet accepteret af Apple, som dermed undgår en offentlig retssag.

Det seneste stykke tid har planlagt forældelse været ret meget i fokus. Årsagen er Sonos, der vil udfase gamle højttalere. Ejerne tilskyndes til at kassere højttalere, der intet fejler.

Du kan læse mere om sagen, der har udløst en global shitstorm med en højttalerproducent, som i årevis har reddet på en bølge af positiv omtale, i linket herunder.

SONOS-SAGEN: Forældelsen der udløste kaos på rekordtid

BLIV OPDATERET: Synes du dette var spændende læsning? Modtag de seneste nyheder gratis i indbakken hver onsdag og lørdag. Tilmeld dig nu! Afmeld når du har lyst.

Mere til historien

En velkendt form for planlagt forældelse er printere som pludselig rapporterer fejl uden at produktet er i stykker. Information fra printerne om udskiftning af halvtomme blækpatroner, er et andet eksempel.

Apple ’filmer’ hele København

Opbygning af 3D-kort og forbedring af materialerne i Apple Maps er i gang. Du vil derfor kunne møde kortindsamlere til fods den kommende tid.

(mere…)
Apple: iPads kan fortsat være HomeKit Hub med iPadOS 16

Det har tidligere lydt, at iPads ikke længere ville kunne bruges som HomeKit Hub med iPadOS 16. Men nu siger Apple, at de fortsat kan bruges – dog er der en hage ved det.

(mere…)
Min mening om MacBook Pro 13" med M2-chip

EP112: På nogle få minutter får du hovedkonklusionerne i min anmeldelse af MacBook Pro 13" (M2). Lyt med her.

(mere…)
Sådan er iOS 16 - her er vores førstehåndsindtryk

PREVIEW: Efter lidt over to uger med iOS 16 installeret på min iPhone, er jeg nu klar med mine førstehåndsindtryk.

(mere…)
Apple bekræfter iPad ikke længere vil være HomeKit Hub

Når de næste store iOS 16, iPadOS 16 og macOS Ventura opdateringer er klar, betyder det, at iPads ikke længere kan bruges som HomeKit Hub.

(mere…)
Så vild er MacBook Pro 13-tommer med M2-chip

TEST: Ydelsen er mærkbart forbedret på MacBook Pro 13-tommer (M2), men designet er det samme. Læs min test her.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
61 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2022 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram