Apple gjorde bevidst iPhones langsommere

61

DOM: Gigantbøde i millionklassen til Apple for via en iOS-opdatering at gøre gamle iPhones langsommere, for at sælge nye produkter.

Det franske tilsyn for konkurrence og svindel, DGCCRF, har idømt Apple en bøde på svimlende 25 millioner euro – cirka 185 millioner danske kroner. Det skriver Ekstra Bladet med kilde i BBC og AFP.

Apple har, ifølge dommen, bevidst gjort ældre iPhone-modeller langsommere, men forbrugerne har ikke fået en ”advarsel” eller ”information” fra producenten om konsekvensen ved at opdatere telefonen. Derfor installerede iPhone-ejerne i 2017, intetanende, opdateringen fra iOS 10.2.1 til 11.2. Det var iOS 11.2, der satte hastigheden på de gamle modeller ned.

Ifølge anklagen valgte Apple at gøre telefonerne langsommere for at tilskynde dem til at købe en ny telefon. Dette kaldes også for ”planlagt forældelse” – et udbredt fænomen inden for techindustrien.

Apple indrømmede i 2017, at de sløvede ældre telefoner med en opdatering, men ifølge Apple var det for at forlænge produktets levetid.

Sagen blev rejst på opfordring fra organisationen Stop Planlagt Forældelse. Organisationen kæmper imod producenternes bevidste ”nedslidning” af produkter, som reelt ikke fejler noget.

Stifterne af Stop Planlagt Forældelse betragter sejren over Apple som historisk.

Bøden fra DGCCRF er blevet accepteret af Apple, som dermed undgår en offentlig retssag.

Det seneste stykke tid har planlagt forældelse været ret meget i fokus. Årsagen er Sonos, der vil udfase gamle højttalere. Ejerne tilskyndes til at kassere højttalere, der intet fejler.

Du kan læse mere om sagen, der har udløst en global shitstorm med en højttalerproducent, som i årevis har reddet på en bølge af positiv omtale, i linket herunder.

SONOS-SAGEN: Forældelsen der udløste kaos på rekordtid

BLIV OPDATERET: Synes du dette var spændende læsning? Modtag de seneste nyheder gratis i indbakken hver onsdag og lørdag. Tilmeld dig nu! Afmeld når du har lyst.

Mere til historien

En velkendt form for planlagt forældelse er printere som pludselig rapporterer fejl uden at produktet er i stykker. Information fra printerne om udskiftning af halvtomme blækpatroner, er et andet eksempel.

Afprøv gratis lyd- og e-bøger

Prøv e- og lydbøger gratis i 40 dage. Klik her.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
61 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer