Apple gjorde bevidst iPhones langsommere

DOM: Gigantbøde i millionklassen til Apple for via en iOS-opdatering at gøre gamle iPhones langsommere, for at sælge nye produkter.

Det franske tilsyn for konkurrence og svindel, DGCCRF, har idømt Apple en bøde på svimlende 25 millioner euro – cirka 185 millioner danske kroner. Det skriver Ekstra Bladet med kilde i BBC og AFP.

Apple har, ifølge dommen, bevidst gjort ældre iPhone-modeller langsommere, men forbrugerne har ikke fået en ”advarsel” eller ”information” fra producenten om konsekvensen ved at opdatere telefonen. Derfor installerede iPhone-ejerne i 2017, intetanende, opdateringen fra iOS 10.2.1 til 11.2. Det var iOS 11.2, der satte hastigheden på de gamle modeller ned.

Ifølge anklagen valgte Apple at gøre telefonerne langsommere for at tilskynde dem til at købe en ny telefon. Dette kaldes også for ”planlagt forældelse” – et udbredt fænomen inden for techindustrien.

Apple indrømmede i 2017, at de sløvede ældre telefoner med en opdatering, men ifølge Apple var det for at forlænge produktets levetid.

Sagen blev rejst på opfordring fra organisationen Stop Planlagt Forældelse. Organisationen kæmper imod producenternes bevidste ”nedslidning” af produkter, som reelt ikke fejler noget.

Stifterne af Stop Planlagt Forældelse betragter sejren over Apple som historisk.

Bøden fra DGCCRF er blevet accepteret af Apple, som dermed undgår en offentlig retssag.

Det seneste stykke tid har planlagt forældelse været ret meget i fokus. Årsagen er Sonos, der vil udfase gamle højttalere. Ejerne tilskyndes til at kassere højttalere, der intet fejler.

Du kan læse mere om sagen, der har udløst en global shitstorm med en højttalerproducent, som i årevis har reddet på en bølge af positiv omtale, i linket herunder.

SONOS-SAGEN: Forældelsen der udløste kaos på rekordtid

BLIV OPDATERET: Synes du dette var spændende læsning? Modtag de seneste nyheder gratis i indbakken hver onsdag og lørdag. Tilmeld dig nu! Afmeld når du har lyst.

Mere til historien

En velkendt form for planlagt forældelse er printere som pludselig rapporterer fejl uden at produktet er i stykker. Information fra printerne om udskiftning af halvtomme blækpatroner, er et andet eksempel.

Skift selv batteri på AirTags | Guide

VIDEO: Batteriudskiftning på AirTags er let. AirTag bruger batteriet CR2032. Se her hvordan du skifter batteri på AirTag.

(mere…)
Sådan sletter du automatisk apps der ikke bruges på din iPhone

TIP: Der kan frigøres hukommelse på din iPhone eller iPad ved automatisk at slette ubrugte apps. Se her hvordan du gør.

(mere…)
Kilde: Apple vil ikke købe Manchester United

Ifølge en kilde, som er bekendt med sagen, så skulle Apple ikke være interesseret i at købe Manchester United, hvilket rygterne gik på i går.

(mere…)
Vil Apple købe Manchester United?

RYGTE: Netop nu florerer der rygter om, at Apple har udtrykt interesse i, at købe den engelske fodboldklub Manchester United.

(mere…)
Verdens største iPhone-fabrik ramt af corona-protester

Politi og myndigheder iført beskyttelsesdragter forsøger, at standse flygtende ansatte på Foxconns enorme iPhone-fabrik i Zhengzhou.

(mere…)
SwiftKey er atter tilgængeligt til iPhone

Microsoft valgte at droppe SwiftKey-tastaturet til iOS i starten af oktober og fjernede det fra App Store. Nu er SwiftKey tilbage.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
61 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2022 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram