Apple gjorde bevidst iPhones langsommere

DOM: Gigantbøde i millionklassen til Apple for via en iOS-opdatering at gøre gamle iPhones langsommere, for at sælge nye produkter.

Det franske tilsyn for konkurrence og svindel, DGCCRF, har idømt Apple en bøde på svimlende 25 millioner euro – cirka 185 millioner danske kroner. Det skriver Ekstra Bladet med kilde i BBC og AFP.

Apple har, ifølge dommen, bevidst gjort ældre iPhone-modeller langsommere, men forbrugerne har ikke fået en ”advarsel” eller ”information” fra producenten om konsekvensen ved at opdatere telefonen. Derfor installerede iPhone-ejerne i 2017, intetanende, opdateringen fra iOS 10.2.1 til 11.2. Det var iOS 11.2, der satte hastigheden på de gamle modeller ned.

Ifølge anklagen valgte Apple at gøre telefonerne langsommere for at tilskynde dem til at købe en ny telefon. Dette kaldes også for ”planlagt forældelse” – et udbredt fænomen inden for techindustrien.

Apple indrømmede i 2017, at de sløvede ældre telefoner med en opdatering, men ifølge Apple var det for at forlænge produktets levetid.

Sagen blev rejst på opfordring fra organisationen Stop Planlagt Forældelse. Organisationen kæmper imod producenternes bevidste ”nedslidning” af produkter, som reelt ikke fejler noget.

Stifterne af Stop Planlagt Forældelse betragter sejren over Apple som historisk.

Bøden fra DGCCRF er blevet accepteret af Apple, som dermed undgår en offentlig retssag.

Det seneste stykke tid har planlagt forældelse været ret meget i fokus. Årsagen er Sonos, der vil udfase gamle højttalere. Ejerne tilskyndes til at kassere højttalere, der intet fejler.

Du kan læse mere om sagen, der har udløst en global shitstorm med en højttalerproducent, som i årevis har reddet på en bølge af positiv omtale, i linket herunder.

SONOS-SAGEN: Forældelsen der udløste kaos på rekordtid

BLIV OPDATERET: Synes du dette var spændende læsning? Modtag de seneste nyheder gratis i indbakken hver mandag, onsdag og lørdag. Tilmeld dig nu! Afmeld når du har lyst.


Mere til historien

En velkendt form for planlagt forældelse er printere som pludselig rapporterer fejl uden at produktet er i stykker. Information fra printerne om udskiftning af halvtomme blækpatroner, er et andet eksempel.

De seneste rygter om kommende iPhone

Bliver 2024 året, hvor Apple kommer med en foldbar iPhone? Eller hvad skal vi forvente af Apples næste iPhone.

(mere…)
iPhone SE (4. generation) får to features fra iPhone 15 Pro

Det er uvist, hvornår Apple er klar med den næste iPhone SE-model. Rygterne svirrer i stor stil og det forlyder den får to features fra iPhone 15 Pro.

(mere…)
Apple Arcade får flere titler op til julen

KORT NYT: Med julen lige om hjørnet, så er der kommet flere spil til Apple Arcade, hvis du har brug for lidt afslapning.

(mere…)
OLED skærme og flere størrelser på vej til iPad

RYGTE: Selvom 2023 ikke er helt slut endnu, så forventes der ikke nogen nyheder til iPad-fronten i år. Det vil både iPad Pro og iPad Air lave om på i 2024.

(mere…)
iMessage kan nu flyde frit til og fra Android-enheder

Ny app har tilsyneladende nedbrudt en mur mellem Apple og Android. Blandt andet med gruppechat på tværs af platformene.

(mere…)
Apple bringer Qi2-opladning til ældre iPhones

Den næste større iOS-opdatering bringer Qi2-opladning til iPhone 13- og iPhone 14-modellerne.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
61 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram