Mon Facebook og Google lytter med?

41

Avancerede algoritmer forudser dine handlinger før du selv kender dem. Lytter Facebook og Google med eller er de bare gode til at gætte?

Facebook og Google lytter med på dine samtaler og dit liv via mikrofonen i telefonen. Det tror intet indre end hver tredje dansker ifølge en undersøgelse, som Epinion har lavet for DR Nyheder.

Spørgsmålet er, om det er rigtigt eller blot en sejlivet myte?

Rigtigt mange har oplevet reklamer for produkter, der relaterer sig til noget fra en privat samtale, hvor telefonen har været i nærheden. Vel at mærke produkter du med sikkerhed ved ikke at have søgt på eller på anden måde interageret med online, men giganter som Facebook og Google har gang på gang afvist aflytning.

Årsagen til reklamerne er ikke aflytning af tech-virksomhederne, men fra digitale værktøjer der kender din og min adfærd så godt, at de rammer plet på en næsten skræmmende måde. Dernæst glemmer vi, hvad vi har trykket, søgt eller kigget på, lyder det fra en ekspert.

– ”Jeg tror, det er svært at huske, hvad man lige har gjort. Når man sidder og browser på et website eller Facebook, så afgiver man så mange informationer om, hvad man er interesseret i, at man ikke kan huske det,” siger Halfdan Timm, ejer af annoncefirmaet Obsidian, der har speciale i blandt andet Facebook-annoncering.

Kina eksporterer overvågningsteknologi til over 60 lande

Vores digitale spor er langt og fyldt med informationer om vores adfærd, interesser og venner. Når de mange data krydskøres i avancerede, og hemmelige, algoritmer, så kan systemerne i nogen grad forudsige din adfærd.

– ”Ved at du ligner andre personer og udfører handlinger, som andre personer har udført, før de købte noget, kan du ende med at være med i en målretning. Firmaerne forsøger at ramme dig før, du ved, du har behovet”, fortæller Halfdan Timm til DR.

DR har en kort video der forklarer principperne i virksomhedernes overvågning af vores adfærd, der er med til at give oplevelsen af, at de lytter med. Du kan se videoen her.

BAGGRUND: Tapper Kina dit digitale liv for informationer?

Sådan fungerer Facebook bagved

Vi har besøgt Facebooks gigantiske datacenter i Odense

Mere til historien

Google planlægger at spænde ben for brug af tredjepartscookies i Chrome eller i hvert fald begrænse brugen. Cookies er nogle af de værktøjer, der er medvirkende årsag til, at annoncer forfølger dig på nettet. Apple har tidligere indført spærring af krydstracking i Safari-browseren.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
41 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer