DR udvider DAB+ dækningen markant

DR udvider sit DAB+ sendenetværk til radio, så endnu flere danskere kan modtage digital DRs radiokanaler mere problemfrit.

John G interview DR
John G. fra MereMobil.dk i et interview til P3 Nyheder i DR Byen. Netop P3 blive lettere at modtage på DAB+ med det optimerede sendenet (Foto: MereMobil.dk)

I disse dage arbejder DRs teknikere med en større en opgradering af det landsdækkende public service DAB+ radiosendenetværk. Det skriver DR i en pressemeddelelse.

Målet med opgraderingen er, at de digitale public service radiokanaler, der sendes via DAB+, skal kunne modtages over hele landet på lige linje med den analoge FM-dækning.

Det skal dog forstås således, at den digitale DAB+ dækning skal være nogenlunde lig med den analoge FM-dækning. Lytterne vil uden større besvær kunne skifte fra FM til DAB+.

Helt ens dækning bliver der dog ikke, for der er væsentlige tekniske forskelle mellem FM og DAB+. Målet er, at man som radiolytter ikke oplever en markant forskel på dækningerne.

Forbedringer over hele landet

Dækningskort over DRs nye opgraderede DAB+ sendenetværk (Foto: DR/Cibicom)

For at forbedre dækningen opsætter DR en række nye sendemaster og opgraderer eksisterende master.

-“I løbet af efteråret har DR fået udbygget sit DAB-sendenet ved opsætning af nye antenner og sendere på en række nye og eksisterende positioner rundt om i hele landet,” fortæller Niels Sennicksen, chef for DR Distribution til MereMobil.dk.

– Alt du skal vide om DAB+ radio vs FM

DR har i forbindelse med udbygningen af DAB+ nettet valgt at ændre i selve strukturen af sendenettet. Tidligere bestod nettet af en lang række små og mellemstore sendere.

Med det nye netværk vil der blive taget en række høje sendemaster i brug, som vil udsende med væsentlig højere effekt end hidtil. Det kaldes ifølge Niels Sennicksen for et såkaldt High Tower, High Power infrastruktur (HTHP). Det er en anden måde at lave sendenetværket på.

DAB-sendenettet var tidligere opbygget med en række mindre sendere, som sendte med lavere effekt, og hvor antennerne sad lavere på masterne.

Næsten 300 meters højde

Antenne bliver monteret på en 300 meter høj mast i Aabenraa. På billedet ses mastefolk fra Cibicom (Foto: Cibicom)

De nye DAB+ antenner er placeret i op til 280 meters højde. De vil udsende med en effekt på op til 10 kW, hvilket er meget kraftigt. Høje sendere vil altid give bedre dækning, fordi det giver større chancer for “line-of-sight” mellem sendemast og radiomodtager.

Niels Sennicksen forklarer til MereMobil.dk, at HTHP-tilgangen giver en væsentlig bedre dækning, end hvis DR udelukkende havde etableret yderligere små og mellemstore sendere.

De høje master har også den fordel, at de deler mast med det digitale TV-net, hvor der er allerede er etableret nødstrømsgeneratorer. Derved sikres en bedre driftsstabilitet for DAB+ end hidtil.

Mobilmaster har nu også DAB+

Etableringen af de nye HTHP sendere har dog ikke været nok for at opnå den ønskede dækning. Derfor har DR også etableret en række nye sendere, hvor der er anvendt telemaster med højder på mellem 30 og 80 meter. På disse sendere sendes med en effekt på 1-2 kW.

Planlægningen af det nye netværk er sket i samarbejde med netværksplanlægningsfirmaet Progira samt eksperter fra Arqiva (den engelske pendant til Cibicom).

De nye sendere er fra Rohde og Schwarz. Antennerne er fra Kathrein og selve sendenettet bliver etableret af Cibicom. Sidst nævnte er også gatekeeper på det kommercielle MUX1 DAB+ sendenet.

I løbet af december 2019 forventes det, at forbedringer løbende vil blive sat i drift. Dermed er det planen, hvis alt går godt, at DRs DAB+ dækning stiger til 99 procent robust indendørsdækning inden julefreden indfinder sig over Danmark.

Mere til historien

VIl du vide mere om forskellen på FM og DAB+? Læs MereMobil.dks baggrundsartikel om netop forskellen på FM og DAB+.

’Sara & Monopolet’ taber lyttere, men det er IKKE hele historien
(mere…)
Stjernerne har et fast greb om danskernes streaming

Store begivenheder med danske stjerner er det store trækdyr i ny stigning af danskernes streamingforbrug.

(mere…)
Det betyder det nye loginsystem på DRTV for dig

Nyt loginsystem til DRTV tvinges igennem. Personlige anbefalinger og mulighed for at se med fra udlandet, er blandt fordelene.

(mere…)
DR har fjernet Sara & Monopolet

Har DR kun trukket "Sara & Monopolet" væk fra andre podcast-udbydere end deres egen?

(mere…)
Disse danskere driver streamingen fremad

Især to tv-stationer streames af de danskere forbrugere, og udgør knap halvdelen af danskernes streamingforbrug.

(mere…)
DR sender “Sara & Monopolet” i podcast-krig

Der bliver brugt ord som "konkurrenceforvridning" og "statsfinansieret konkurrence" i forbindelse med DR's beslutning.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram