TP-Link Deco P9 test | Wi-Fi dækning via stikkontakten
TEST: Fedt Wi-Fi system til hjemmet med tophastighed og dækning. Desværre fejler det vigtigste argument i mange boliger. Læs testen af Deco P9 før du køber.
Jeg har efterhånden testet en del forskellige ”Wi-Fi forlængere” – små Wi-Fi enheder, der placeres rundt i boligen for at give bedre internetdækning til de trådløse enheder.
Selvom det normalt fint lykkedes mig at dække 155 kvm bolig med tre access-points, så er det lige til grænsen af teknologiens formåen. Mit gamle 70’er hus spærrer rimeligt effektivt for de trådløse radiosignaler, hvilket gør jeg skal være kreativ i placeringen af enhederne.
Senest har jeg brugt tid på TP-Link Deco P9. Det er et mesh-routersæt med tre enheder til omkring 2.300 kroner.
Det særlige ved TP-Link Deco P9 er, at enhederne ikke kun modtager signaler fra hinanden trådløst. De kan også kommunikere via boligens el-net. Det er RIGTIGT smart. Særligt hvis boligen begrænser signalerne. Har din bolig 1. sal, eller kælder, så er det virkelig relevant med en alternativ vej til datatrafikken, hvis de trådløse signaler ikke dækker godt nok.
Wi-Fi forstærkere: Du kan forlænge dækningen af dit trådløse netværk i boligen med en Wi-Fi forstærker. Disse kaldes også Wi-Fi Extender eller Wi-Fi Repeater. Sådanne forstærkere er fine, hvis du har behov for at forlænge Wi-Fi signalet en lille smule. Vil du derimod dække et større areal som et helt parcelhus, så skal du op i en mesh-løsning. Mesh består typisk af tre enheder eller flere, der placeres strategisk rundt i huset eller lejligheden. De kræver kun strøm. Mesh-enhederne er intelligente og taler sammen indbyrdes, for at skabe den bedste dækning.
GUIDE: Sådan fixer du din dårlige Wi-Fi dækning i boligen
Opsætningen af Deco P9 er forholdsvis let
At sætte et mesh-netværk op er ikke svært. Det er dog heller ikke let, hvis ikke du har blot en smule kendskab til netværk. Heldigvis sker alt gennem en selvforklarende app.
Jeg var forholdsvis hurtigt oppe at køre, og dækningen har vist sig at være glimrende. I forvejen havde jeg TP-Link Deco M9 Plus kørende, som jeg tidligere har givet en rigtig god anmeldelse. P9-fik altså noget at leve op til.
ANMELDELSE: Internet til topkarakter – TP-Link Deco M9 Plus er en vinder
Hastigheden i up- og download matchede vældig godt Deco M9. Det vil sige, at jeg i up- og download stort set trækker 100 Mbit/s i begge retninger. Min coax-baserede YouSee-forbindelse er på 100/100 Mbit/s. Derfor må det siges at være godkendt.
Appen er meget begrænset
På flere punkter er Deco P9 ikke så effektiv som Deco M9 Plus. Jeg siger ikke netværket er ustabilt, men der har været nogle hickups som jeg ikke normalt er vant til.
Desuden er et kig ind i TP-Link Deco-appen et deprimerede syn.
Eksempelvis er netværkslisten upræcis. Du kan se nogle af de enheder, der er online, og som trækker data, men dataopdateringen er ikke helt i real-time, og nogle enheder kommer slet ikke frem på listen.
Jeg kunne blandt andet ikke se mit Android-baserede Sony-TV.
At ikke alle enheder er synlige, er et stort problem. Det gør det nemlig vanskeligt at prioritere trafik til udvalgte enheder – QOS (Quality of Service). Jeg vil f.eks. gerne sikre, at streaming til mit TV altid kører uanset, hvad der ellers sker på netværket. Men dette har ikke været muligt.
Der kan heller køres en hastighedstest i appen. På Deco M9 Plus, der benytter præcis samme app, kan en speedtest afvikles i routeren, så du kan se hvilken hastighed der går ind via kablet fra udbyderen.
Du får heller ikke scanning for virus og malware på routerniveau. Trafikken går derfor direkte igennem til dine enheder uden beskyttelse. Igen er Deco M9 Plus foran.
Blandt de positive ting er muligheden for at udvidet netværket yderligere, hvis du i forvejen har et TP-Link mesh-produkt stående. Jeg kunne eksempelvis sætte et access-point fra M9 Plus-serien op sammen med Deco P9, og dermed få endnu længere rækkevidde.
Netgear drysser designstøv og nye funktioner ud over WI-Fi system
Forbindelse via el-nettet giver problemer
Salgsargumentet for TP-Link Deco P9 er muligheden for at overføre internettrafik mellem de enkelte access-points via el-nettet. Systemet finder selv ud af om signalet mellem enhederne skal tale med hinanden trådløst eller over el-nettet. Her får du som bruger ingen indstillingsmuligheder.
På denne måde kan du få internetforbindelse i den fjerneste afkrog af huset eller i f.eks. garagen, uden at være afhængig af om access-points kan se hinanden.
Jeg skulle hilse og sige, at det fungerer godt. Der er virkelig knald på. På papiret kan der overføres op til 1 Gbit/s via el-nettet. Igen et godt argument. Desværre vokser træerne ikke ind i himlen.
Der skulle gå noget tid inden jeg fandt ud af, at hvis powerline-link skal fungere, så kræver det at hovedenheden ved siden af routeren fra din internetudbyder, er på samme el-fase som de øvrige access-points fra TP-Link. Er dette ikke tilfældet, så kan powerline-link i Deco P9 ikke udnyttes.
I vores bolig har vi tre faser til 230 volt. Derfor har jeg kun kunne udnytte powerline-link i den ene del af huset. Her har jeg allerede god Wi-Fi dækning. Der hvor jeg for alvor har brug for flere Wi-Fi antenner er i den bagerste del af huset.
Inden du kaster dig over TP-Link Deco P9 så skal du derfor undersøge om stikkontakterne, der hvor du vil have access-points stående, er på samme fase som hovedrouteren.
TIP: Så let kan du dele din Wi-Fi adgangskode
Konklusion: Fejler på det vigtigste punkt
Jeg var rigtigt begejstret da jeg fik Deco P9 ind ad døren, men for mig fejler systemet på dens primære salgsargument; overførsel af data via el-nettet.
Det fremgår ingen steder i appen om data mellem access-points transmitteres trådløst over el-nettet. Du har derfor ingen chance for at afgøre, om enhederne kan ”tale sammen”. Du kan heller ikke se om enhederne rent faktisk er på samme fase.
Powerline-link er genialt, hvis du kan køre alle enheder på den samme fase. Ellers er det fuldstændigt uanvendeligt.
Dernæst kommer den manglende virus- og malwarebeskyttelse på routerniveau samt manglende mulighed for hastighedsmåling – og i det hele taget en mangelfuld app.
På den positive side er dækningen fra Wi-Fi enhederne, der er rigtig god. Det samme er hastigheden og svartiderne. Du får også kontrol over ungernes enheder, så du kan begrænse deres internetforbrug.
Jeg har set TP-Link Deco P9 fra 2.100 til 2.400 kroner på nettet. Prisen er til den høje side. Specielt fordi topmodellen Annoncelink Deco M9 Plus kun koster omkring 2.500 kroner. Her får du dog ikke powerlink-funktionen, men det er jo langt fra sikkert, at du kan udnytte den i din bolig på grund af opbygningen af elinstallationen.
Min vurdering rammer 3 ud af 6 stjerner.
Vil du have billigere alternativer inden for mesh-systemer så tjek også Linksys Velop og Stong Mesh 1600.
VIL DU OPDATERES? ⚡️ Vi vender dig tre gange om ugen de seneste technyheder i indbakken. Blandt alle tilmeldte finder vi hver måned en vinder af en powerbank fra GreyLime. Tilmeld dig gratis her! Afmeld når du har lyst. Læs mere om konkurrencen her.
Fordele og lidt at tænke over
Fordele
- Hurtig installation
- God dækning fra hvert access-point og god dækning mellem enhederne
- Forældrekontrol er indbygget i appen
- Rigtig god hastighed og svartid på netværket
Lidt at tænke over
- Distribution af signaler via el-nettet fungerer hvis udstyret kører på samme fase
- Ingen firewall eller virus- og malware beskyttelse på routerniveau
- Du kan ikke måle datahastigheder i appen
- Nogle trådløse enheder er usynlige i appen – derfor kan de ikke administreres
Mere til historien
Deco P9 er et dual-band Wi-Fi system mens Deco M9 Plus er et triple-band system. Ingen af disse systemer understøtter WiFi 6.