Danske seniorer er overraskende vilde med teknologi

5

IT og teknologi skræmmer ikke seniorerne i Danmark, der er overraskende højt oppe på beatet.

Blot fordi alderen er fremskreden, er det ikke nødvendigvis det samme som at være IT-analfabet. Det viser en ny undersøgelse som Danske Seniorer står bag.

Robotstøvsugere, smart-TV og internetforbundne dimser er langt mere udbredt i den ældre del af befolkningen, end man skulle tro.

Over 70 procent fortæller i undersøgelsen, at de har teknologi i hjemmet, som er tilsluttet internettet – også kendt om IoT (Internet of Things). Kun omkring hver fjerde har ingen IoT-enheder i hussstanden.

Målgruppen 65+ har stor nysgerrighed overfor ny teknologi, lyder det fra Faglige Seniorers digitale konsulent Susanne Fasting.

– ”Især for den ældre generation rummer taleteknologi store muligheder, og derfor ser vi også, at der er stor nysgerrighed blandt netop seniorerne. Det handler i høj grad om at holde sig ajour med den nyeste teknologi og kunne snakke med. Men på den lange bane handler det også om ønsket om at kunne klare sig selv i sit eget hjem så længe som muligt,” siger Susanne Fasting.

Ny ældre-mobil i hipt design – mød Doro 8080

Workshops for ældre

Interessen for moderne teknologi understøttes af nogle workshops som Danske Seniorer og Faglige Seniorer afholder i samarbejde med Google.

Interesse har været så stor, at de to workshops, der blev afholdt i henholdsvis København og Aalborg, har været fuldt booket op i ugevis op til arrangementerne.

 – ”Rigtig mange ting bliver nemmere for den ældre generation, hvis de lykkes med at bruge deres stemme til at få ting gjort. Det kan være de små ting som at få klokken eller vejret at vide. Det kan være at spille musik i stuen, tænde og slukke lyset eller sætte robotstøvsugeren i gang. Eller at blive mindet om at tage sin medicin” siger kommunikationschef hos Google Danmark, Jesper Vangkilde i en fælles pressemeddelelse.

På de to workshops havde deltagerne mulighed for at prøve stemmeteknologier i blandt andet Google Nest Hub og smarthøjttaleren Nest Hub Mini.

KØBSGUIDE: Tre gode mobiler til seniorer

Min mor er IKKE digital

Jeg betragter min egen mor, der nu er 85 år, som noget af det mest analoge der findes. Måske netop derfor blev jeg vildt overrasket, da hun for nogle år siden ikke så nogen grund til at have en fastnettelefon.

Ikke engang at droppe det gamle fastnetnummer voldte hende problemer.

– ”Jeg kan jo bare ringe rundt, og fortælle folk at jeg har fået nyt nummer,” var hendes reaktion.

I dag har hun derfor en Doro klaptelefon og altså ikke fastnet. Det tankevækkende er, at rigtigt mange betydeligt yngre, har et mere nært forhold til fastnettelefonen, ifølge mine erfaringer – som naturligvis ikke er repræsentativt.

Her i sommer havde jeg min mor med ude at køre i en bil med Android Auto. Her demonstrerede jeg et par simple talekommandoer. Det var tydeligt, at hun voldsomt imponeret. Det får hende dog ikke til at kaste sig ud i glæderne ved den digitale teknologi.

Internet, smart-TV eller robotstøvsuger er således ikke en del af indretningen hos hende. Her står den på fællesantenne (dog på en fladskærm) og en DAB-radio, der nok er det mest digitale.

Find en brugervenlig smartphone til ældre

Mere til historien

Tilbage i 2014 lancerede Danske Bank en særlig ældrevenlig udgave af netbanken, der har færre funktioner og er lettere at overskue for seniorerne. Du kan læse mere om den ældrevenlige netbank her.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
5 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer