5G-internet til hjemmet er åbnet i Finland

59

1.000 Mbit/s internet til hjemmet er en realitet enkelte steder i Finland. Prisen er yderst interessant.

Telia har tændt for selskabets 5G-netværk i Finland. I løbet af kort tid vil de syv største byer i de tusinde søers land være dækket med 5G.

De første 5G-terminaler som Telia vil sælge til de finske kunder bliver Huawei Mate 20 X 5G og Samsung Galaxy S10 5G.

Telia vil tilbyde to forskellige smartphone-abonnementer med en maksimal hastighed på henholdsvis op til 450 og 1.000 Mbit/s (1 Gbit/s). Begge abonnementer vil have ubegrænset dataforbrug.

Satser på bredbånd til hjemmet

Ikke helt overraskende får finnerne også mulighed for at benytte 5G til mobilt og stationært bredbånd. Dette kalder vi også hjemmebredbånd. Det skriver Telia i en pressemeddelelse.

Det skal vi være opmærksomme på i Danmark. Hvad vi ser i Finland, kan sagtens blive virkelighed i Danmark i en ikke alt for fjern fremtid.

Til at levere 5G hjemmebredbånd vil Telia benytte en Nokia 5G FastMile gateway og Huawei 5G CPE Pro router. Du kan se en promovideo herunder.

Dette er prisen

Telia vil tilbyde 5G-hjemmebredbånd med en hastighed på 1 Gbit/s og med ubegrænset forbrug for omkring 44,90 Euro per måned. Et lidt mindre abonnement med 100 Mbit/s og ubegrænset forbrug koster 24,90 Euro per måned.

Vi kan ikke helt sammenligne prisen på abonnementet med det danske marked, men vi taler om omkring 335 kroner om måneden for en 1 Gbit/s 5G forbindelse. Til sammenligning tilbyder fiberselskabet Waoo 900 Mbit/s (0,9 Gbit/s) til 449 kroner i måneden.

Kigger vi på det lidt mindre 5G-hjemmebredbånd abonnement med 100 Mbit/s, så koster det cirka 186 kroner hos Telia i Finland. Dette vil Waoo i Danmark have 319 kroner for (fiberforbindelse med 100 Mbit/s).

Som vi flere gange har beskrevet, så kan 5G levere internetoplevelser på niveau med fiber i hastigheder og svartider.

Det bliver spændende at se, hvad de danske teleselskaber finder på at tilbyde, når 5G nettene i Danmark bliver udrullet til næste år. Der er sikkert mange danske husstande, som gerne vil have en stabil 100 Mbit/s forbindelse med ubegrænset forbrug for under 200 kroner i måneden.

Telia Finland har endnu kun begrænset 5G-dækning. Kort over nuværende og fremtidig dækning kan ses her.

Telenor har netop åbnet et pilotforsøg i Norge med 5G til hjemmet.

Mere til historien

5G kan ikke erstatte fiber lyder påstanden, men det kan det – lyt selv med i MereMobil.dks podcast, hvor John G. interviewer 3s netværksdirektør.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
59 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer