Roomba i7 smarthome-støvsuger test | støvsuger skidt

TEST: Robotstøvsugeren iRobot Roomba i7 er smart, men ikke smart nok, og rengøringen imponerer på ingen måde. Til trods for den næsten koster 10.000 kroner.

iRobot Roomba i7
iRobot Roomba i7 (Foto: IRobot)

Vil du slippe for at støvsuge, så kan en app-baseret robotstøvsuger være den hjælpende hånd du mangler. En af de nyeste og smarteste maskiner er Roomba i7 fra iRobot.

Du skal forvente at slippe i nærheden af 10.000 kroner. Sponseret link Dagsprisen på Roomba i7 er 9.899 kroner, ifølge Pricerunner. Så det er VIRKELIG en dyr støvsuger. Men det er altså også en rigtig topmodel, og dét betaler du for.

Her er dens 3 hovedfunktioner:

  • Lærer rummene at kende, så den kan finde rundt. Den lærer, hvor rummene ligger i forhold til hinanden, så du via appen og en tidsplan kan bede om at få rengjort ét specifikt rum.
  • Områder der er særligt beskidte gør Roomba i7 ekstra rent på.
  • Kører selv hjem til docken og oplader samt tømmer magasinet i en støvsugerpose.

Kender din bolig – men dørtrin skal væk

iRobot Roomba i7
Roomba i7 hænger fast i møbler og dørtrin (Foto: MereMobil.dk)

Smartteknologi gør det lettere for Roomba i7 at finde rundt i de rum, som der er direkte adgang til.

Selvom robotten, ligesom andre støvsugerrobotter, stadig støder ind i møbler fra tid til anden, så lader det til, at Roomba i7 ganske præcist ved ret meget om rummet, men du skal forberede dig på en del kørsler inden det hele er kortlagt.

Det er smart, at den kan køre fra rum til rum, men! Findes der ikke dørtrin i de lande, hvor disse maskiner udvikles? Øjensynligt ikke. I min bolig fra slutningen af 1960’erne er dørtrinene to centimeter høje, hvilket er for meget for de automatiske støvsugere – ikke kun Roomba.

Jeg forstår simpelthen ikke, hvorfor maskinen ikke kan køre over dem. Ved nogle af forsøgene hang den fast. Helt ærligt. Dette må da være til at løse for producenten.

Hvis dit hjem har dørtrin som er mere end 2 centimer i højden, så skal du, ligesom jeg, bære robotstøvsugeren fra rum til rum. Så går det smarte ligesom af det.

Robotten har desuden svært ved at finde hjem til opladeren, når den har været flyttet manuelt.

Støvsuger ikke imponerende

Dette er resterne på gulvet efter støvsugning af 1 dl havregryn. Øverst ses resultatet fra Roomba i7. Nederst er Ecovacs Deebot 710. Deebot 710 efterlader altså færrest gryn på gulvet. (Foto: MereMobil.dk)

Roomba i7 har ekstra kraftig sugestyrke samt gummibørster, der kan hvirvle støv op, mens en roterende børste fejer skidt ind under maskinen.

Jeg lod mærke til, at mine tæpper ved sofaen og under spisebordet blev ekstra flotte, men den generelle rengøring har ikke været imponerende.

Jeg har et enkelt tæppe med lange frynser, og her vikler Roomba i7 IKKE frynserne ind i børster og ruller. Det har ellers været et problem for andre maskiner, som jeg har testet.

Robotten må ofte hjælpes fri, da den tæt kommer i in-fight med ben fra eksempelvis stole eller sofabordet.

Robotten fanger langt fra alt, men kommer godt omkring. Ligger der noget tilbage, er det blot at sætte den til at køre en tur mere – men der skal adskillige ture til, hvis der skal være rigtigt rent.

Robotstøvsugere er fortsat for store til at komme overalt. Flyttes stolene omkring f.eks. spisebordet ikke, så bliver der ikke støvsuget herunder – fuldstændig som når du benytter en manuel maskine.

Jeg har udsat Roomba i7 for en test, hvor 1 dl. havregryn spredes ud over køkkengulvet. Her formåede maskinen hun at opsamlet omtrent tre fjerdele af havregrynene. Tilmed smed den rester af gryn efter sig, da den kørte i dock.

Jeg er forbløffet over, hvor dårligt resultatet blev.

Ved en tilsvarende test udført med den noget billigere Deebot 710 fra Ecovacs blev næsten alle havregryn støvsuget op. Se videoen herunder.

Duel om 1 dl havregryn

Duel mellem Roomba i7 og Deebot 710

Finder hjem og lyder som et jetfly

Når støvsugningen er slut, eller magasinet er fyldt, så søger Roomba i7 hjem mod docking-stationen. Her tømmer den magasinet i en støvsugerpose, som befinder sig inde i ”tårnet”.

Under støvsugningen larmer Roomba en del, men det er ingenting i forhold til hvordan det lyder, når magasinet tømmes. Det lyder næsten som om et jetfly passerer stuen. Det er HELT vildt.

I øvrigt tager støvsugningen pænt lang tid. Så iRobot leverer altså ikke et quick-fix af boligen.

Appen giver overblik

Opsætningen og styringen af maskinen sker via en app til iOS og Android. Her kan du konfigurere tidsplaner, styre dine rum via ”Smart maps” og dermed bestemme hvor den må køre (og ikke må køre).

Appen giver et udmærket overblik, men er halvdårligt oversat. F.eks. ”Kernerobot” og ”Ekstraktion af snavs”.

Nogle steder i appen sender dig ud på nettet f.eks. i forhold til hjælp, men hjælpen er relativt mangelfuld.

Jeg er heller ikke imponeret over punktet ”Køb dele og tilbehør”, der sender mig til iRobots webshop, hvor jeg møder en anden Roomba-model til salg. Jeg må lede i menuerne efter det jeg kom efter ”dele og tilbehør”.

Du kan forbinde Roomba i7 med Google Assistant og Amazon Alexa, så du med stemmen kan starte og stoppe robotten.

Konklusion: Mener I det seriøst?

Jeg er ikke imponeret. Til 10.000 kroner forventer jeg MEGET mere.

Maskinen skal kunne passere dørtrin – som minimum af helt almindelige slags på et par centimeter. Den skal IKKE ramme ting i boligen; vægge, møbler m.v. Der findes sensorer til den at håndtere den slags. Og så fremstår maskinen og dock temmelig klodset. Jeg ved ikke, hvor den skal placeres for ikke at se underlig ud i huset.

Det værste er næsten støvsugerposerne til docken. De koster 179 kroner for en pakke med tre! Altså godt 60 kroner stykket. Seriøst! Til den pris maskinen koster burde der som minimum medfølge til et årsforbrug.

Min testmaskine har lavet 26 tømninger, og posen er nu over halvt fyldt. Jeg har ikke kørt robotten i hele huset. Primært stue, køkken og gang. Forestiller du dig, at robotten skulle køre i en stor del af boligen nogle gange om ugen, så bliver det dyrt med poserne.

Roomba i7 er ikke god nok til at gøre rent. Selv med smartteknologi bliver det ikke godt nok. Desuden er den ALT for dyr og ALT for dyr i drift.

Sammenligner jeg med Ecovacs Deebot 710, der koster godt 2.600 kroner, føler jeg ikke, at mit liv bliver lykkeligere eller mere rent. Min pengepung bliver derimod støvsuget helt tom.

Jeg ender på 2 ud af 6 stjerner.


Smarthome-teknologi er ikke altid smart. Herunder kan du høre en sommerudgave af vores tech-podcast hvor vi taler om smarthomes.


Mere til historien

Skal du have mest mulig glæde af din robotstøvsuger så skal de bolig have sammenhængende rum med meget lave dørtrin. Læs min guide til køb af robotstøvsuger her.

iRobot Roomba i7
Forårsklargøring af haven: Særligt én type hitter hos danskerne

Interessen for plæneklippere er stor hos danskere dette forår. Særligt én type er ekstra populær.

(mere…)
Motorola Edge 50 Pro test | Udfordrer men scorer ikke

TEST: Prisen er rimelig, men udførelsen og brugeroplevelsen har udfordringer. Læs min test af Motorola Edge 50 Pro.

(mere…)
Samsung Galaxy A55: God til prisen, men ikke uden ulemper

VIDEO: Kameraet og batteritiden overrasker, men ydelsen er begrænset. Se min Samsung Galaxy A55 test her.

(mere…)
Ny robotplæneklipper trimmer græsset uden kabler og GPS

Roboticmover A1 anvender sensorteknologi fremfor satellitter og kabler, men virker det?

(mere…)
Xiaomi 14 Ultra test | Muligvis årets bedste telefonkamera

TEST: Xiaomi 14 Ultra er en stor og kraftfuld smartphone med masser af RAM og lagerplads. Men det er, når du starter kameraet, at du for alvor bliver imponeret.

(mere…)
Sennheiser Accentum Plus test | fantastisk til prisen

TEST: Vil du have hovedtelefoner med aktiv støjreduktion og god lydkvalitet til en god pris? Læs min Sennheiser Accentum Plus test her.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
11 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram