5 ting du skal tænke over før du køber en robotstøvsuger

GUIDE: Robotstøvsuger! Det lyder genialt, men hvor smarte er de selvkørende støvsugere egentlig? Svaret får du i denne guide.

Det er fem-seks år siden jeg droppede min robotstøvsuger. Jeg var træt af at skulle indrette huset efter den. Træt af larmen, den evindelige tid støvsugningen tog, manglende intelligens og mangelfuld rengøring.

For nyligt blev jeg så spurgt, om jeg havde lyst til at se, hvor langt udviklingen var kommet på dette område. Det indvilgede jeg i – dog med en smule skepsis.

Salgstalen var god:

 • Alt håndtering sker via en app til iPhone eller Android
 • Maskinen scanner rummet og ved hvor den kan køre/ikke køre
 • Der køres i baner så den ikke bare ”tosser” tilfældigt rundt
 • Det som den ikke når at støvsuge på én opladning ordner den på næste omgang

Virkeligheden var en ganske anden. Dette er ikke en anmeldelse af testproduktet, men mine erfaringer ud i robotstøvsugere; ting jeg vil se efter, hvis jeg skulle købe en støvsuger robot.

Her er alt det sælgerne ikke fortæller dig

 1. Størrelsen er altafgørende

Størrelsen er vigtig. Mål totalhøjden på robotstøvsugeren og mål herefter om den kan komme ind under din sofa, reoler m.v. Bredden er også værd at bemærke. Allerhelst skal maskinen være så kompakt som muligt. Ellers kan den ikke komme imellem eksempelvis stoleben.

 1. Kan den forcere dørtrin?

Maskinen jeg lånte kunne maksimalt forcere dørtrin på 1,8 cm. Jeg bor i et hus fra slutningen af 1960’erne med helt almindelige dørtrin på cirka 2 cm. Vejledningen foreskriver, at dørene til alle rum skal åbnes, så robotten kan køre rundt over det hele. Men hvad  hjælper det, når maskinen ikke kan køre over dørtrin.

 1. Her har robotstøvsugeren meldt rummet færdigt (Foto: MereMobil.dk)

  Vurder støjen fra maskinen

Hvis din robotstøvsuger skal køre, når du er hjemme, er støjen fra maskinen vigtig. Jo mindre støj jo bedre. Min testmaskine var temmelig støvsvag, hvilket absolut var et plus.

 1. Behold den gamle støvsuger

Alle jeg har talt med beskriver en robotstøvsuger som et supplement i hverdagen. Dette er korrekt. Der bliver kun støvsuget, hvor gulvet er frit. Stole, legetøj, blomster osv. er forhindringer. Der er mange steder, hvor maskinen ikke kan komme ind. Du slipper derfor ikke for manuel støvsugning.

 1. Hvor intelligent er maskinen?

Maskinen jeg testede, kortlagde jo som sagt rummene. Så teoretisk kan du bede den køre til et bestemt rum, og gøre rent der. Så når køkkengulvet er fyldt med krummer og mel efter madlavning, kan maskinen ordre gulvet præcis i dette rum. Min oplevelse var, at resultatet var på niveau med støvsugning fra en doven teenager. Ja måske ville din teenager endda gøre det bedre. Rent var det i hvert fald ikke.

Generelt kan du risikere at betale rigtigt meget ekstra for teknologi, der i dagligdagen giver en meget lille gevinst.

TEST: Denne vejrstation er 'must-have' for vejrnørden

Er dit hjem egnet til en robotstøvsuger?

Dørtrin på 2 cm. som robotstøvsugeren ikke kan køre over (Foto: MereMobil.dk)

Alle producenter lover effektiv rengøring. Det er muligvis korrekt i et testmiljø eller i en stramt møbleret lejlighed. Men i en almindeligt hjem med børn, legetøj, dyr og voksne der roder er det en ganske anden sag.

Robotten misser alt for meget og du skal virkelig rydde meget op, flytte møbler m.v. før maskinen kan køre effektivt.

Hvis dørtrinene er høje, kan du, alt efter maskinen komme ud for at skulle flytte den manuelt fra rum til rum.

Jeg er ikke i tvivl om, at I et nybygget udstillingshus med mæglerens møbler, så vil robotstøvsugerne gør det godt.

ANMELDELSE: Danfoss smartvarme er knapt så smart


Videoen viser hvordan robotten støder ind i ting og slet ikke synes at vide, hvor hverken den selv eller opladestationen er.

Teknologien er mangelfuld

Jeg undres over, hvor uintelligent teknologien på dette område stadig er. Hvorfor skal en robotstøvsuger køre ind i stoleben eller andre forhindringer? Der findes bunkevis af sensorer, der sagtens kan ”se” forhindringer inden de køres ned.

Hvorfor måler maskinerne ikke ”smudsniveauet, hvor de kører? I så fald ville de hurtig afgøre, at der stadig er skidt tilbage på gulvet.

Ofte har jeg oplevet, at maskinen løber tør for strøm fordi den ikke kan finde hjem til opladeren. Hvis ikke maskinen kan finde opladeren, hvordan skal den så kunne kortlægge mit hjem? Den må da vide, hvor den er i forhold til eksempelvis opladestationen.

På mange måder minder robotstøvsugere om robotplæneklippere: Teknologien er mangelfuld.

Inden du investerer flere tusinde kroner i en støvsuger-robot så overvej om du i praksis får det du forventer. Det bedste er nok at trække på andres erfaringer.

Jeg håber ikke, det er de samme ingeniører, der roder med både robotstøvsugere og selvkørende biler. I så fald skal jeg i hvert fald ikke ud at gøre i en sådan bil.

BLOG: Mine erfaringer med en app-styret robotplæneklipper

Det er med robotstøvsugerne, som med eksempelvis app-styrede persienner, eller mange andre smarthome-teknologier. Det lyder smartere end de er.

Mere til historien

Produktet jeg har set nærmere på, er Ecovacs Deebot 900. Denne robotstøvsuger har jeg set flere gode anmeldelser af på danske sites, men succesraten hænger i høj grad sammen med hvordan ens hjem er indrettet.

Fartkontrol-apps: Hvilken er bedst?
(mere…)
Skærmen er altid tændt på iPhone 15 Pro - sådan slår du det fra

TIP: Always-on, skærmen slukker aldrig, kan slås fra på iPhone 15 Pro og iPhone 15 Pro Max. Sådan gør du.

(mere…)
Sådan gør du iPhone super-brugervenlig for ældre
(mere…)
Sådan downloader du kort i Apple Maps til offline-brug

TIP: Det er nu muligt at downloade kort i Apple Maps til brug offline. Se her hvordan du gør.

(mere…)
Sådan aktiverer du støjreduktion på din iPhone

TIP: Denne fantastiske effektive funktion i din iPhone får støjen til at forsvinde, når du taler i telefon.

(mere…)
Derfor skal dit barn ikke bruge Snapchat

ADVARSEL: Snapchat er IKKE en børneapp. En ekspert kalder det "skræmmende", at appen har en indbygget falsk ven. Klik for at lære mere.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
16 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram