Artikel om mobiler og kræft skydes i sænk

Der er ikke belæg for konklusionen ”mobiltelefoner giver kræft” som et alternativt sundhedsmagasin har fremsat, mener Detektor.

Fra tid til anden forlyder det, at strålingen fra mobiler og smartphones giver kræft. Der er meget delte meninger omkring emnet, og du kan Google dig til præcis det svar, som passer ind i dit eget verdensbillede.

Senest er en artikel om emnet, udgivet af Naturli’, Danmarks Alternative Sundhedsmagasin, blevet efterprøvet af Detektor fra DR.

Overskriften ”Forskning: Mobiltelefoner giver kræft” har sendt artiklen viralt, men der er ikke belæg for konklusionen, lyder det fra Detektor.

Forskningen kan ikke overføres til mennesker

Artiklen baserer sig på amerikansk forskning, udført af U.S. National Toxicology Program (NTP) under U.S. National Institue of Environmental Health Sciences, der handler om hvordan 2G og 3G stråling fra mobiler påvirker mus og rotter.

Forsøgene kan dog ikke overføres på mennesker, da doserne var større og af længere varighed end hvad mennesker udsættes for ved mobilbrug. Desuden var det kun hanrotterne og ikke mus eller hunrotter, der havde en øget kræftforekomst, skriver DR.

Seniorforsker og bidragsyder til studiet, John Bucher, udtaler til Detektor, at ingen andre undersøgelser af kræft og mobiltelefoner, er lige så omfattende som deres.

VIDEO: Her afbrydes pressemøde af aktivister

Artiklen er blevet rettet

Efter Detektor gik ind i sagen, er artiklen ændret. Overskriften hedder nu ”Forskning: Mobiltelefoner giver hanrotter kræft”.

Overfor Detektor erkender Naturli’, at overskriften var provokerede.

– ”I modsætning til mange andre medier tager vi ofte fat i emner og belyser udenlandsk forskning og teorier. Vi mener, at der er behov for andre, stemmer i debatten, der nogle gange går de gængse holdninger imod,” skriver Naturli’ i en mail til Detektor.

I Facebook opslaget som Naturli’, Danmarks Alternative Sundhedsmagasin, har lavet, er flere debattører røget i flæsket på Naturli’. Så hvis formålet var at skabe en debat, er det lukkedes. Debatten er ikke så meget om kræft og mobiltelefoner men om måden Naturli’ har præsenteret forskningsresultaterne på.

En læser af Naturli har, efter at have læst originalartiklerne, forslået denne alternative overskrift: ”Særdeles hyppige doser af 4 gange den lovlige mængde stråler fra 2G og 3G-netværk, øger risiko for kræft i mandlige rotter, men ikke kvindelige rotter eller kvindelige eller mandlige mus”.

Mere til historien

En dansk professor har tidligere udtalt, at debatten om mobilstråling og sygdomme er præget af uvidenhed.

Samsung teaser for Galaxy Ring

Der har længe været rygter om, at Samsung ville lancere en smart-ring. Nu teasede de selv for Galaxy Ring ved Unpacked-eventen.

(mere…)
Apple Watch vil kunne opdage søvnapnø

Søvnapnø kan måske i nær fremtid blive spottet af Apple Watch. I hvert fald hvis vi skal tro de seneste rygter.

(mere…)
Fremtidens sundhedsvæsen: AI halverer indlæggelsestid for kræftpatienter

Succesfuldt dansk projekt med kunstig intelligens skal bredes ud til hele landet.

(mere…)
Withings Scanwatch test | et smart ur til motion og sundhed

TEST: Jeg har testet et smart ur fra europæiske Withings. Min Scanwatch test konkluderer, at uret er en god ven inden for motion- og sundheds-tracking.

(mere…)
Så er den her – dansk coronapas-app klar til download

Coronapas-appen kan hentes til iOS og Android. Det er en selvstændig app, der indeholder et digitalt coronapas.

(mere…)
Fitbit Luxe – ny stilfuld fitness- og wellness tracker

Fitbit er klar med en ny stilfuld fitness- og wellnesstracker, som kommer med funktioner, der tidligere kun kom på smartwatches. Læs om Fitbit Luxe her.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
8 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram