Artikel om mobiler og kræft skydes i sænk

8

Der er ikke belæg for konklusionen ”mobiltelefoner giver kræft” som et alternativt sundhedsmagasin har fremsat, mener Detektor.

Fra tid til anden forlyder det, at strålingen fra mobiler og smartphones giver kræft. Der er meget delte meninger omkring emnet, og du kan Google dig til præcis det svar, som passer ind i dit eget verdensbillede.

Senest er en artikel om emnet, udgivet af Naturli’, Danmarks Alternative Sundhedsmagasin, blevet efterprøvet af Detektor fra DR.

Overskriften ”Forskning: Mobiltelefoner giver kræft” har sendt artiklen viralt, men der er ikke belæg for konklusionen, lyder det fra Detektor.

Forskningen kan ikke overføres til mennesker

Artiklen baserer sig på amerikansk forskning, udført af U.S. National Toxicology Program (NTP) under U.S. National Institue of Environmental Health Sciences, der handler om hvordan 2G og 3G stråling fra mobiler påvirker mus og rotter.

Forsøgene kan dog ikke overføres på mennesker, da doserne var større og af længere varighed end hvad mennesker udsættes for ved mobilbrug. Desuden var det kun hanrotterne og ikke mus eller hunrotter, der havde en øget kræftforekomst, skriver DR.

Seniorforsker og bidragsyder til studiet, John Bucher, udtaler til Detektor, at ingen andre undersøgelser af kræft og mobiltelefoner, er lige så omfattende som deres.

VIDEO: Her afbrydes pressemøde af aktivister

Artiklen er blevet rettet

Efter Detektor gik ind i sagen, er artiklen ændret. Overskriften hedder nu ”Forskning: Mobiltelefoner giver hanrotter kræft”.

Overfor Detektor erkender Naturli’, at overskriften var provokerede.

– ”I modsætning til mange andre medier tager vi ofte fat i emner og belyser udenlandsk forskning og teorier. Vi mener, at der er behov for andre, stemmer i debatten, der nogle gange går de gængse holdninger imod,” skriver Naturli’ i en mail til Detektor.

I Facebook opslaget som Naturli’, Danmarks Alternative Sundhedsmagasin, har lavet, er flere debattører røget i flæsket på Naturli’. Så hvis formålet var at skabe en debat, er det lukkedes. Debatten er ikke så meget om kræft og mobiltelefoner men om måden Naturli’ har præsenteret forskningsresultaterne på.

En læser af Naturli har, efter at have læst originalartiklerne, forslået denne alternative overskrift: ”Særdeles hyppige doser af 4 gange den lovlige mængde stråler fra 2G og 3G-netværk, øger risiko for kræft i mandlige rotter, men ikke kvindelige rotter eller kvindelige eller mandlige mus”.

Mere til historien

En dansk professor har tidligere udtalt, at debatten om mobilstråling og sygdomme er præget af uvidenhed.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
8 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer