Stråling: Er det farligt at bruge en mobiltelefon?

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du reducerer eksponeringen fra mobilen. Frygten for mobilstråling er præget af uvidenhed, mener professor.

Hvis du skal snakke i telefon, så brug et headset. Sådan lyder anbefalingen fra Sundhedsstyrelsen. Foto: B&O Play / MereMobil.dk

Tager du din telefon op til øret, når du skal svare svigermors opkald? Lad vær med det. Send en SMS i stedet.

Sådan lyder Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Det fremgår af styrelsens hjemmeside. Men faktisk kan forskning ikke dokumentere, at der en sammenhæng mellem mobilsnak og sygdom.

Gert Frølund Pedersen er professor ved institut for elektroniske systemer på Aalborg Universitet og specialist i stråling fra mobiltelefoner. Han siger til Kristelig Dagblad, at frygten for stråling er præget af uvidenhed for det rent tekniske. Han tilføjer:

- “Bruger man hovedtelefoner, er påvirkningen mellem 10 og 100 gange mindre, end hvis man holder telefonen op til øret. Betyder det så, at man risikerer at blive syg, hvis man taler i timevis dagligt med telefonen til øret? Det er der ingen, der ved”.

Hos Sundhedsstyrelsen hedder det sig også, at anbefalinger er opstillet ud “fra et forsigtighedsprincip”. Derfor skriver Sundhedsstyrelsen også følgende på sin hjemmeside: “Samlet set vurderer Sundhedsstyrelsen imidlertid, at der - med den viden, der foreligger i dag - ikke er undersøgelser, der på tilstrækkeligt videnskabeligt grundlag er i stand til at sandsynliggøre en sammenhæng”.

Gert Frølund Pedersen er enig med Sundhedsstyrelsen: “De undersøgelser, der jævnligt dukker op i pressen, er halvfærdige studier, der udlægges til at vise mere, end der er belæg for”.

Så skal du så svare svigermor med en hurtig SMS i stedet for at tage telefonen, når hun ringer? Det kommer an på om, du er den forsigtige type.

Sundhedsstyrelsens anbefalinger om mobiltelefoni

FAKTA:

  • Brug headset eller håndfri funktion med øresnegl ved samtale, eller brug højtalerfunktionen
  • Brug så vidt muligt SMS i stedet for samtale
  • Begræns varigheden af samtaler
  • Sov ikke med telefonen tæt ved hovedet
  • Begræns samtaler under dårlige sende/modtageforhold (kan ses på displayet) og i transportmidler
  • Dæk ikke telefonen til med sølvpapir, specielle covers eller lignende
  • Sammenlign telefoners SAR-værdi. Lavere SAR-værdi medfører lavere eksponering

Mere til historien

Specific Absorption Rate (SAR) dækker over den påvirkning, som radiobølger har på kroppen. En lavere SAR-værdi betyder, at en mindre påvirkning fra telefonens radiobølger. Du kan læse mere om SAR her.

Forældres bekymring om barnets første mobil er muligvis overdrevet

Alder og mobil har ikke nødvendigvis sammenhæng med børns trivsel. Det handler om, hvad telefonen bliver brugt til, lyder det fra forsker.

(mere…)
5,3 milliarder mobiltelefoner bliver affald i 2022

Gamle mobiltelefoner indeholder værdifuldt materiale og bør i langt højere grad genbruges, lyder opfordringen fra organisationer der har til formål, at håndtere producentansvaret for udtjent elektronik.

(mere…)
EU vil forlænge levetiden på smartphones

EU er tæt på en lov, der vil øge levetiden på en smartphone til det dobbelte - og kræve hurtigere softwareopdateringer.

(mere…)
5 tips til dig der køber en brugt smartphone

GUIDE: Spring de billigste brugte telefoner over, og bevar din sunde fornuft. Brug disse 5 konkrete råd, når du køber em brugt smartphone.

(mere…)
3 telefoner til under 3.000 kroner

KØBSGUIDE: Hvis dit budget til en ny telefon er begrænset, så tjek disse 3 telefoner til under 3.000 kroner.

(mere…)
Stem på din mobilfavorit i Årets Mobil 2021

AFSTEMNING: Så er afstemningen til Årets Mobil 2021 i gang. Du kan stemme på din favorit fra 2021 her. 

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
13 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram