Stråling: Er det farligt at bruge en mobiltelefon?

13

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du reducerer eksponeringen fra mobilen. Frygten for mobilstråling er præget af uvidenhed, mener professor.

Hvis du skal snakke i telefon, så brug et headset. Sådan lyder anbefalingen fra Sundhedsstyrelsen. Foto: B&O Play / MereMobil.dk

Tager du din telefon op til øret, når du skal svare svigermors opkald? Lad vær med det. Send en SMS i stedet.

Sådan lyder Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Det fremgår af styrelsens hjemmeside. Men faktisk kan forskning ikke dokumentere, at der en sammenhæng mellem mobilsnak og sygdom.

Gert Frølund Pedersen er professor ved institut for elektroniske systemer på Aalborg Universitet og specialist i stråling fra mobiltelefoner. Han siger til Kristelig Dagblad, at frygten for stråling er præget af uvidenhed for det rent tekniske. Han tilføjer:

– “Bruger man hovedtelefoner, er påvirkningen mellem 10 og 100 gange mindre, end hvis man holder telefonen op til øret. Betyder det så, at man risikerer at blive syg, hvis man taler i timevis dagligt med telefonen til øret? Det er der ingen, der ved”.

Hos Sundhedsstyrelsen hedder det sig også, at anbefalinger er opstillet ud “fra et forsigtighedsprincip”. Derfor skriver Sundhedsstyrelsen også følgende på sin hjemmeside: “Samlet set vurderer Sundhedsstyrelsen imidlertid, at der – med den viden, der foreligger i dag – ikke er undersøgelser, der på tilstrækkeligt videnskabeligt grundlag er i stand til at sandsynliggøre en sammenhæng”.

Gert Frølund Pedersen er enig med Sundhedsstyrelsen: “De undersøgelser, der jævnligt dukker op i pressen, er halvfærdige studier, der udlægges til at vise mere, end der er belæg for”.

Så skal du så svare svigermor med en hurtig SMS i stedet for at tage telefonen, når hun ringer? Det kommer an på om, du er den forsigtige type.

Sundhedsstyrelsens anbefalinger om mobiltelefoni

FAKTA:

  • Brug headset eller håndfri funktion med øresnegl ved samtale, eller brug højtalerfunktionen
  • Brug så vidt muligt SMS i stedet for samtale
  • Begræns varigheden af samtaler
  • Sov ikke med telefonen tæt ved hovedet
  • Begræns samtaler under dårlige sende/modtageforhold (kan ses på displayet) og i transportmidler
  • Dæk ikke telefonen til med sølvpapir, specielle covers eller lignende
  • Sammenlign telefoners SAR-værdi. Lavere SAR-værdi medfører lavere eksponering

Mere til historien

Specific Absorption Rate (SAR) dækker over den påvirkning, som radiobølger har på kroppen. En lavere SAR-værdi betyder, at en mindre påvirkning fra telefonens radiobølger. Du kan læse mere om SAR her.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
13 Kommentarer
Ældste
Nyeste Flest stemmer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer