Derfor skal du vælge telefon med Android One
BAGGRUND: Mindre rod og hurtige opdateringer. To af flere grunde til at se efter Android One-logoet på telefonens æske.
Disclaimer: Ovenstående video er produceret med støtte fra Nokia
Mindre larm
Lige nu lever Android One et stille liv, men der er faktisk flere grunde til, at se nærmere på telefoner, som er baseret på Android One.
Android One kan bedst beskrives som en ren, og næsten urørt, Android-version. Producenterne har kun foretaget tilpasninger, der er nødvendige i forhold til eksempelvis funktioner i hardwaren på produkterne.
Oplevelsen for dig som forbruger er, at færre ting bimler og bamler op i hovedet på dig. Desuden garanterer Google løbende opdateringer til systemet, og hurtigere, end vi ser på de producenttilpassede telefoner.
HVAD BETYDER PRODUCENTTILPASSET? Producenter som Samsung og Huawei tilretter Android-systemet med deres eget layout, baggrunde og funktioner. Ofte udskiftes Androids medfødte apps (opkald, SMS og kalender m.fl.), med producentens egne apps til de samme funktioner. På grund af de mange og gennemgribende ændringer skal producenten bruge lang tid på tilretninger og tests af systemet, når der skal udgives opdateringer. Denne proces er med til at forsinke opdateringerne. |
3 grunde til at vælge Android One
1. Hurtige opdateringer: Google garanterer opdateringer af Android-systemet i to år frem samt løbende opdateringer af sikkerhedslaget i Android hver måned i tre år.
2. Mere overskuelig: Når en stor del af styresystemet ikke er blevet ændret af producenten, får du en mere overskuelig oplevelse. Der er mindre at forholde sig til, første gang du starter telefonen op.
3. Du vælger selv: Producenten har ikke fra fabrikken lagt eksempelvis Facebook, Booking.com, Instagram, TripAdvisor, Outlook eller andre apps ind på telefonen. Du vælger selv dine apps, og er ikke påtvunget en masse apps, som i nogle tilfælde ikke kan afinstalleres.
LÆS OGSÅ: Android P stjæler funktioner fra iPhone X
Trend: Android bliver renere
Få blot få år siden omprogrammerede producenterne nærmest hele Android-systemet. Stort set alt blev ændret. Opdateringer til systemet var sjældne eller i bedste fald langsomme. Sikkerhedslaget i Android havde ingen fokus på.
Undervejs har vi set hvordan eksempelvis Samsung har ryddet RIGTIGT meget op. Systemet er blevet mere overskueligt på deres telefoner. Der er færre Samsung apps at forholde sig til, men Android er stadig Samsungs egen version med Samsungs gennemgående udtryk.
Flere andre producenter fulgte trop, og har iværksat en større rengøring.
På de allernyeste telefoner ses i opsætningsprocessen en mulighed for at fravælge nogle producent-apps. Selv nogle af Googles egne apps kan vælges fra.
Producenterne har nu mere fokus på vigtigheden af opdateringer, der så småt ser ud til at blive et konkurrenceparameter.
LÆS OGSÅ: Hvad er Android One?
FAKTA: Android One blev præsenteret i 2014. Fokus var markedets billigste Android-telefoner. Siden er Android One bredt mere ud. I vores markedsområde har vi hidtil set HTC U11 Life samt en række Nokia telefoner været baseret på Android One. |
De rene Androids
Da Nokia i 2017 reintroducerede sig selv med blandt andet Nokia 8, slog de meget på ”den rene Android version”. HMD Global, der står bag relanceringen af Nokia som smartphone-brand, gjorde ”Ren Android” til et salgsargument.
Nu har Nokia tilsluttet sig Android One programmet fra Google, der netop fokuserer på den rene Android-oplevelse; Android som Googles udviklere oprindeligt har tænkt det.
Google udgiver selv telefoner i Pixel serien, der minder rigtigt meget om oplevelsen på Android One. Ironisk nok har Google selv justeret en smule på Android. Denne kaldes Pixel Launcher, og kan faktisk installeres på nogle, men ikke alle, Android telefoner.
Der findes en mellemting
Enkelte producenter på markedet har telefoner, som ligger sig mellem en fuld producenttilpasning og Android One. Her har vi set OnePlus og Motorola.
Fælles for disse er, at Android-systemets standardapps er urørte. Desuden får telefonerne typisk hurtigere opdateringer sammenlignet med nogle af de fuldt producenttilpassede. Det ændrer dog ikke på det faktum, at der er tale om en modificeret Android-version, og ikke hvad der svarer til Android One.
Android One findes endnu ikke på mange telefoner, men lige nu er Nokia frontløbere med en serie af produkter til det danske og nordiske marked, der netop er baseret på denne rene Android version. Senest har vi set Nokia 7 Plus og Nokia 8 Sirocco.
Mere til historien
Der findes også en version af Android kaldte Android Go. Her kan du blive klogere på forskellene mellem Android One og Android Go.