Så godt fungerer mobilt bredbånd med ekstern antenne fra YouSee

TEST: Jeg har testet mobilt bredbånd fra YouSee. I tre uger erstattede mobilt bredbånd min faste internetforbindelse. Læs her hvordan det gik.

Bor du et sted hvor internetdækningen via kabel (xDSL eller COAX) er mangelfuld eller dårlig, så kan mobilt bredbånd være et alternativ. Mobilnetværkene i Danmark er nu så kraftige, at de (i princippet) uden problemer kan forsyne en hel husstand med godt internet.

Jeg har over en periode på tre uger brugt en mobil bredbåndsløsning fra YouSee. Hele husstanden benyttede internet fra dette setup i hele testperioden.

Herunder kan du læse, hvordan løsningen har fungeret i et hjem hvor der arbejdes, uploades, streames tv og spilles online.

Hvad Mobilt Bredbånd: Mobilt bredbånd er betegnelsen for en bredbåndsforbindelse, der leveres via mobilmasterne. En router, der indeholder et SIM-kort, henter datasignalerne fra de nærmeste mobilmaster. Routeren har en Wi-Fi del indbygget, så boligens trådløse enheder, kan komme på nettet. Nogle routere har desuden udtag bagpå til kablede forbindelser.

Dette var mit test-setup

Huawei B525S-23A bredbåndsroute

Ekstern antenneudtag bagpå Huawei B525S-23A bredbåndsrouter til mobilt bredbånd (Foto: MereMobil.dk)

Mit setup bestod af:

  • Router: Huawei 4GRouter B525
  • Antenne: Poynting A-XPOL-1
  • Forbindelse: 4G-data via TDC’s neværk

Routeren fik plads i vindueskarmen. Udenfor monerede jeg den eksterne antenne. Jeg har line of sighthen til mobilmasten, der står 600-800 meter væk.

Antennen jeg modtog fra YouSee har en forstærkning fra 1.6 – 4.0 dBi alt efter hvilke frekvenser, der benyttes. XPOL-1 er rundstrålet, og tager dermed signaler hele vejen rundt. Bor du et sted med lang afstand til mobilmasten, kan du med fordel vælge en anden antennetype med kraftigere forstærkning.

Tabet i fem meter kabel er omkring 2 dBi. Derfor vil det for mange være påkrævet med en retningsbestemt antenne, hvis ikke genvinsten fra antennen skal forsvinde i kablet.

FAKTA: Bor du tæt på mobilmasten, eller i et tæt dækket område, er en ekstern antenne ikke en nødvendighed. Her kan routerens interne antenner anvendes. Ekstern antenne kan, hvis routeren har antennetilslutning, altid eftermonteres.

 

Det internet Wi-Fi netværk i medfølgende routere er (næsten) altid forholdsvist ringe. Særligt når et helt hus eller lejlighed skal dækkes. Derfor har jeg deaktiveret Wi-Fi forbindelsen i routeren, og i stedet sat et Google Wifi system til. Google Wifi anvender jeg i forvejen, for at kunne dække hele huset med stabilt og hurtigt internet.

TEST: Google Wifi – så let får du hurtigt internet i hele husstanden
MINITEST: Mine erfaringer med Netgear Orbi – hurtig Wi-Fi overalt

Så hurtigt var mobilt bredbånd hos mig

Min normale netforbindelse leverer 100 mbit/s download og 30 mbit/s upload. Da den kommer via YouSee kabel-TV, er hastigheden stabil døgnet rundt. Den ligger oftest over den hastighed jeg betaler for. Helt op til 110 mbit/s download.

Med mobilt bredbånd kunne jeg i dagtimerne trække 100-110 mbit/s download og 40-45 mbit/s upload. Efter klokken 14 faldt hastigheden til 40-60 mbit/s download.

Svartiderne (ping) ligger omkring 20 millisekunder. Altså ikke meget højere end de 16-19 millisekunder, jeg er vandt til på min almindelige forbindelse.

FAKTA: Mobilt bredbånd trækker data via 3G eller 4G netværkene. Hastigheden fra mobilmasterne er en delt resurse mellem de brugere, der er på samtidigt. I min test oplevede jeg eksempelvis lavere hastighed efter klokken 14, fordi mobilmasten efter dette tidspunkt blev belastet kraftigere af flere samtidige brugere.

Hvordan opleves hastigheden i hverdagen?

Huawei B525S-23A mobilt bredbånd

Huawei B525S-23A. Router til mobilt bredbånd. På bagsiden findes udtag til eksterne antenner, men routeren har også interne antenner (Foto: MereMobil.dk)

Ifølge tallene fra målingerne har der altså ikke været nævneværdig forskel mellem den kablede forbindelse og et setup med mobilt bredbånd. Men hvordan opleves forbindelsen?

INGEN i husstanden har bemærket, at jeg udskiftede hovedforbindelsen. Selvom hastigheden dykkede mellem klokken 14 og 22, betød det intet.

Alle har kunne spille online, streame og bruge internettet fuldstændigt som de plejer. Der har ikke været udfald eller problemer generelt.

Så på min adresse har det altså kørt perfekt i hele testperioden.

Forbrugsloftet er problemet

Det er forbrugsloftet på forbindelsen, og ikke teknologien, der spænder ben for mobilt bredbånd.

YouSee kører netop nu med et loft på 1.000 GB datatrafik om måneden. For mange husstande vil det være rigeligt. Andre bruger mere, og vil føle mobilt bredbånd som en snærende spændetrøje.

Mit forbrug ligger på 400-600 GB om måneden. Så jeg er rigeligt dækket ind. Men forbruget i en husstand er meget individuelt.

I nogle routere kan forbruget aflæses, så du har en idé om hvor meget du bruger. Ellers må du prøve at kontakte din nuværende internetudbyder, for at få disse data udleveret – hvis du altså overvejer om mobilt bredbånd er noget for dig.

Prisen er endnu en forhindring

Ny teknologi. Nyt produkt. Høj pris. Sådan er det altid. Netop nu koster mit testsetup 449 kroner om måneden. Det er bare ALT for dyrt, hvis YouSee ønsker at sælge produktet som en erstatning for en kablet forbindelse.

Min ”gamle” netforbindelse koster 299 kroner vel at mærke uden forbrugsloft. Derfor er mobilt bredbånd ikke et alternativ for mig.

Men i områder hvor der ikke fås et alternativ, er det måske relevant nok. Det kan kun du afgøre.

Den gode nyhed er: Priserne på sådanne tech-produkter stiger kun sjældent. Så der er håb for et prisfald længere ude af tidslinjen.

LÆS OGSÅ: Nu bliver mobilt bredbånd et reelt alternativ til kablet internet

Konklusion: Kan delvist anbefales

Poynting XPOL-A001 med 2 dBi forstærkning.

Poynting XPOL-A001 med 2 dBi forstærkning. Antennen er rundstrålet. I det fjerne ses den blå skorsten hvor mobilantennerne er monteret (Foto: MereMobil.dk)

Jeg tror, at vi længere ude i fremtiden (nok kortere end vi tror) vil se betydeligt større udbredelse af mobilt bredbånd. Kablede internetforbindelser bliver lagt på hylden sammen med de kablede tv-forbindelser. Særligt når 5G netværkene får kommerciel udbredelse fra omkring 2020.

Konklusionen lige nu (foråret 2018): Forbindelsen fungerer uden problemer. Både i hastighed og svartider. Installationen er lidt nørdet, og kræver et vist forhåndskendskab til routere og opsætning af netværk.

Prisen og forbrugsloftet er de to største problemer. Særligt forbrugsloftet. Især hvis forbrugeren ikke har en mulighed for at få en fast kablet forbindelse.

ANMELDELSE: Netgear Nighthawk M1 – internet du kan tage med

Hvor godt mobilt bredbånd opleves handler i høj grad om geografiske forhold i området hvor du bor. Naturligvis også hvor langt der er til den nærmeste mobilmast, og hvilke netværksteknologier masten indeholder. Derfor bør du altid købe mobilt bredbånd på en måde hvor du har mulighed for at prøve det af et par uge, før du beslutter dig for, om forbindelsen er god nok til dig.

Vil du vide mere? I MereMobil.dk tech-podcast går vi i episode 45 tæt på mobilt bredbånd som alternativ til kablede forbindelser.Vi har også en stor guide til installation af mobilt bredbånd. Her kan du læse mere om udstyr, opsætning, antennetyper og meget andet.

Se min konklusion på testen

Mere til historien

Udover de lidt større installationer, som tilsluttes en stikkontakt, fås der også forskellige mobile løsninger. Et eksempel er Netgear NightHawk M1. Det er en lille router der kan køre på batteri eller fast strøm. Denne type er egnet til brug i eksempelvis bil, campingvogn eller blot til at tage med på farten hvor flere skal på nettet samtidigt.

Mobilt bredbånd fra YouSee
Nej! Du skal ikke skifte til iMac M4 | TEST

(mere…)
Xiaomi 14T test | Følelsen af flagskib til en lav pris

(mere…)
Mac Mini vs. Mac Studio: Kan jeg nøjes med M4-Mac Mini?

VIDEO: Jeg har testet den nye Mac Mini og Mac Studio. Se med her.

(mere…)
Mac Mini M4 er chokerende lille og vanvittig effektiv | Test

(mere…)
Samsung Galaxy S24 FE er budgetvenlig der minder om Galaxy S24

VIDEO: Kom tæt på Samsung Galaxy S24 FE, der minder rigtigt meget om den dyrere model Galaxy S24.

(mere…)
Eesy åbner 5G-internet med skarpt tilbud

Indtil nu har Eesy kun haft mobilabonnementer, men nu kan du også få 5G-internet til hjemmet. Tjek introprisen her.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
17 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram