Sony Xperia XA2 test – ændringerne er for små

TEST: Designet har ikke ændret sig nok, men Xperia XA2 er en stor opgradering, siden sidste års budget-model. Xperia XA2 presses hårdt af konkurrenterne. Læs anmeldelsen her.

Sony Xperia XA2

Sony Xperia XA2 (Foto: Sony)

ARGHH! Jeg havde ellers håbet på en stor designændring, og ikke blot mere af det samme med Xperia XA2.

Da jeg i januar skrev de første ord om Sony Xperia XA2, var jeg ellers fuld af begejstring og forhåbning på Sonys vegne.

Jeg skrev blandt andet: ”Du vil lægge mærke til, at Xperia XA2 ser lidt anderledes ud, end det Sony hidtil har stået for. Endelig sker der noget med Sonys mobildesign”.

Nu hvor jeg har modtaget telefonen, og brugt den i et stykke tid, er jeg ikke nær så positiv. Desværre!

Skærmen er monteret på en aluramme, og en flot jævn bue afrunder designet ud mod de buede sider. Jo! Den er da pæn og flot, men udtrykket er ikke markant anderledes end på tidligere modeller.

Det mest radikale er nok, at fingeraftrykslæseren nu sidder på bagsiden og ikke er indbygget i hjemknappen.

Øv! Hvor er det altså bare ærgerligt, at Sony ikke har flyttet sig.

Specifikationer på Sony Xperia XA2

  • Skærm: 5,2” (1920 x 1080 pixels)
  • Processor: Qualcomm Snapdragon 630
  • RAM: 3 GB
  • Hukommelse: 32 GB intern
  • MicroSD-kort: Understøtter op til 256 GB
  • Kamera: 23 megapixels (4K optagelse + 120 fps slowmotion)
  • Frontkamera: 8 megapixels
  • Wi-Fi, Bluetooth 5.0, NFC, USB Type-C
  • Dual SIM: Ja
  • Wi-Fi Opkald: Ja (understøttelse afhænger af operatør)
  • Mål: 142 x 70 x 9.7 mm.
  • Vægt: 171 gram
  • Android 8.0

Jeg er Sony-fan! …men hvor længe?

Sony får næsten aldrig dårlige anmeldelser. De har simpelthen været så stabile i deres performance gennem tiden. Er du i tvivl, så køb en Sony, plejer jeg at sige.

Men med Xperia XA2 er der sket noget. Eller rettere markedet har flyttet sig, og Sony er ikke fulgt med i stort nok omfang. Konkurrenterne er problemet.

I mellempris-klassen sker der meget lige nu. Producenterne leverer så fede telefoner, at grunden til at købe en topmodel bliver mindre og mindre.

Senest har jeg anmeldt HTC U11 Life til 2.500 kroner samt Motorola Moto X4 og Huawei Mate 10 Lite. Alle tre telefoner har en bedre oplevet performance, end Sony Xperia XA2. Sonys forårsbud trækker tankerne i retningen af den lidt dyrere Samsung Galaxy A8 (2018), og det er ikke godt. Her stak prisen (selvom det er en mellemklasse-mobil) fuldstændigt af.

Skærmbilleder fra Sony Xperia XA2

Den opleves sløv

Jeg forventer ikke en væddeløbshest til lavpris, men Sony Xperia XA2 er desværre sløvere end konkurrenterne i det samme felt. Det gælder ved start af apps, skift mellem programmer og ikke mindst når kameraet startes.

Nu skal du ikke tro, at telefonen kører baglæns. De andre er bare hurtigere.

Benchmarktallene er ellers gode for Sony. 86.070 i Antutu Benchmark og 814 point i 3D Mark. Det er nogenlunde de samme tal konkurrenterne leverer. Med undtagelse af Huawei Mate 10 Lite der kun fik 59.813 og 420 point.

Benchmark er et udtryk for hardwarens evner, men ikke et udtryk for hvordan softwaren, der lægges oven på Android arbejder. Her tror jeg faktisk problemet ligger for Sony. Deres ændringer i Android har betydet en nedgang i den oplevede performance.

Et godt Sony kamera

Kameraet er altid et godt argument, når det kommer til Sony. Det gælder også her.

Opløsningen er på 23 megapixels. Der er slowmotions-mulighed med 120 fps samt 4K-videooptagelse. Frontkameraet er det samme, som oprindeligt blev introduceret i Xperia XZ-serien.

Hovedkameraet har tidligere været brugt i nogle af de ældre Sony topmodeller, og leverer en helt fornuftig kvalitet når vi tager prisen i betragtning. Kameraets største minus er dens langsomme opstartstid. Motivet er ofte væk, når kameraet er klar.

Herunder kan du se nogle af de billeder, som jeg har taget med Sony Xperia XA2.

Billeder taget med Sony Xperia XA2

En stor opgradering

Når jeg sammenligner med Xperia XA1 fra foråret sidste år er Xperia XA2 en spændende opgradering.

Her er nogle af forskellene

  • Skærm: HD > Full HD
  • Skærmstørrelse: 5.0 tommer > 5.2 tommer
  • Android: Fra version 7.0 > 8.0
  • Processor: Fra Mediatek processor > Qualcomm Snapdragon 630
  • Batteri: 2.300 mAh > 3.300 mAh
  • Lås: Nu med fingeraftrykslæser – tidligere kun PIN-kode

Så må vi da heller ikke glemme dual-SIM muligheden, Bluetooth 5.0, NFC og Wi-Fi Opkald samt udvidelse af hukommelse via MicroSD-kort.

Jeg sender pluspoint i retning af Sony, der lancerer med Android 8.0 og sikkerhedsniveau januar 2018. Lækkert at køberne ikke skal vente på en opdatering til Android 8. Desuden giver det bare mest mening, i købernes optik, at de får den nye version fra begyndelsen.

Hvorfor skal jeg have reklamer?

Jeg ved ikke, hvad det er med Sony (og ja i øvrigt også HTC). Der popper jævnligt notifikationer ind fra den såkaldte Xperia Lounge app. Der er tale om konkurrencer og reklamer.

Nej tak Sony (og andre). Hvis I vil sende mig reklamer, så vil jeg have noget til gengæld. Eksempelvis et stort nedslag i prisen. I kan da ikke bare kidnappe min telefon, uden jeg ved det, når jeg køber den.

Oven i det inkluderer Sony beskyttelse fra AVG. Nåååå nej! Det er en reklameapplikation, som vil sælge mig et abonnement.

Stop! Lige nu! Det er dårlig stil og en elendig brugeroplevelse da mange ikke ved, hvordan de deaktiverer sådanne notifikationer og reklamer. Det giver bøvl og irritation hos slutbrugerne, som tvinges i armene på konkurrenterne.

Batteri nok til et døgn

Sony Xperia XA2

Sony Xperia XA2 (Foto: Sony)

Endnu engang viser Snapdragon 600-serien sit værd, når det handler om batteritid. Det tager mere end ét døgn, at køre telefonen træt. Og du skal ikke tænke på at sjat-lade i løbet af dagen. Så de 3.300 mAh får du rigtigt meget ud af.

Til sammenligning har HTC U11 Life et batteri på 2.600 mAh. Denne kørte jeg 1 døgn og 23 timer på. Så lang tid holder Xperia XA2 desværre ikke trods det større batteri.

Der er desværre ikke en hurtigoplader i salgspakken, men tilslutningen sker via USB Type-C stikket. Så også her er Sony med helt fremme.

Konklusion: Xperia XA2 fejler ikke noget

Forårets mellemklasse-telefon fra Sony fejler ikke noget. Konkurrenterne er blot blevet bedre.

Du får en stor flot skærm, god lyd ved samtaler, rimeligt kamera og Sonys velkendte kvalitet. Her i blandt Android 8 fra begyndelsen.

Men du får også en telefon, der på den oplevede ydelse er udfordret og hvor designet ikke har udviklet sig nok.

Sony Xperia XA2 ender ligesom sidste års model på 4 ud af 6 stjerner. Set i forhold til Samsung Galaxy A8 (2018), til en højere pris, er Sonys model i klassen trods alt at foretrække.

Hvis du er på jagt efter en god, men kompakt, Sony smartphone, så se nærmere på Xperia XZ1 Compact. Her får du en topmodel i et lommevenligt format.

Lige nu Annoncelink koster Xperia XA2 omkring 2.700 kroner uden abonnement.

Fordele og ulemper

Fordele

– Stor skærm i Full HD-opløsning og fingeraftrykslæser på bagsiden
– Batteri nok til en hel dag med intens brug
– Fuldt opdateret Android 8 ved købet

Ulemper

– Kedeligt design der ikke har udviklet sig nok
– Irriterende reklamenotifikationer
– Opleves sløvere end mange af konkurrenterne i samme prisklasse

Mere til historien

Årets 2018-topmodel fra Sony er ikke lanceret endnu. Der er altså stadig en mulighed for, at Sony kan overraske med en spændende telefon her i 2018. Rygterne handler lige nu om en model kaldet Sony H8266.

Sony Xperia XA2
Samsung Galaxy Z Flip6 er et fremskridt | Test

TEST: Samsung Galaxy Flip6 er et skridt frem fra Galaxy Flip5, men der er stadig udfordringer. Her kan du læse min test af 2024-klaptelefonen.

(mere…)
Sony bliver ved med at skyde forbi

VIDEO: Sony Xperia 1 VI er et fremskridt. Desværre rammer Sony ikke skiven, selvom Xperia 1 VI dog har flere fordele. Se min videotest her.

(mere…)
OnePlus Nord CE 4 Lite er lidt for “lite” | Test

MINE INDTRYK: Inden sommerferien ramte præsenterede OnePlus den nye lavprismodel Nord CE 4 Lite. Er den værd at købe?

(mere…)
Samsung Galaxy Z Fold6 rammer ikke mig | Test

TEST: Høj kvalitet, fleksibel brug og imponerende skærmteknologi. Samsung Galaxy Z Fold6 har også de nyeste AI-funktioner. Læs testen her.

(mere…)
Jeg har prøvet et MEGA-solidt el-løbehjul

MINE INDTRYK: 60 km på en opladning og virkelig driftssikkert. Jeg har set nærmere på Xiaomi Electric Scooter 4 Pro (2nd gen).

(mere…)
OnePlus Nord 4 er alt du behøver | Test

TEST: Denne budget-telefon vil de fleste blive glade for. OnePlus Nord 4 har alt du behøver og ikke ret mange problemer.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram