Landsby uden mobildækning – og så kom ministeren på besøg

12

Den lille landsby Javngyde nær Ry har elendig mobildækning, og nu skal ministeren med egne øjne se på sagen.

Den lille landsby Javngyde nær Ry har i årevis oplevet store problemer med mobildækningen. Problemerne er så alvorlige, i den lille landsby, at ambulancer ikke kan kommunikere med hospitalet i Skejby. Ifølge TV 2 Østjylland bliver ambulancer simpelthen nødt til at køre op til en bakketop for at kunne ringe til hospitalet.

I andre situationer har folk været nødsaget til et bruge fastnettelefoner ved alarmopkald til 112, og vagtlægerne har en chauffør holdende tre kilometer fra landsbyen for at kunne modtage nødopkald fra patienter.

Nu er dækningsproblemet  så landet på ministerens bord. Ministeren for Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet, Lars Christian Lilleholt (V), besøgte i mandags selv landsbyen for at se på problemerne. Det skriver TV 2 Østjylland

– Unik kommunal teleaftale fjerner mobilhul i en lille by

Landsbyen ligger i et hul mellem høje bakker og høje træer, hvilket betyder, at radiosignaler fra de nærliggende mobilmaster har overordentligt svært ved at nå frem. Ministeren udtrykte forståelse for problemerne med mobildækning, og til TV 2 Østjylland udtalte han:

– “Mobiltelefonen er så vigtigt et omdrejningspunkt i vores tilværelse. Derfor er forholdene i Javngyde uacceptable”.

Mobilmast i Hogager (Foto: Holstebro kommune)
Mobilmast i landsbyen Hogager. Masten blev opsat efter kommunen indgik en aftale med Telenor (Foto: Holstebro kommune)

Astrid Kjær, som beboer i Javngyde og pensionist, bruger primært sin fastnettelefon. Men selvom hun har forbindelse via fastnettelefonen, så er hun bange for konsekvenserne af den ringe mobildækning:

– “Jeg kan jo også blive syg og falde om, og så er det jo ikke sjovt, at man ikke kan få fat på nogen,” siger hun til TV2 Østjylland.

Dialog giver bedre dækning

Men nu er et ministerbesøg ikke ret meget værd, når det nu engang er de danske teleselskaber, som skal opsætte nye mobilmaster.

Til MereMobil.dk forklarer Teleindustriens brancheorganisation, at der ifølge deres oplysninger har været søgninger i området for at finde egnede steder til en ny mobilmast.

Jakob Willer, direktør i Teleindustrien, pointerer dog overfor MereMobil.dk at der er tale om en by i Skanderborg Kommune. Skanderborg kommune har ifølge Jakob Willer ikke et særligt konstruktivt samarbejdende med telebranchen, og kommunen har fornyligt afvist at se på omkostningsniveauerne for opsætning og leje af mobilsites.

Manglende dialog og forståelse for telebranchens rammevilkår kan være en direkte forhindring for bedre mobildækning. Som vi tidligere har omtalt på MereMobil.dk så har andre jyske kommuner en helt anden tilgang, hvilket giver indbyggere i selv små byer mobildækning.

I Skive kommune betyder dette konstruktive samarbejde f.eks. opsætningen af nye mobilmaster i Virksund og Rønbjerg –  og snart får den lille ø Fur, med under 800 indbyggere, kraftig forbedret mobildækning med én eller to nye mobilsites fra Telenor.

Mere til historien

Med til historien høre det også, at fiberselskabet Eniig leverer fiber bredbånd til husstandene i Javngyde. Indbyggerne er derfor slet ikke uden mulighed for at bruge mobiltelefoner, men det kræver en lille  indsats fra indbyggerne. Det kræver en mobiltelefon med Wi-fi calling (f.eks. Samsung S7/S8 og alle nyere Apple mobiltelefoner) samt et mobilabonnement, som understøtter denne teknologi – pt. Telenor, 3 og YouSee. Læs mere i vores baggrundsartikel om Voice over Wifi.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
12 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer