Ny afgift på vej til din smartphone, tablet og pc

Svenskerne og tyskerne betaler en afgift for at kunne gemme film og musik på blandt andet deres smartphones og computere. Alt tyder på, at det vil danskerne også komme til at gøre.

Smartphone

Smartphones (Foto: Hurk)

Opdatering: Ritzau skriver, at udvalget foreslår en afgift på godt 15 kroner på alle enheder med indbygget lagring. Det vil sige for eksempel smartphones, tablets og computere. Læs mere her

———————————-

En ny skat kan meget vel ramme købere af smartphones, tablets og computere.

Et særligt udvalg afleverede nemlig torsdag en række anbefalinger om en mulig ny afgift. Afgiften skal kompensere kunstnere, der risikerer at gå glip af indtjening, skriver Computerworld.dk.

 – Skatteudspil: Krydser du fingre for din fri telefon?

Det er Liberal Alliances kulturminister, Mette Bock (LA), der for en håndfuld måneder siden nedsatte udvalget, som byder ind med anbefalinger om, hvilke lagringsmedier der skal være omfattet af det, der kaldes blankmedieordningen.

Hos foreningen Copydan, som forvalter ophavsrettigheder, opfordrede man i marts kulturministeren til, at skele til de svenske (se sidst i teksten) og tyske regler, for at skrue en nutidig ordning sammen.

– “Når vi tager i betragtning, at disse to lande er Danmarks vigtigste samhandelspartnere, giver det god mening, at den danske ordning er lig den i vores nabolande,” sagde Jacob Hedebrink, administrerende direktør i Copydan Kulturplus til Flatpanels.dk.

Fra cd-skivens tid

Blankmedieordningen har eksisteret siden 1992 og er en vederlagsordning for uindspillede cd- og dvd-skiver og andre medier, hvorpå der kan optages data, lyd eller billeder.

Ordningen er lovfæstet i ophavsretsloven og skal sikre, at rettighedshavere får kompensation for lovlig privatkopiering af eksempelvis film og musik.

Ifølge Computerworld står der i udvalgets kommissorium, at blankmedieordningen bør justeres, så “vederlaget fremover knyttes til både løse og integrerede lagringsmedier – dvs. alle de blanke medier, der i dag foretages lovlig privatkopiering på”.

Udvalgets anbefalinger skal desuden være i overensstemmelse med EU-retten og EU-domstolens praksis. Og her skriver Kulturministeriet om EU’s regler på området:

– “Når forbrugerne i dag fx køber en musikfil, som de lagrer på deres mobiltelefon eller en fysisk dvd-film, som de efterfølgende kopierer til deres tablet, mp3-afspiller eller pc, modtager rettighedshaverne ikke den kompensation, de har krav på.”

Mere om historien

Svenskerne er allerede pålagt en afgift som ligner den blankmedieordning, som synes på vej. Computerworld regnede i foråret på den svenske ordning og kom blandt frem til følgende: En pc med over 80 GB harddisk er pålagt en afgift på 80 svenske kroner, et smart-tv med over 320 GB er pålagt 320 svenske kroner, mens afgiften per GB for en smartphone er på 3,50 svenske kroner.

OnePlus klar med ny tablet

KORT NYT: OnePlus har netop lanceret en ny mellemklasse-tablet, som allerede lander i handlen i næste uge.

(mere…)
Rygter om ny tablet fra OnePlus – OnePlus Pad 2?

KORT NYT: Der svirrer lige nu rygter om, at OnePlus er på vej med en ny generation af deres tablet. Læs de seneste rygter om OnePlus Pad 2 her.

(mere…)
Smartphone fra Polestar er måske snart godkendt?

Polestar er kendt for elbiler, men nu er de snart på vej med en mobil.

(mere…)
MacBook Air opdateres med ny chip

Nu kommer MacBook Air i to nye udgaver, der kører på den nyeste chip fra Apple.

(mere…)
Den bedste smartphone i 2023

Mobilbranchen har netop kåret den bedste smartphone i 2023. Er du enig?

(mere…)
Sociale medier forbydes for mindreårige

Et flertal i en amerikansk delstat har stemt for, at sociale medier skal forbydes for børn under 17 år.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
31 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram