Ny afgift på vej til din smartphone, tablet og pc

Svenskerne og tyskerne betaler en afgift for at kunne gemme film og musik på blandt andet deres smartphones og computere. Alt tyder på, at det vil danskerne også komme til at gøre.

Smartphone

Smartphones (Foto: Hurk)

Opdatering: Ritzau skriver, at udvalget foreslår en afgift på godt 15 kroner på alle enheder med indbygget lagring. Det vil sige for eksempel smartphones, tablets og computere. Læs mere her

----------------------------------

En ny skat kan meget vel ramme købere af smartphones, tablets og computere.

Et særligt udvalg afleverede nemlig torsdag en række anbefalinger om en mulig ny afgift. Afgiften skal kompensere kunstnere, der risikerer at gå glip af indtjening, skriver Computerworld.dk.

 - Skatteudspil: Krydser du fingre for din fri telefon?

Det er Liberal Alliances kulturminister, Mette Bock (LA), der for en håndfuld måneder siden nedsatte udvalget, som byder ind med anbefalinger om, hvilke lagringsmedier der skal være omfattet af det, der kaldes blankmedieordningen.

Hos foreningen Copydan, som forvalter ophavsrettigheder, opfordrede man i marts kulturministeren til, at skele til de svenske (se sidst i teksten) og tyske regler, for at skrue en nutidig ordning sammen.

- "Når vi tager i betragtning, at disse to lande er Danmarks vigtigste samhandelspartnere, giver det god mening, at den danske ordning er lig den i vores nabolande," sagde Jacob Hedebrink, administrerende direktør i Copydan Kulturplus til Flatpanels.dk.

Fra cd-skivens tid

Blankmedieordningen har eksisteret siden 1992 og er en vederlagsordning for uindspillede cd- og dvd-skiver og andre medier, hvorpå der kan optages data, lyd eller billeder.

Ordningen er lovfæstet i ophavsretsloven og skal sikre, at rettighedshavere får kompensation for lovlig privatkopiering af eksempelvis film og musik.

Ifølge Computerworld står der i udvalgets kommissorium, at blankmedieordningen bør justeres, så "vederlaget fremover knyttes til både løse og integrerede lagringsmedier - dvs. alle de blanke medier, der i dag foretages lovlig privatkopiering på".

Udvalgets anbefalinger skal desuden være i overensstemmelse med EU-retten og EU-domstolens praksis. Og her skriver Kulturministeriet om EU's regler på området:

- "Når forbrugerne i dag fx køber en musikfil, som de lagrer på deres mobiltelefon eller en fysisk dvd-film, som de efterfølgende kopierer til deres tablet, mp3-afspiller eller pc, modtager rettighedshaverne ikke den kompensation, de har krav på."

Mere om historien

Svenskerne er allerede pålagt en afgift som ligner den blankmedieordning, som synes på vej. Computerworld regnede i foråret på den svenske ordning og kom blandt frem til følgende: En pc med over 80 GB harddisk er pålagt en afgift på 80 svenske kroner, et smart-tv med over 320 GB er pålagt 320 svenske kroner, mens afgiften per GB for en smartphone er på 3,50 svenske kroner.

Disse 5 telefoner anbefales af danske mobilkøbere

HITLISTE: Her er de 5 Android-telefoner, som danske mobilkøbere gerne anbefaler til andre.

(mere…)
Mindre skærmtid øger den fysiske aktivitet

Skoleklasses fokus på skærmtid bekræfter ph.d.-afhandling om emnet.

(mere…)
Forskning: Mindre skærmtid = færre konflikter

Mindre skærmtid til børn med ADHD giver bedre trivsel og færre konflikter i hjemmet. Børn uden ADHD kan måske også hjælpes.

(mere…)
Ny iMac er måske på vej

Desktopcomputeren iMac opdateres med nyt chipset, forlyder det.

(mere…)
MacBook Pro 14” test – perfekt arbejdscomputer

TEST: Skal du arbejde med videoredigering, 3D-grafik eller lydproduktion, er det MacBook Pro 14”, at du mangler.

(mere…)
Forældres bekymring om barnets første mobil er muligvis overdrevet

Alder og mobil har ikke nødvendigvis sammenhæng med børns trivsel. Det handler om, hvad telefonen bliver brugt til, lyder det fra forsker.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
31 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram