Sony Xperia XZ Premium test – den bliver du glad for

TEST: Sony Xperia XZ Premium er en anbefalelsesværdig smartphone, men imponatoreffekten er lav og 4K HDR skærmen giver ikke mening.

Xperia XZ Premium test

Sony Xperia XZ Premium (Foto: MereMobil.dk)

Xperia XZ Premium er en telefon du bliver glad for. Den har alt hvad man forventer af en topmodel denne sommer, med undtagelse af overraskelser.

Manglen på overraskelser er både positivt og negativt. På den ene side er det svært at argumentere for købet, fordi der ikke lige en er en super fancy feature, at sælge den på. På den anden side får du en telefon med gennemprøvet teknologi og software, der bare fungerer.

XZ Premium et har stilrent design, hvor Sonys DNA tydeligt skinner igennem, og selvom bagsiden er blank som et spejl, er den overraskende lidt modtagelig overfor fedtede fingre. Der er brugt Gorilla Glass 5 på for- og bagside, men det betyder ikke den er ”unbreakable”. Så pas godt på den.

Min Sony Xperia XZ Premium test konkluderer, at det er en telefon, der er værd at anbefale.

Specifikationer: Sony Xperia XZ Premium

– Skærm: 5,5 tommer 4K HDR (2.160 x 3.840 pixels)
– Processor: Qualcomm Snapdragon 835
– RAM: 4 GB
– Hukommelse: 64 GB
– Udvidelse af hukommelse: MicroSD op til 256 GB
– Batteri: 3.230 mAh med Qualcomm Quick Charge
– Kamera: 19 megapixels (1/2.3″, 25 mm vidvinkel F2.0 G-lens)
– Frontkamera: 13 megapixels (1/3.06″, 22 mm vidvinkel F2.0)
– Størrelse: 156 x 77 x 7.9 mm
– Vægt: 195 gram
– Fingeraftrykslæser
– Gorilla Glass 5 (både for- og bagside)
– IP65 / IP68 vand- og støvafvisende
– Forbindelser: LTE Cat16, Bluetooth 4.2, USB Type-C 3.1
– Platform: Android 7.1.1 med Sony tilpasninger

 – Sony Xperia XZ Premium er først med Snapdragon 835

Verdens første 4K HDR skærm

Sony Xperia Premium (Foto: Sony)

Sony Xperia Premium (Foto: Sony)

Denne telefon afspiller 4K HDR indhold så realistisk, at du vil blive overrasket, skriver Sony. Jeg medgiver skærmen er flot, men i dagligt brug tænker jeg ikke over 4K-opløsningen.

LCD-skærmen er stadig, som det plejer at være med Sony, bedst når den ses lige fra fronten. Betragtningsvinklen fra siderne er godkendt, og farverne opleves realistiske uden at være overeksponerede.

Sort er ikke dyb sort som på AMOLED-skærme. Alligevel formår indholdet at fremstå flot.

På YouTube kan du finde en række 4K HDR demovideoer. Det ser jo helt vanvittigt ud. Men når du ser videoerne i 1080p og sammenligner med 2160p, er det reelt vanskeligt at se forskel. Ja helt ned i 720p skal øjnene knibes sammen, hvis forskellen skal opleves.

Det hænger nok sammen med, at på 5,5 tommer er vi for længst nået forbi hvad det er muligt for os at opleve – selv med vores gode øjne.

Her skal man huske, at 4K-demoer er produceret til at vise det mest optimale billede. Stærke farver, høj kontrast og slowmotion-effekt er nogle af virkemidlerne.

I dagligt brug er 4K HDR nok lige så lidt anvendeligt som Samsung og LG’s 18,5:9 skærmformat.

XZ Premium kan optage i 4K-kvalitet, og her får du altså den fulde glæde af dine optagelser på skærmen. Som på andre Sony telefoner advares du om, at længere 4K-optagelser kan gøre telefonen varm, og kamera kan lukke ned uden varsel.

Et kæmpe overskud

Ikke alle er enige om hvordan man måler ydelse mest korrekt, men den mest udbredte metode er programmer som Antutu og 3D Mark. Her siger resultatet noget om hvordan ydelsen er henholdsvis ved allround-brug (Antutu) og ydelsen i krævende spil og programmer (3D Mark).

Sony Xperia XZ Premium landede på 169.985 point i Antutu og 3.215 point i 3D Mark. Til sammenligning er det næsten de samme tal som på Galaxy S8, der dog på 3D-ydelse er en smule bagud.

Antutu3D Mark
Sony Xperia XZ Premium169.9853.215
Samsung Galaxy S8173.9022.554

Alt i alt vil du opleve en smartphone, der bare flyver derudaf. Man overlever et enormt overskud på ydelsen og intet hænger eller er langsomt.

Sonys aktuelle topmodel bruger den hidtil nyeste processor fra Qualcomm samt 4 GB RAM. Du skal ikke være i tvivl om, at Snapdragon 835 virkelig er en kraftig processor.

Sony Xperia XZ Premium slår Galaxy S8 på 3D-benchmark

Batteri til hele dagen

Sony Xperia Premium (Foto: Sony)

Sony Xperia Premium memory stacked sensor (Foto: Sony)

3.230 mAh er kapaciteten på batteriet i telefonen. Det er som udgangspunkt fornuftigt, og Sony formår faktisk at levere en fornuftig batteritid – trods den store skærm med høj opløsning.

På almindelige allround-dage med mit brug der er stadig 20-30 procent tilbage ved sengetid.

På de seneste Sony telefoner er batteristyringen lagt i hænderne på Android-systemet, så du får altså ikke glæde af Sonys tidligere innovationer (STAMINA) på batteri-området. Men konklusionen er, at det sådan set fungerer meget godt, når systemet selv håndterer tingene.

Det sidste der er tilbage af STAMINA er en strømsparetilstand, der reducerer ydelsen, og som kan aktiveres ved f.eks. 15 procent tilbage på batteriet. En sådan findes også på konkurrerende produkter.

Også på denne model har Qnovo leveret opladebeskyttelse. I stedet for at lade telefonen op til 100 procent rammer det et stykke under, når du oplader. Kort før du normalt vil tage telefonen fra opladeren, vil den lade det sidste stykke op til 100 procent. Dette læres af telefonen over tid. Gevinsten er en langsommere nedslidning af batteriet.

Hvis du ser Netflix i 60 minutter, ved fuld lysstyrke, drænes batteriet med 29 procent. Det betyder, teoretisk, at du kan se Netflix i 3,4 timers på én fuld opladning.

Opladning sker via USB Type-C stik og Quick Charge 3.0 er understøttet. I salgspakken medfølger en hurtigoplader (model UCH12W), så muligheden for hurtigopladning kan udnyttes uden man skal købe ekstra udstyr.

Med den medfølgende oplader når man 39 procents kapacitet på 30 minutter. Efter en time er batteriniveauet på 65 procent.

Rigtigt godt kamera

Sony Xperia Premium (Foto: Sony)

Sony Xperia XZ Premium – kameramodul (Foto: Sony)

Xperia XZ Premium deler kamerateknologi med Sony Xperia XZs som jeg tidligere har anmeldt. Der er tale om en 19 megapixels sensor, hvor standardopløsningen i 16:9 format er 17 megapixels.

TEST: Sony Xperia XZs – fedt kamera med cool slow-mo

I forhold til tidligere Sony telefoner (fra sidste års serie) fokuserer det nye kamera hurtigere og mere præcist. Desuden gemmes billedet langt hurtigere, og man er hurtigt klar til næste billede. Også objektsporing, hvor man kan låse fokus på et motiv i bevægelse, virker nu langt mere overbevisende.

Du får også såkaldt Predictive Capture, der på dansk hedder ”billedforslag”. Inden du trykker på udløseren har telefonen allerede skudt billeder. Det bliver til fire valgmuligheder hvor du enten kan gemme det bedste eller dem alle. Predictive Capture fungerer udelukkende på billeder der indeholder bevægelse.

I forhold til tidligere modeller har Sonys kamera fået 19 procents større pixels. Det skulle indfange mere lys, når der tages billeder i mørke omgivelser. Det er en af de mere ”fluffy” værdier i telefonen, som kan være svært at bevise eller modbevise.

Herunder kan du se nogle af de billeder jeg har taget med Sony Xperia XZ Premium.

Den samlede oplevelse er, at kameraet er rigtigt godt, og uden tvivl et kamera der fint kan benyttes på ferieturen som det primære kamera.

Fotos taget med Xperia XZ Premium

Fantastisk slowmotion

Sony Xperia XZ Premium (Foto: Sony)

Sony Xperia XZ Premium (Foto: Sony)

Videokameraet kan skyde videoklip i op til 4K-kvalitet. Sony har tidligere haft problemer med overophedning, når der blev optaget i 4K, og selvom der stadig advares om det, når 4K-aktiveres, sker det ikke. Jeg har kørt 30 minutters 4K-optagelse som test. Jo telefonen blev lun, men lukkede ikke optageren ned.

I øvrigt fungerer billedstabilisatoren kun i Full HD (30 fps). Går du højere op skal du selv håndtere stabiliseringen.

Stabilisatoren kører på fem akser, og det gælder på både front- og bagkameraet.

Det største trækplaster er super slowmotion, hvor du kan lave fantastiske klips hvor virkeligheden skydes med 960 billeder i sekundet – 720p kvalitet.

Kun når lyset er godt får du gode slowmotion-optagelser. Det vil sige, at du primært skal regne med at bruge funktionen udendørs.

Sony er førerende på slowmotion. Samsung Galaxy S8 kan køre med 240 fps, mens iPhone 7 Plus kører enten 120 eller 240 fps. Så Sonys 960 fps er helt vanvittigt.

VIDEO: Se super slowmotion kortfilm optaget med Sony

Se testoptagelse i super slowmotion

Beskyttet mod vand og støv

Sony Xperia XZ Premium (Foto: Sony)

Sony Xperia XZ Premium (Foto: Sony)

Sony Xperia XZ Premium er IP65/68 beskyttet. Definitionen er, at IP65 betyder støvtæt og modstandsdygtighed overfor vandstråler ved lavt tryk i tre minutter. I praksis betyder det, at telefonen kan skylles under vandhanen.

IP68 er støvtæthed og beskyttelse mod nedsænkning i vand på mere end 1 meters dybde i 30 minutter.

Som altid med IP-certificering er der tale om ferskvand. Telefonen må ikke bruges i havvand, swimmingpool osv.

Der er ingen tvivl om, at vand- og støvbeskyttelse af telefonen er en gevinst for køberne, men der er samtidigt mange regler. Læs derfor altid detaljerne fra producenten, og desuden skal du ikke bruge IP-beskyttelsen som ”festtrick”.

Hvor om alting er, så synes jeg, at det er dejligt med telefoner, hvor man ikke skal være panisk nervøs, hvis der vælter et glas vand i nærheden af smartphonen.

Screenshots fra Sony Xperia XZ Premium

Konklusion: En telefon du bliver glad for

Sony Xperia XZ Premium (Foto: Sony)

Sony Xperia XZ Premium (Foto: Sony)

Sony Xperia XZ Premium er en af den slags telefoner du ikke kan undgå at elske. Det er fuldstændig som at købe en god stabil bil, der starter hver morgen og aldrig skal på værksted.

Det er ikke som at købe en topudstyret Audi eller Tesla med alt det moderne, og ofte uprøvede udstyr, der først kommer til at fungere rigtigt ved næste softwareopdatering. Du får altså ikke en telefon med høj imponatoreffekt, men en driftssikker og stabil smartphone.

XZ Premium føles stor i hånden, men den har en utrolig glat bagside, der bringer den i overhængende fare for at glide ned af glatte overflader. Enderne, der er lidt højere end bagsiden, skaber ikke et stabilt greb i underlaget. Så læg telefonen et stabilt sted.

Du får god lyd, skønne billeder, stabile trådløse forbindelser (Bluetooth, Wi-Fi, 3G/4G) og lynhurtig fingeraftrykslæser i hjemknappen. Brugerfladen er Sonys eget DNA med implementering af en række egenudviklede apps, men ikke i en sådan grad, at man ikke kan kende Android systemet.

MereMobil.dk Anbefaler

MereMobil.dk anbefaler Sony Xperia XZ Premium

Jeg vil minde om, at Annoncelink dagsprisen på Xperia XZ Premium lige nu er 5.999 kroner. Det er en høj pris for en smartphone, men når du køber denne, køber du ikke fordi du vil udskifte hurtigt. Du køber fordi du ønsker en smartphone i lang tid.

Det er overvejende sandsynligt, at Xperia XZ Premium vil være en langtidsholdbar smartphone, da Sony de seneste par år har vist sig utroligt dygtige til at holde topmodellerne friske med ny software.

Vores testmodel, som er modtaget tre uger før salgsstarten, kører Android 7.1.1 Nougat.

Jeg kan ikke give topkarakter, da det gives hvis en telefon leverer en ekstra wow-faktor, men jeg vil gerne anbefale dig at købe Xperia XZ Premium. Det er en telefon du bliver glad for. En ting der trækker ned er Sonys snak om ”verdens første smartphone med 4K HDR skærm”. Det er ikke forkert, men der er bare ikke så meget at bruge opløsningen til, som jeg tidligere i anmeldelsen har beskrevet.

5 ud af 6 stjerner.

Duel: Xperia XZ Premium mod Sony Xperia XZs

Se Sonys lineup – forår 2017

Fordele og ulemper

Fordele

– Godt kamera. Kraftig processor. Vand- og støvtæt
– God lyd og stabile forbindelser
– Driftssikker og stabil smartphone

Ulemper

– 4K HDR skærm giver ikke mening
– Glat bagside = risiko for styrt
– Relativ stor i hånden

Mere til historien

Xperia XZ Premium er topmodellen i Sonys forårs/sommer lineup 2017. De andre modeller er Xperia XZs og Xperia XA1. Der findes også en Xperia XZ1 Ultra, men denne er ikke planlagt til vores markedsområde.

Sony Xperia XZ Premium
Det mener jeg om Xpeng G6 – jeg har også testet selv-parkering

PRØVEKØRT: Xpeng G6 kan konkurrere med Skoda Enyaq og Tesla Model Y, men ikke alt er fedt.

(mere…)
OnePlus 13: Jeg fanger chefen

PODCAST: Lyt til min dybdegående episode om den nye OnePlus topmodel, OnePlus 13, hvor jeg også fanger chefen for OnePlus i et "cold call".

(mere…)
OnePlus 13 er perfekt | TEST

(mere…)
Det læste du i 2024: Mest læste anmeldelser

Igen i 2024 havde vi MANGE forskellige produkter forbi til test. Her har vi samlet de mest læste anmeldelser i 2024.

(mere…)
Mine børn har testet AI-bamsen Poe

MINITEST: Så er den anmelderroste bamse endelig klar til Danmark. Mine børn og jeg har set nærmere på den.

(mere…)
Hvilken PlayStation 5 skal jeg vælge?

GUIDE: Julen er lige rundt om hjørnet, og vi har en lille guide klar til dig, hvis du er i tvivl om, hvilken PS5 du skal vælge.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
11 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2025 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram