Powerbanks med hurtig opladning lader ikke altid hurtigere
TIP: Quick Charge eller powercharge ikke altid vigtigt. Mange powerbanks med hurtig opladning kan slet ikke oplade din smartphone hurtigere.
Op mod festival- og sommersæsonen lander der ofte forskellige powerbanks på mit bord. I år er ingen undtagelse. Anker, er navnet på årets første powerbank. Rundt på nettet omtales Anker som et pålideligt brand inden for powerbanks hvor markedet generelt er meget broget.
Hvorfor giver 549 kroner for en powerbank med en kapacitet på 20.000 mAh, når en mage til kan købes meget billigere i forskellige webshops eller på et kræmmermarked? Det skal jeg såmænd sige dig; fordi en total billig powerbank til f.eks. 100 kroner på et marked, eller en udenlandsk webshop, måske slet ikke indeholder det den lover.
Du har ingen chance for, ved købet af en powerbank, at tjekke, om oplysningerne fra producenterne holder. Altså har den virkelig den kapacitet som der står på pakken? Derfor handler det om, at købe noget med et forholdsvist kendt varemærke på, så du både kan klage og få support, men også søge på nettet efter andres erfaringer.
Netop ved købet af en powerbank er der mange faldgruber.
Hurtigopladning er ikke hurtigopladning
På denne Anker powerbank står der eksempelvis ”PowerCore Speed” og ”7x Extra Battery”. Det er generelt, at powerbank producenterne forsøger at tillægge deres produkter højere værdi, ved at indikere hurtig opladning eller stor kapacitet. Det skal du ikke lade dig narre af.
Jeg har gennem tiden gennemtestet flere powerbanks. Selvom de indikerer hurtig opladning med 2 ampere, er det ikke nødvendigvis sikkert, at telefonen oplades hurtigere, end på udgangen med 1 ampere.
Jeg har set, at nogle powerbanks med flere udgange deler kapaciteten mellem udgangene. Derfor skal du ikke nødvendigvis forvente, at kunne lade to enheder på én gang, med samme hastighed som én enhed kan lades op med.
Telefonens ladekredsløb afgør suverænt om de 2 ampere i udgangen kan bruges fuldt ud. Du kan derfor ikke forvente hurtigere opladning, blot fordi du anvender udgangen med flest ampere.
Er din telefon understøttet?
På Anker står der også ”Qualcomm Quick Charge 3.0”. Dette er til gengæld vigtigt. Det betyder, at hvis din smartphone understøtter Quick Charge 3.0 fra Qualcomm, så vil den lade hurtigere.
Her skal du have fat i specifikationerne på din telefon. Se efter om telefonen har et Qualcomm-chipset. Ellers fungerer hurtigopladning ikke.
En Samsung Galaxy S7 og S8 benytter eksempelvis Exynos chipset fra Samsungs egen processorfabrik. Her understøttes hurtigopladning, men kun med Samsungs egne opladere. En Quick Charge powerbank vil ikke nødvendigvis oplade telefon hurtigere, end en powerbank uden Quick Charge.
Huawei Mate 9 Pro, og andre Huawei produkter, har HiSilison chipset fra Huaweis egen fabrik. Her er det også kun med egne opladere fra Huawei der kan udnytte hurtig opladning. iPhone understøtter heller ikke Qualcomm Quick Charge. Så heller ikke her, har du en gevinst.
Telefoner der fungerer med Qualcomm Quickcharge er f.eks. Sony Xperia XZ Premium (og en række nyere Sony produkter), Google Pixel XL og HTC U11.
Med andre ord. Du kan kun udnytte hurtigopladning hvis din telefon specifikt understøtter det.
– TIP: Så varm må mobilopladeren blive
Du kan ikke regne med kapaciteten
Størrelsen på en powerbank, altså hvor meget strøm den indeholder, angives i mAh (milliampere-timer). Det er en almindelig fejl, at dividere mAh-angivelsen med størrelsen på telefonens batteri, for derefter at konkludere antallet af fulde opladninger på en given powerbank.
Altså at en powerbank på 10.400 mAh kan oplade en iPhone 6S, med en batterikapacitet på 1.715 mAh, 11 gange. Men udregningen er forkert.
I en powerbank er der et stort energitab ved opladning. Dette vil være forskelligt fra produkt til produkt, og afhænger af mange faktorer. Blandt andet af kvaliteten på det batteri, der sidder inde i powerbanken. En powerbank er faktisk bare ét stort batteri. De bedste produkter har det laveste energitab ved opladning.
Som almindelig forbruger har du ingen chance for at vide hvor stort energitab en powerbank har. Du ved bare, at en høj kapacitet (sandsynligvis) ville kunne oplade din telefon flere gange, end en powerbank med væsentligt lavere kapacitet.
Vild med Anker
Jeg kan ikke sige om denne Anker powerbank, der landede på bordset, er god eller dårlig, men jeg ved, at mange rundt på nettet omtaler Anker i meget positive vendinger.
Det er også positivt at producenten giver sig til kende, og jeg dermed har et sted at søge hen, hvis produktet fejler. Jeg ved også, at Qualcomm Quick Charge 3.0 fungerer, på understøttede telefoner, for dette har jeg kunne teste.
God fornøjelse med udelivet, og husk, at selv en powerbank skal lades op, og det kan tage MEGA lang tid. Så oplad den i god tid før du skal afsted.
– Fremtidstech: Oplad mobilen på få minutter
Mere til historien
Det omtalte produkt, Anker PowerCore 20000 mAh, er udlånt af Powerbanken.dk, der er officiel nordisk distributør af Anker.
Læs også:
– Batteriet er det vigtigste ved mobilkøb
– Din iPhone oplader ikke hurtigere med iPad-opladeren